Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Voor rugslapers en zijslapers met smallere schouders zijn de meeste nekkussens te hoog. Dan liggen de nek en ruggengraat niet goed. Ben je zo'n slaper en heb je geen nek- of rugklachten, dan is een goed synthetisch of dons/verenkussen prima.
Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Zowel hardere als zachtere kussens kunnen voldoende ondersteuning bieden. Welk comforttype je precies verkiest, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Al zien we wel vaak dat buik- en rugslapers een zachter kussen verkiezen. Terwijl een zijslaper juist de voorkeur geeft aan een steviger kussen.
De keuze voor een hard of een zacht kussen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wel zien we dat de buik- en de rugslaper over het algemeen wat zachtere kussens verkiezen, terwijl de zijslaper juist de voorkeur geeft aan een harder kussen.
Slaap je op je rug dan is een kussen dat niet hoog of laag is de beste keus. Een te hoog kussen zorgt voor spanning op de nek wat over kan slaan in nekklachten en nekpijn. Het kussen moet ervoor zorgen dat de natuurlijke houding van de nek en rug niet wordt verstoord.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Bamboe heeft een perfect ventilerende vezel, waardoor het zacht en fijn aanvoelt. Het schijnt zelfs beter te zijn dan katoen. Een bamboe kussen kan ook je rug, nek en schouders ontlasten tijdens het slapen. Dus als je last hebt op deze plaatsen, is het kiezen voor een bamboe kussen de juiste optie.
Het orthopedisch kussen van Dekos (ontwikkeld en getest door medische specialisten), biedt in verreweg de meeste gevallen uitkomst! Door de pijn en de verhoogde spierspanning kan men de nek vaak niet goed meer bewegen. Bij slijtage kunnen de symptomen erg variëren afhankelijk van de mate van slijtage.
Kussen voor zijslapers tussen benen
Het voorkomt drukplekken bij de knieën en legt je lichaam in een rechte houding. Dus wanneer je een van onze kniekussens, beenkussens of orthopedische kussens gebruikt kun je drukplekken voorkomen en heb je een betere nachtrust.
Rugslapers adviseren we een hoofdkussen dat in de nek iets hoger is dan bij het achterhoofd. Zo krijgt de nek de juiste ondersteuning en zorg je voor een goede houding. Een bamboe hoofdkussen en een Tencel hoofdkussen zijn beide bij uitstek geschikt voor rugslapers.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Vanaf 2 jaar kan je kindje veilig op een hoofdkussen liggen. Dit betekent niet dat het ook echt nodig is. Misschien vindt jouw peuter het nog niet nodig om op een kussen te slapen. Laat het dan voorlopig nog weg.
De beste slaaphouding. De trechtervormige uitholling in het kussen houdt uw hoofd in de beste positie, zodat het recht en stabiel blijft liggen. Slaap je op je rug, dan word je hoofd iets hoger dan je schouders gehouden. Hierdoor word je halswervel lichtjes gerekt en neemt de spierspanning af.
Een oplossing kan zijn om voor het slapen gaan de schouders en nek los te maken door middel van massage of ontspanning te vinden door het toepassen van warmte op de verkrampte spieren. Ontspannen naar bed gaan, zowel mentaal als fysiek, zal de nachtrust fel verbeteren.
Probeer daarom zoveel mogelijk op uw rug te slapen. Het is ook beter om met de armen langs het lichaam te slapen. Als u met uw armen omhoog slaapt, kan dit de bloedsomloop afknellen.
Beste getest: Het Tempur Transit reiskussen van €54,82 is het beste nekkussen van dit moment. Het visco-elastische materiaal ondersteunt je hoofd en nek tijdens lange reisdagen. De hoes is gemaakt van polyester en katoen en gaat lang mee. Dit reiskussen is wat duurder, maar geeft geen tegendruk en biedt veel comfort.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt.
Je voorkomt dit met een anti-transpiratie kussen. Luchtige, goed ventilerende en vochtregulerende kussens van wol of kapok zijn uitermate geschikt voor mensen die 's nachts veel zweten. Een vulling van zo'n materiaal zorgt ervoor dat overmatige warmte en vocht goed weg kan vloeien.
Veel gestelde vragen over nek artrose
Net als bij een hernia, kan door spondylose de zenuwwortel beklemd raken. Ook de slagader die voor de bloedtoevoer naar het ruggenmerg zorgt, kan bekneld raken, met serieuze gevolgen voor het functioneren van de zenuwen.