Het Enig Document is een elektronisch douaneformulier dat in het goederenverkeer tussen EU-landen en de EVA-landen wordt gebruikt. Dit zijn IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Een compleet Enig Document bestaat uit 8 exemplaren.
Het Enig document werd gebruikt voor de volgende aangiften: Invoer. Plaatsing onder het stelsel van douane-entrepots. Plaatsing onder de regeling actieve veredeling.
Een IM-A document is een invoerdocument. IM staat dan ook voor 'import'. Wanneer goederen van buiten de EU op een locatie binnen de EU arriveren, dan is er sprake van invoer als het de bedoeling is dat deze goederen binnen de EU blijven.
Met het EX-A document, ofwel de uitvoeraangifte van de douane, kunt u bewijzen dat de goederen de EU hebben verlaten. Het is een bewijs van uitvoer, de Confirmation of Exit. Met dit bewijs toont u aan dat u terecht 0% btw heeft gefactureerd.
Het opstellen van een EX-A document
Dit laatste document mag niet ouder zijn dan 12 maanden.
De EX1 is eigenlijk een algemene term voor de aangifte van definitieve uitvoer. Dat is dus van toepassing bij al je aangiftes die je in onze webshop doet (tegenhangers zijn de EX2 en de EX3 die respectievelijk gaan over tijdelijke uitvoer en doorvoer.)
Een T2 document is douane document dat wordt gebruikt als transit document voor zendingen binnen de EU naar/door 1 van de zogenaamde EVA landen (Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland) en de UK.
Voor dit transport is het verplicht om een T1 document te hebben. SILS Customs regelt dit document graag voor u. Uw goederen kunnen dan zonder problemen worden vervoerd of zelfs worden doorgevoerd binnen de Europese Unie.
Het T1 Transitdocument (T1 formulier) is een douanevervoersdocument voor goederen die nog niet in het vrije handelsverkeer binnen de EU gebracht zijn.
Wanneer moet ik belasting betalen? Als u producten meeneemt van buiten de EU - voor meer dan € 430 per persoon.
Afkortingen en begrippen Douane
DMS staat voor Douaneaangifte Management Systeem.
Als u goederen invoert uit niet-EU-landen, is die invoer belast in het land waar de goederen de EU binnenkomen. Dit betekent dat u btw betaalt aan de belastingdienst van dat land. Daar moet u ook aangifte doen.
Exportdocumenten. Om goederen, planten of dieren naar derde landen te exporteren kan het nodig zijn dat u een exportdocument met de zending moet meesturen. De NVWA geeft de volgende exportdocumenten af: veterinaire certificaten voor dieren, dierlijke producten en diervoeder.
Een importeur is een partij die, persoonlijk of via een inklaringsagent, een aangifte ten invoer opstelt en die verantwoordelijk is voor de betaling van de btw en invoerrechten. Op verzenddocumenten wordt deze partij vaak de koper of geadresseerde genoemd. Een importeur kan zowel een bedrijf als een privépersoon zijn.
Bij het vervoersdocument T1 spreken we over niet-unie goederen.Bij T2 zijn het unie goederen. Meestal komen goederen die op T1 vervoerd worden niet uit de Europese Unie en staan bijvoorbeeld op Schiphol of in de Rotterdamse haven.
Wat is douanevervoer middels T1 of T2? Door goederen te vervoeren door de Europese Unie zonder invoerrechten te hoeven betalen kan middels een T1 of T2 document. De douaneregeling is op te delen in Extern (T1 document) of Intern (T2 document). Het verschil zit dus in de douanestatus van de goederen.
Voor deze service betaalt u eenmalig € 249,50 (ex.BTW) aansluitkosten.
Het EX-A document wordt gebruikt voor de export naar landen buiten de Europese Unie. Voor het exporteren naar een aantal landen buiten de EU wordt er geen EX-A opgemaakt. Hiervoor wordt een EU-A opgemaakt.
Het schip zou theoretisch gezien ook buiten de Europese Unie kunnen komen. Met het T2L toont men de status aan van vrije goederen. Dit vervoersdocument dient opgemaakt te worden voor de rederij of rederijagent die de boot afhandelt in de haven van aankomst.
Dat is afhankelijk van het land waarnaar u verzendt – in sommige landen bent u verplicht zowel een paklijst als een handelsfactuur te overhandigen. Een paklijst is een document geleverd door de verzender met informatie over de goederen in de zending en hoe ze verpakt zijn.
Je hebt bij export binnen de EU geen exportdocumenten nodig. Documenten als een factuur, paklijst en vervoersdocument zijn meestal voldoende. Voor sommige goederen gelden aanvullende regels.
U kunt btw terugvragen over goederen en diensten die u hebt gekocht in een ander EU-land. Maar terugvragen kan ook als u in een ander EU-land btw hebt betaald over de invoer van goederen uit een niet-EU-land. Een aantal EU-landen vraagt u facturen of invoerdocumenten mee te sturen.
Iedereen die iets bestelt bij een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde webwinkel moet in Nederland btw betalen over aankopen die 22 euro of meer kosten. Over producten met een aankoopwaarde die hoger is dan 150 euro betaal je invoerrechten.