Kennis komt bij hem voort uit de waarneming, en Aristoteles kan dan ook beschouwd worden als de eerste empirist. Hij schreef systematische verhandelingen, gebaseerd op de waarneming (empirie), over de biologie en de fysica.
Rationalisme: alleen het verstand is de basis voor betrouwbare kennis.
Een belangrijk onderdeel van Aristoteles' kennisleer is zijn uitgangspunt: datgene wat we in de werkelijkheid zien, kan op een bepaalde manier in ons hoofd terecht komen, waardoor het kennis wordt. Natuurlijk komt de steen die we zien niet als zodanig in ons hoofd, maar wel z'n 'idee', of 'vorm'.
De vraag 'Wat kan ik weten ? ' is geformuleerd door Immanuel Kant (1724-1804). Aan Kant danken we het idee van de autonome mens. De mens die voor zichzelf denkt en zich niet onmondig laat leiden door een ander.
Intuïtieve kennis heeft de meeste zekerheid. Dit is kennis die aangeduid wordt als: 'de intellectuele liefde voor god' Monisme.
Kennisverwerving is het proces waarbij kennis wordt vergaard door deductie waarbij gevolgtrekkingen worden gemaakt door uitspraken logisch af te leiden uit andere uitspraken, of inductie waarbij dit gebeurt op basis van waarnemingen, of via anderen zoals met onderwijs of zelfstudie.
Kennis is nodig om te werken in een bepaalde functie. Zo heeft een programmeur de kennis nodig om in een bepaalde programmeertaal code te schrijven, en moet een kok weten hoe hij hygiënisch werkt. Vaardigheden: Vaardigheden maken deel uit van competenties en verwijzen naar de activiteiten waar iemand bedreven in is.
Iemand met veel kennis, en brede interesse, beschaving en smaak.
Solipsisme is de naam voor de filosofische opvatting dat alleen je eigen ik bestaat, en dat al het andere in de wereld uitsluitend uit het denken van dat ik voortkomt. Anders gezegd: er bestaat niets buiten je eigen geest, of in elk geval kun je niet weten dat daar iets bestaat.
Metafysica is de filosofische discipline die volgens Aristoteles na (in het Grieks: meta ) de fysica, de studie van de natuur, komt. De metafysica onderzoekt de eerste oorzaken van de dingen. Daarbij moet men oorzaak echter niet opvatten in de gangbare zin van causaliteit.
Fenomenologisch onderzoek beoogt een verschijnsel te beschrijven zoals mensen het in hun dagelijks leven ervaren. De 'geleefde ervaring', dat wil zeggen hoe mensen een situatie of verschijnsel ervaren en er betekenis aan geven, staat centraal in het onderzoek.
Wetenschappelijke kennis kwam voor de Tweede Wereldoorlog op dezelfde manier als tegenwoordig tot stand, namelijk d.m.v. experimenten en theorieën. Ook het gebruik van de opgedane kennis kwam voornamelijk ten gunste van de samenleving. Het grote verschil tussen toen en nu is de technische vooruitgang.
Het woord 'filosofie' betekent 'liefde voor wijsheid'. Maar een filosoof is meer dan alleen iemand die veel weet of van leren houdt. De filosoof is iemand die zich actief bezighoudt met kritisch denken over de grote vragen in het leven waar geen duidelijke antwoorden op zijn.
Het woord filosofie komt van het Oudgriekse woord "Philosophia". "Philo" betekent "die houdt van" en "Sophia" betekent "wijsheid". Filosofie is dus houden van of verlangen naar wijsheid. Een ander woord voor filosofie is wijsbegeerte.
Er zijn veel verschillende competenties die je kan ontwikkelen. Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheden en talent. Ze worden vaak opgedeeld in hard skills en soft skills.
Algemene kennis komt in veel gevallen goed van pas. Het houdt in dat je over veel verschillende aspecten van het leven waardevolle informatie hebt. Algemene kennis valt te koppelen aan veel zinvolle eigenschappen, zoals intelligentie en het vermogen om probleemoplossend te denken.
Het delen van kennis verkleint ook het risico op herhaalde fouten doordat medewerkers de mogelijkheid hebben om van elkaar te leren. Ook de kwaliteit van besluitvorming neemt toe wanneer er meer kennis voorhanden is. Het is dus duidelijk waarom kennismanagement belangrijk is.
Plato symboliseert de speculatieve filosofie doordat hij naar boven wijst, naar het spirituele, het bovennatuurlijke. Aristoteles wijst juist naar de aarde, als bron voor alle wetenschappelijke kennis. De boeken die ze in handen hebben verwijzen hier ook naar.
Chr.), een leerling van Plato, stelde een klassieke definitie van waarheid op: Waar is, van iets dat zo is, te zeggen dat het zo is, en van iets dat niet zo is, te zeggen dat het niet zo is. Dit is een eerste formulering van de correspondentietheorie, die doorheen de geschiedenis van de filosofie heel dominant bleef.
Filosofie of wijsbegeerte is het streven naar kennis en wijsheid. Het is het geheel van de (wetenschappelijke) zoektocht naar de aard van de dingen.