Als u toch schade heeft geleden aan uw woning of auto door noodweer, dan valt die schade vaak onder de dekking van uw inboedel- en opstalverzekering (woning) of autoverzekering. De verzekeraar stelt dan samen met u de schade vast en zorgt ervoor dat de schade zo snel mogelijk hersteld kan worden.
Stormschade voor eigendommen van de buren
Als er stormschade aan uw huis is ontstaan door eigendommen van uw buren, is het uw verantwoordelijkheid om contact op te nemen met uw opstalverzekering. U kunt deze schade niet verhalen op uw buren, omdat storm vaak wordt gezien als overmacht.
In een arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is bepaald dat wanneer een boomeigenaar te weinig onderzoek doet bij een boom, waarvan gebreken bekend zijn en die op een risicovolle locatie staat, de eigenaar de schade die veroorzaakt wordt door die boom ook moet vergoeden.
Stormschade is een verplichte dekking in je brandverzekering. Heb je een brandverzekering, dan ben je dus gedekt voor stormschade. Let wel dat er nog steeds een eigen risico bestaat en dat je tot een zeker bedrag misschien zelf moet betalen.
Als je stormschade hebt opgelopen, dan moet je dit zo snel mogelijk melden bij de verzekeraar waarbij je de opstalverzekering, inboedelverzekering of woonverzekering (opstal- en inboedel in 1) hebt afgesloten. Bel de verzekeraar op en bespreek wat je moet doen.
De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Dit geldt voor de woning, de inhoud van de woning en voor schuttingen. Woonverzekeraars hanteren vaak wel een eigen risico. Auto's met een WA-plusverzekering (beperkt casco) of allriskverzekering (casco) zijn verzekerd tegen schade door storm.
Wie te bellen bij een omgewaaide boom? Stond de omgevallen boom in uw eigen tuin dan bent u zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de boom. Stond de omgewaaide boom echter in de openbare ruimte dan belt u de plantsoenendienst of de servicebalie van uw gemeente.
Welke verzekering vergoedt stormschade? Stormschade aan je huis valt onder een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles wat in de grond staat in je tuin. Dus ook schade door een omgevallen boom op je huis of tuinhuis.
Op het moment dat je zakelijk aansprakelijk wordt gesteld, dan is het goed om jouw AVB verzekering te benaderen. Op het moment dat het tot een gerechtelijke procedure komt, dan is bij de civiele rechter een advocaat verplicht. Bij de kantonrechter is dit niet het geval, maar ook dan is een advocaat wel aan te raden!
Onder stormschade valt eigenlijk alles wat door regen, wind of een overstroming kapot is gegaan. Denk dan aan: Een boom die tijdens de storm omwaait en op jouw huis valt of op de schuur. Door de storm is er een lekkage ontstaan waardoor je waterschade hebt.
Houd er rekening mee dat u veelal een franchise moet betalen. Hoeveel die bedraagt, staat in uw polisvoorwaarden; vaak gaat het om 250 euro. Zorg er ook voor dat u niet bent onderverzekerd. Is dat het geval, dan vermindert de verzekeraar de uitkering evenredig.
In elke polis staat dat u de schade zo snel mogelijk schriftelijk moet aangeven en in ieder geval binnen de termijn die aangegeven is in de polis. Binnen welke termijn? In elke polis is de termijn beschreven waarin u de schade zeker moet aangeven. Meestal is dit acht kalenderdagen.
Belangrijk om te weten is dat iedere verzekeraar een eigen risico heeft voor stormschade. Dat eigen risico is vaak hoger dan bij andere schades. Bij stormschade ligt het eigen risico meestal tussen de 225 en 500 euro. Check dit daarom in je polisvoorwaarden.
Een opstalverzekering dekt schade aan de vaste onderdelen in je tuin. Zoals je tuinhuis en schutting. Stormschade valt daar ook onder.Voorwaarde is dat de schade is ontstaan bij windkracht 7.
Stormschade aan je schutting, tuinhuis of schuur
De beplanting, bestrating en bijvoorbeeld een vijver zijn bij stormschade of schade door een stortbui of indirecte neerslag niet verzekerd. Bij storm, indirecte neerslag of een stortbui heb je altijd een eigen risico van minstens € 250,-.
Bij weersomstandigheden met tenminste windkracht 7 ben je met de woonhuisverzekering verzekerd als een boom tegen jouw woning aanwaait en jouw huis hierdoor beschadigt.
Wie moet ik bellen bij een omgewaaide boom? Dat is helemaal afhankelijk van de situatie. Bij acuut gevaar belt u direct 112 of de politie. Is er echter geen sprake van een acuut gevaar dan speelt de plaats waar de boom in de grond stond een rol.
In de regel is de eigenaar van de grond tevens eigenaar van de boom. Op de gemeente rust een zorgplicht ten aanzien van het onderhoud van bomen. De gemeente is aansprakelijk als die zorgplicht is geschonden. Deze zorgplicht houdt in dat de gemeente een boom met een zekere regelmaat moet inspecteren en onderhouden.
Binnen 2 meter van de erfgrens: de boom mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Als de schutting 2 meter hoog is, dan mag de boom dus ook maximaal 2 meter hoog zijn. Verder dan 2 meter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de boom.
Geen probleem, het melden van autoschade is niet verplicht namelijk. Sterker nog, soms is het beter om het juist niet te melden. Wanneer je een schade claimt, ga je meer premie betalen en verlies je schadevrije jaren.
Als u tijdens tijdens storm of wateroverlast de brandweer nodig hebt, maar er is niemand in (potentieel) levensgevaar, moet u niet naar het noodnummer 112 bellen. U kunt hulp vragen van de brandweer in uw buurt: via het e-loket van 1722.
Wanneer mag je stormschade melden via 112? Alleen als er acuut gevaar dreigt, kun je 112 bellen om stormschade te melden. Concreter betekent dat: als er instortingsgevaar van je huis dreigt, als er sprake is van losgeraakte dakpannen of gevelpannen of als er een boom over de openbare weg dreigt te vallen.
Je brandverzekering komt tussen voor stormschade aan je huis. Ook alles wat vastzit aan en rond je huis is meestal verzekerd: je zonnepanelen, tuinhuis en omheining dus wel, maar je tuinmeubelen in principe niet. Al kun je die vaak mee verzekeren.
In het geval van schade aan het dak dien je met de verzekering contact op te nemen om de schade te melden. Begin nooit zelf meteen met opruimen maar maak eerst foto's van de schade of laat er iemand van de verzekering bij komen om de schade te bepalen.