Vraag even aan je buren of ze er niet te veel last van hebben en laat ze weten wanneer je vertrekt. Zo verklein je de kans dat ze bij de gemeente of politie melding maken van een caravan voor de deur.
Caravan en camper niet langer dan 3 dagen voor de deur
In de meeste gemeenten mag uw caravan of camper maximaal 3 achtereenvolgende dagen op een openbare plek geparkeerd staan. Deze regeling is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van een gemeente.
In de meeste gemeenten mag je jouw caravan of camper maximaal drie dagen voor de deur parkeren. Dit is zo bedacht om ervoor te zorgen dat je buren geen hinder ondervinden van jouw kampeervoertuig.
Hiervoor gelden namelijk andere regels dan voor je wagen. Zo is het verboden om een aanhangwagen (een niet-gemotoriseerd voertuig) langer dan 24 uur na elkaar op de openbare weg te parkeren. Na 24 uur wordt dit als een inbreuk tegen de wegcode beschouwd, met een boete tot gevolg.
Stallen op de openbare weg
Uw camper of caravan mag in de meeste gemeenten in Nederland maximaal 3 achtereenvolgende dagen op de openbare weg, voor uw huis worden gestald. Dit geldt ook voor openbare parkeerplaatsen in de buurt of in de wijk. De regels verschillen echter per gemeente.
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.
Tot 2008 was het in de openluchtrecreatie wet geregeld dat je niet mocht slapen in je auto op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Deze wet is niet langer geldig maar dat betekent niet dat je nu overal mag slapen. Het is sinds 2008 aan de gemeenten om te bepalen waar je wel en niet mag slapen in de auto.
Goed nieuws je mag een camper gewoon voor de deur zetten, maar dit mag niet langer dan drie dagen.
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Elke gemeente heeft een eigen APV. De APV geldt voor iedereen binnen de gemeente. Uit de regels van de APV blijkt vaak dat ergens een vergunning voor nodig is.
Let op: een niet-gemotoriseerd voertuig zoals een aanhangwagen mag maximum 24 uur op de openbare weg geparkeerd staan.
Het is belangrijk om ook het dak van je caravan schoon te maken, maar op het dak van je caravan gaan lopen kan je duur komen te staan. Ga altijd op een trap naast de caravan staan zodat je het dak niet beschadigt.
In het verkeersreglement staat niets over de afstand. In principe mag je dus tot helemaal tegen de garage parkeren. Maar wanneer duidelijk is dat je het in- en uitrijden daardoor zal hinderen (b.v. in een smalle straat, of omdat de inrij zeer smal is), dan kan je maar beter enige afstand houden.
Een caravan moet je zowel in de breedte als in de lengte waterpas zetten. Begin altijd met de breedte. Zorg ervoor dat je altijd de linkerzijde omhoog zet, want anders loop je het risico dat de instap van je caravan te hoog wordt of dat je voortent niet aansluit op de grond.
De gemiddelde prijs voor het binnen stallen van een caravan ligt tussen de 130 en 350 euro per jaar. De prijs kan, zonder aanwijsbare verschillen, per stallinghouder enorm verschillen. Handig is om even rond te bellen en te vragen naar de tarieven. Vergeet niet de reistijd naar de aanbieder mee te nemen in de prijs.
De kosten van een caravanverzekering variëren tussen € 120,- en zo'n € 800,- per jaar voor een gemiddelde caravan. De kosten van een caravanverzekering zijn onder andere afhankelijk van leeftijd van de caravan en de gewenste dekking.
De gemeenteraad stelt de APV vast en belast de burgemeester daarin met een deel van de uitvoering. APV-bepalingen ter handhaving van de openbare orde zijn voorschriften die voor iedereen gelden en betrekking hebben op verschillende situaties.
Hoewel dus strikt genomen een brandbeveiligingsverordening verplicht is, zal dat in veel gevallen een loze verordening zijn. De regels uit het Besluit gaan immers boven de regels uit de verordening, voor zover er overlap is althans.
Het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester zelf is verantwoordelijk voor de uitvoering van de APV.
In de verkeerswetgeving staat geen algemeen verbod om te slapen in je auto, zolang het voertuig maar reglementair geparkeerd staat uiteraard. Dus als je je slaperig voelt een kwartiertje powernappen voor je vertrekt of onderweg op een veilige en reglementaire plaats, ja dat mag.
Zitplaatsen mogen zijdelings worden geplaatst. Dat wil zeggen: met de rugleuning tegen de zijkant van de buscamper. Daarbij heb je geen gordel nodig, maar de stoelen / banken moeten wel stevig zijn gemonteerd met bouten in het chassis. Daarnaast moeten ze zijn voorzien van een rugleuning en hoofdsteun.
Buiten de bebouwde kom rijd je op Vlaamse wegen 70 km per uur en in Wallonië 90 km per uur. In het hele land is op de snelwegen de maximum snelheid 120 km per uur, behalve als je in een mobilhome rijdt van meer dan 3,5 ton, dan is de maximumsnelheid 90 km per uur.
De boete voor een illegale overnachting in een geparkeerde auto bedraagt 140 euro.
Wat is de boete voor wildkamperen? De hoogte van de boete voor wildkamperen in Nederland anno 2021 bedraagt 150,- euro. Als je ontdekt wordt door de handhaving dan zijn ze bevoegd om jou een boete te geven. Boetes in andere Europese landen verschillen en kunnen oplopen tot een hoogte van meer dan 150,- euro.
Want behalve dat het verboden is om op het strand te kamperen, is het ook niet toegestaan, staat in de APV, om tussen 19.00 uur en 10.00 uur te slapen op het strand. Wie dat toch doet, riskeert een boete van zestig euro.