Bij de minste schok, en dat kan al het openen van de deur zijn, kan de fles ontploffen. De druk in een champagnefles is dubbel zo groot als in een autoband. Wees dus voorzichtig, ook bij het ontkurken.
Er zit CO2 in champagne en als de fles geschud wordt dan komt er veel CO2 gas vrij en als er dan in de fles een zwak punt zit dan breekt de fles daar.
Zorg ervoor dat je de fles tijdens het openen op 45 graden houdt.Tijdens het openen draai je de fles in plaats van de kurk, tegelijkertijd geef je tegendruk met je duim. Zo hoor je een mooi sissend geluid en verspil je geen champagne of prosecco.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Een constante temperatuur tussen de 8 en 12 °C is het beste. Zorg er wel voor dat de fles horizontaal ligt op een plek die trillingvrij is. Warmte, licht en trillingen hebben een slechte invloed op de ontwikkeling en het bewaarpotentieel van wijnen.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat.Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Champagne kent een optimale serveertemperatuur en die ligt zo tussen de 8 en 10 graden Celcius. Een non-vintage mag je wat koeler drinken en een vintage juist iets minder koel. Drink je een champagne te koud dan merk je minder van de aroma's en dat is jammer.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
hoe lang kun je een Champagne bewaren. Je kunt een Champagne als deze eenmaal een kurk heeft gekregen, nog net zo lang bewaren als dat deze voor de tweede vergisting heeft gelegen. Hebben we het dus over een Brut houd dan 12-18 maanden aan na aankoop van de fles.
Bij een goede champagne zijn dit gemiddeld 6 draaibewegingen. Verwijder de capsule nog niet volledig van de kurk, maar zorg dat de capsule losjes over de champagnekurk zit.
Champagne zonder koolzuur is geen feestje
Of je een champagnekurk wilt laten knallen moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar officieel kun je het beter niet doen. Door de knal ontsnapt er namelijk meer koolzuurgas en daardoor slaat de champagne sneller dood.
Let op: wij adviseren om geen complete wijnfles in de diepvries te bewaren. De wijnfles kan namelijk ontploffen, of er ontstaan scheurtjes in het glas waardoor kleine stukjes glas in je wijn terecht kunnen komen.
Naast alcohol scheidt de gist namelijk ook het gas koolzuur af. Bij de eerste gisting kon het koolzuur nog ontsnappen. Nu zit er een kurk op de fles en blijven de bubbels in de fles. Wanneer je de fles openmaakt en dus de druk eraf haalt komen de bubbels tevoorschijn.
Waaraan herken je echte champagne
Vervolgens om de naam te mogen gebruiken moet deze mousserende wijn aan een aantal voorwaarden voldoen; De wijn moet komen uit de Franse streek Champagne komen. Er moet gebruik gemaakt worden van methode traditionelle. Bepaalde druivenrassen (Chardonnay / Pinot Noir) mogen.
Champagne bevriest bij ongeveer –5 graden Celsius. En ja, dan kan de fles 'ontploffen'. Bovendien duurt het in de vriezer een stuk langer voor de vloeistof in de fles koud is.
“Als je het langer laat liggen, verandert de smaak. Als je de fles wekenlang in de koelkast laat liggen zal de kurk uitdrogen omdat hij niet aan vocht wordt blootgesteld. Een uitgedroogde kurk zorgt ervoor dat de kurk iets losser komt te zitten en de champagne of cava gaat oxideren, waardoor de aroma's veranderen.”
Het is een champagne die is samengesteld uit drie uitzonderlijke oogstjaren. Prestige champagnes zijn gemaakt van alleen de beste druiven uit de beste wijngaarden.
Er wordt altijd een jaartal ('Millésimé' is Frans voor jaartal), het jaar van de oogst, vermeld op het etiket op de fles. Millésimé champagne moet minimaal 3 jaar rijpen in de fles in de kelder van het huis, terwijl reguliere champagne, ook wel 'Sans Année' (zonder jaartal), slechts minimaal 15 maanden moet rijpen.
Vintage champagnes worden geproduceerd uit druiven van één enkel oogstjaar. Zoals bijvoorbeeld de Veuve Clicquot Ponsardin vintage uit 2004 een heerlijke Veuve champagne. De voorraad van een bepaalde vintage champagne is dan ook niet onuitputbaar.
Over het algemeen is cava 9 maanden houdbaar als deze ongeopend bewaard is. Wanneer een fles cava geopend bewaard wordt, ontsnapt het koolzuur uit de fles en wordt de cava minder lekker.