"Bacalhau" is een van de beroemdste culinaire tradities van Portugal, met meer dan 365 recepten om het te vieren, één voor elke dag van het jaar...
Verse vis, schelp- en schaaldieren vormen het hoofdbestanddeel van de Portugese keuken. Het nationale gerecht van Portugal is bacalhau. Deze stokvis kan op oneindig aantal manieren worden bereid. Zoals bij bijna alle gerechten wordt gebruik gemaakt van olijfolie en knoflook.
Eén van de bekendste gerechten is Cataplana de Marisco waarvan verse zeevruchten het hoofdingrediënt zijn! Het gerecht is een soort stoofpotje gevuld met wijn, tomaten, kruiden en allerlei soorten vis afhankelijk van wat er recent gevangen is.
Avondeten in Portugal
Net als de lunch bestaat het Portugese avondeten uit drie gangen. De maaltijd begint vaak met een soepje met brood erbij. Dan volgt een groot hoofdgerecht met vlees of vis. Hierbij worden gerechten gegeten als cataplana de marisco, een stoofpot van verse vis, wijn, tomaten en veel kruiden.
Portugal: het land van gegrilde sardientjes, melancholische fado, de glorierijke ontdekkingsreizen, mooie zandstranden en portwijn. Daar moet u kennis mee maken! We hebben een website vol geschreven over dit heerlijke land. We laten het beste, mooiste, lekkerste en het meest verrassende van Portugal zien.
Licor Beirão is een zeer beroemd drankje in Portugal, dat in bijna elk Portugees restaurant en café te vinden is. Het wordt gemaakt met een breed scala aan planten, zoals munt, kaneel, kardemom en rozemarijn, wat zorgt voor een complexe en zoete smaak.
Omdat er veel chloor in het drinkwater zit, drinken zelfs de meeste Portugezen het kraanwater niet. Voor een goede smaak, maar ook om te voorkomen dat je darmen van slag raken, raden wij je aan om flessen mineraalwater te kopen.
Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.
De Spaanse tapas zijn wereldberoemd, maar de Portugese snacks mogen er ook zijn. Toch hebben de petiscos, zoals de hapjes in Portugal heten, nog niet zo massaal de wereld veroverd als de varianten uit hun grote buurland.
Diner (Jantar)
Voor Nederlanders de belangrijkste maaltijd van de dag, voor Portugezen minder belangrijk. Portugezen dineren tussen 20:00 en 22:00. De meeste restaurants openen hun deuren rond 20:00.
Portugese smaakmakers
In Portugal houden ze 't vrij simpel qua kruiderij. Typisch Portugese smaakmakers zijn ui (véél ui), knoflook, citroen en olijfolie in combinatie met verse kruiden als koriander en peterselie.
Eten in een restaurant in Portugal is eigenlijk niet eens zo heel veel duurder dan zelf koken. Een driegangenmaaltijd voor 2 personen in een gemiddeld restaurant kost slechts €30. Bestel je de prato do dia in een typisch Portugees restaurant, dan ben je maar €8 kwijt.
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in de middenmoot in. Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.
Onder de voor Portugal typisch geldende ingrediënten vindt men grof gouden zeezout met een eigen, peperige smaak, piri-piri, een peper gebruikt in vele sauzen of bij het grillen, laurier en uiteraard (veel) olijfolie. Van de wereldwijd 1000 beschikbare soorten consumptievis, zijn er in Portugal ong.
Bodemvissen in Portugal
In Portugal kan quasi heel het jaar door op de bodem gevist worden. Met natuurlijk aas vist men op Dorada, tandbrasem, wrakbaars, zeebaars, zeebrasem, conger, enz. Allemaal uitstekende vissen om te eten.
De maximumsnelheden in Portugal zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 90 km/h. Snelwegen 120 km/h.
Portugal is een van de veiligste landen van Europa. Er zijn dus niet veel risico's verbonden aan een reis naar Portugal.
Pinnen en betalen
Pinautomaten vind je in de meeste grote en kleinere plaatsen in Portugal. Er kan vaak met pin betaald worden in winkels en restaurants. In de grotere restaurants kun je met credit card betalen.
Hoewel Portugal beroemd is om zijn haven en wijn, is bier nog steeds een van de meest populaire alcoholische dranken van het land. In Portugal is het populairste type bier een Pale Lager, die varieert tussen de 4,4% en 6,6% alcohol.Vaak is dit bier ook van lage gisting.
Een traditionele Portugese maaltijd bestaat uit vlees of vis gecombineerd met rijst of aardappelen en vaak een salade. Elke regio heeft zijn eigen lokale specialiteiten. In het noorden van Portugal wordt vooral vlees gegeten en in de kustplaatsen, waarvan het land er nogal wat telt, meer vis.
Wie op zoek is naar een “gewone” koffie in Portugal, moet een “abatanado” bestellen. De basis blijft nog altijd een espresso, die nadien aangevuld wordt met heet water. Maar dit drankje doet toch een beetje aan filterkoffie denken. Buiten Portugal heet dit een Americano koffie.