Acryl is kwalitatief een zeer geschikt materiaal voor parasoldoeken. Het is gemaakt van kunststof vezel en de draden worden tijdens het proces gekleurd, zodat een door-en-door gekleurd doek onstaat. Acryl wordt onder verschillende merknamen verkocht. De bekendste acrylmerken zijn Dralon en Sunbrella.
Het duurste maar vaak ook beste materiaal voor de parasoldoek is acryl. Deze stof behoudt zijn kleur erg goed en is voor 99% zonbestendig. Daarnaast is de stof goed bestendig tegen regen. Olefin beschermt voor 96% tegen Uv-licht, is steviger dan acryl en behoudt de kleur prima.
Zwart en wit zijn de meest gekozen kleuren voor een parasol. Geen enkele kleur is weersbestendig en de stof zal altijd in de loop der jaren wat verkeuren door de zon en andere weersinvloeden. Zwart zal door de zon sneller verkleuren dan wit, maar op wit zie je weer sneller verkleuring door bijvoorbeeld regen.
Verder zijn er ook doeken die van olefin of Spuncrylic gemaakt zijn. Dit is een materiaal dat is samengesteld uit verschillende synthetische materialen. Het is erg UV-afstotend. Andere voordelen zijn de kleurvastheid en het feit dat de stof water- en vuilafstotend is.
Het vervangen van een parasoldoek is meestal relatief eenvoudig. Bij de meeste parasols zit er bovenop een knop die losgedraaid of losgeschroefd moet worden. Aan het uiteinde van de baleinen (de dragers van het doek) zitten soms ook schroeven die los gedraaid moeten worden.
De gemiddelde wasmachine heeft een te kleine trommel waardoor de zeep het parasoldoek niet helemaal kan bereiken. Tegenwoordig vindt u bij tankstations wasmachines met een grotere inhoud. Wij raden u aan om het doek daar te laten wassen.
Bij het kopen van een parasol is het ook verstandig om te kijken naar het raamwerk. Vaak wordt voor de mast en het raamwerk van de parasol aluminium of hout gebruikt. Aluminium heeft als voordeel dat het zeer licht is, waardoor u makkelijk uw parasol van positie verandert wanneer u dit wilt.
Veel zweefparasols en stokparasols van 4 Seasons Outdoor hebben een Olefin parasoldoek. Dit is een kleurvast parasoldoek, wat niet of nauwelijks verkleurt. Ook platinum heeft een kleine collectie parasols, welke een spuncrylic doek hebben, welke ook kleurvast is en niet of nauwelijks verkleurt.
Waterdichte parasol is te herkennen aan 'waterkolom'
De waterdichtheid wordt aangegeven in aantal mm water per vierkante centimeter. Vanaf een waterkolom van 1.000 mm spreken we van een waterdichte parasol. Waarden onder de 1.000 mm duiden op een waterafstotende stof.
Voor de bescherming tegen schadelijke UV-stralingen maakt dit niets uit, maar het gevoel onder de parasol wordt anders. Naturel of een andere lichte kleur geeft een gevoel van ruimte, terwijl zwart snelle een gevoel geeft van gezelligheid en knusheid.
Als het gaat om buitenzonwering raden we vaak een donkere kleuren doek aan. Deze doeken laten vele malen minder licht door dan lichtere doeken, waardoor er minder straling binnenkomt. Een donkerder doek, van bijvoorbeeld screens, zorgt er daarnaast ook voor dat het zicht naar buiten beter blijft.
Een parasol houdt enkel ruim 40% van de UV-straling tegen.
Phifertex. Onze collectie polyester stof met vinylcoating, Phifertex, is een ongelooflijk duurzame stof met een hoge UV-bestendigheid/kleurechtheid. De kleur van polyester gaas met coating van vinyl is 'ingesloten' in de PVC-coating, wat betekent dat het minder waarschijnlijk is dat de kleur vervaagt in de zon.
Parasols zijn niet geschikt om in de regen te staan, maar kunnen wel een enkele bui doorstaan. Mocht je parasol nat geworden zijn laat hem dan eerst goed drogen voordat je hem inklapt.
Voor parasols is het meest gebruikte soort polyester koord. Met name spiraal gevlochten polyester. Het voordeel hiervan is dat dit niet kinkt. Daarbij is het erg soepel en UV-bestendig.
Zorg je goed voor je parasols? Dan gaan ze tientallen jaren mee en zit je gebeiteld om seizoen na seizoen met een mooi terras uit te pakken en je gasten een fijne ervaring te bieden.
Bij een standaard parasol hoef je over het algemeen geen hele zware voet te kopen. Een handige regel voor het kiezen van de parasolvoet is dat per meter diameter van de parasol je kunt rekenen met een tegengewicht van tien tot vijftien kilo.
De meest populaire maat onder de parasols is die van ongeveer 300 cm doorsnede. Dit geldt zowel voor de standaard parasols als voor de zweefparasols. Een tip van Tuinmeubelland: realiseer je dat een vierkante parasol met diameter van 300 cm een stuk groter is door de randen, dan een ronde parasol van 300 cm.
De vuistregel die je hierbij kan aanhouden is: zodra de afmeting van het doek begint met een 4 dan is 90 kg te licht. Het gewicht van de parasolvoet voor bij een stokparasol is doorgaans lager, zo is een 40 kg voet vaak voldoende voor een stokparasol met een diameter niet groter van 300 cm of 250 x 250 cm.
Indien er in uw achtertuin bovengemiddeld veel sprake is van wind harder dan 4 Beaufort (20-28 km/h) adviseren wij u om te kiezen voor een parasol die geopend kan blijven staan tot 5 Beaufort. Wanneer uw keuze valt op een vrijhangend model is bijvoorbeeld de Solero Fuerto Pro een geschikte optie.
Een zweefparasol is een handige parasol voor boven je tuinset, omdat de stok niet direct onder de parasol staat. Daarnaast is de zweefparasol eenvoudig open te draaien en te kantelen, waardoor je altijd in de verkoelende schaduw zit. Zweefparasols zijn er in ronde-, vierkante- en driehoekvorm.
Afborstelen met groene zeep
Is de parasol te vies om snel af te vegen? Dan kunt u uw parasol reinigen met wat water en groene zeep. Gebruik een zachte borstel om het vuil te verwijderen. Laat de parasol daarna goed drogen.
Maak een emmer water klaar met ong 5% soda/zout. Met dit sopje en een zachte doek het textiel schoonmaken. Vervolgens met het handwarme sopje de kussens schoonmaken en buiten leggen te drogen in de zon.
Laat de parasol in de winter buiten staan.
Als u de parasol tijdens de wintermaanden niet kunt opbergen, is er nog steeds de mogelijkheid om de parasol buiten te laten staan. Deze optie wordt vaak gebruikt door restauranthouders die niet genoeg ruimte hebben om meerdere parasols in de winter op te slaan.