Bruin vetweefsel is een warmte producerend vetweefsel. Het houdt zich voornamelijk bezig met het omzetten van energie in warmte en bevorderd zo de thermogenese, oftewel de warmteproductie. In tegenstelling tot wit vetweefsel, wat alleen als energieopslag werkt.
In het artikel wordt onder andere ingegaan op waar bruin vet gelokaliseerd (het zit tussen je nek en ruggengraat) is en dat we er 'maar' 300 gram van hebben. Bruin vet is eigenlijk ons interne kacheltje.Dit komt omdat bruin vet mitochondriën bevat.
Bruin vetweefsel zet energie die opgeslagen ligt in triglyceriden om in warmte via het zogenoemde ontkoppelingseiwit UCP-1. Recentelijk is ontdekt dat bruin vetweefsel aanwezig en actief is bij volwassenen. Het bevindt zich voornamelijk rond de aorta en in het supraclaviculaire gebied.
Eiwitrijk voedsel: uit een studie blijkt dat het aminozuur arginine de aanmaak van bruin vetweefsel stimuleert. Arginine zit in eitwitrijk voedsel zoals kwark, noten, zaden en pitten, kaas, melk en in peulvruchten. Sowieso kan een eitwitrijk eetpatroon helpen om niet teveel calorieën binnen te krijgen.
“Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten. Zie bruin vet niet als de heilige graal, maar het is wel zo dat alle beetjes helpen als het erom gaat je (slechte) vet te verminderen.”
Uren in de zon liggen bakken klinkt aanlokkelijk als je op zoek bent naar een bruin kleurtje, maar het is niet verstandig. Zeker niet als je huid nog niet zoveel zon gewend is, zoals na de winter het geval is. Blijf daarom altijd met mate in de zon. Blijf tijdens de heetste uren van de dag uit de zon.
Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo'n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen.
Een Japans onderzoek toonde dat bij mensen die weinig actief bruin vet hebben, dagelijks twee uur lang in zeventien graden Celsius doorbrengen, zorgt voor een toename van de activiteit van bruin vet. Logisch ook, want dat moet aan de slag om je lichaamstemperatuur op niveau te houden.
Bruin vetweefsel is een warmte producerend vetweefsel. Het houdt zich voornamelijk bezig met het omzetten van energie in warmte en bevorderd zo de thermogenese, oftewel de warmteproductie. In tegenstelling tot wit vetweefsel, wat alleen als energieopslag werkt.
Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert. Toch is binnenshuis bruinen mogelijk.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen.
Bepaalde groenten: zoals broccoli, bloemkool, spruiten, boerenkool en kool bevatten bepaalde fytonutriënten, zoals indole-3-carbinol (I3C) die erbij helpen bepaalde xeno- oestrogenen, die voor opslag van buikvet zorgen, tegen te gaan.
Van buikvet afkomen
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op.Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Om er achter te komen hoe lang je onbeschermd in de zon kan, moet je het zonkrachtgetal (1) delen door de verwachte zonkracht (2). Wanneer je huidtype I hebt en de zonkrachtwaarde volgens de weersverwachting 7 is, kan je dus 60 / 7 = 8,5 minuut onbeschermd in de zon.
Is het waar dat je sneller bruin wordt in de buurt van water dan bijvoorbeeld in het park? "Ja, dat is waar. Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen.Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park.
Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
Koud douchen versterkt het immuunsysteem, verbetert de temperatuurregulatie, kan de vetverbranding stimuleren en helpen om af te vallen bij te zwaar zijn en bij suikerziekte of om meer energie te krijgen.