Gebruik geen materiaal van naaldhout of zaagsel, dit is niet geschikt voor ratten. Zorg ervoor dat er een lekkere dikke laag in de kooi ligt waar je ratten in kunnen graven. Gebruik geen hooi bij ratten.
Begin met de bodembedekking in de rattenkooi
Urine van ratten is vrij sterk en op deze manier zal de urine niet in jouw rattenkooi bijten. Qua bodembedekking is het belangrijk dat deze stofvrij is, want de longen van ratten kunnen slecht tegen stof. Pet's Paper & Back-2-Nature zijn beide stofvrije bodembedekkingen.
Ratten komen vooral af op voedsel, in of rondom je huis. Het maakt de beestjes niet uit wat er te vinden is, want ze eten alles: dierenvoer, granen, fruit, vlees, vis, groenten, knollen en bedorven voedselresten. En als ze flink honger hebben, vallen ze soms zelfs kippen, duiven of muizennesten aan.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas, ontbijtkoek en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Geef je ratjes geen chips, koekjes, chocola of snoep. Al dat vet en suiker is slecht voor ze en - helemaal als je ze nooit iets slechts geeft - ze zijn even blij met een stukje fruit of groente.
Het blijkt dat ratten een hekel hebben aan zwarte peper. Strooi zwarte peper op de plekken waar jij last hebt van de ratten. Ze vinden dit vervelend en komen niet graag terug. Het is noodzakelijk om dit enkele dagen vol te houden.
Maar het beste voer is speciaal rattenvoer. Daarnaast lusten ratten groente en fruit. Ook vinden ze gekookte eieren lekker en aardappels, rijst, brood en pasta. Ratten mogen niet te veel eten, dan worden ze te dik.
Ratten worden meestal ongeveer twee jaar oud. Vrouwtjes leven gemiddeld wat langer dan mannetjes.
Ratten zijn niet erg kieskeurig, ze zijn alleseters. Je kunt in de dierenspeciaalzaak speciaal voer kopen voor je ratten. Omdat ratten niet erg lastige eters zijn, kun je ze tal van snackjes geven. Zoals bijvoorbeeld fruit en groenten (geen sla of dichte koolsoorten, boerenkool of bloemkool mag wel).
Hierin zitten de benodigde voedingstoffen voor je ratten en ze kunnen de lekkere dingen er niet eerst uit eten. Ratten hebben tussen de 20 en 40 gram voer per dag nodig. Daarnaast hebben ratten elke dag schoon water nodig.
Bruine ratten komen af op voedsel (zoals vogelvoer of andere dierenvoeding).
Ratten: intelligent en interessant
De negatieve associaties uit het verleden zijn dus eigenlijk vooral vaag, terwijl we de rat inmiddels beter kennen. Ratten zijn razend intelligent. Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Ratten zijn intelligente, beweeglijke dieren die veel afwisseling nodig hebben. Ook wanneer je hun kooitje met alle liefde heb ingericht, wordt het ze al snel te saai als ze de hele dag in hun huisje moeten doorbrengen. Plan daarom per dag minstens 1 uur in om je rat vrij rond te laten lopen in de woning.
Katten en heel wat honden (Fox Terriër) jagen graag op ratten. Woon je in landelijk gebied, dan kan je ook nestkastjes ophangen voor roofvogels zoals torenvalken en uilen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijanden van ratten en houden de rattenpopulatie mee onder controle.
Ratten gaan helaas niet uit zichzelf weg. Hebben zij een goede schuilplek met voldoende voedsel en water gevonden, dan blijven zij daar in de buurt en beginnen zij aan het bouwen van hun nest. Het blijft dan vaak niet bij één rat en door hun snelle voortplanting spreekt men al snel van een rattenplaag.
Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille.
Ratten zijn voornamelijk actief tussen 18.00 uur en 6.00 uur. Ze graven het liefst in losse, droge en licht hellende grond. Soms graven ze tot 3 meter diep, maar over het algemeen gaan ze niet dieper dan 0,5 meter. Ze maken korte gangen met een heel complex gangenstelsel.
Ratten houden niet van de geur van munt of eucalyptus. Zwarte peper houdt ratten op afstand.Even strooien, niezen en wegwezen!De geur van uien of azijn schrikt ook ratten af.
Met hun sterk reukvermogen hebben ratten een enorme hekel aan de geur van peper, salie, munt, citroengras en laurier. Strooi dus met peper of plant deze planten in je tuin.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen.Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Je kan in principe met gips kan je je eigen rattenvergif maken. Het is dan de bedoeling dat de ratten gipspoeder opeten, zodat het verhardt in de maag. Je kan het gips 'aantrekkelijker' maken door het te vermengen met lokaas. Denk maar aan pindakaas, bloem, maïsmeel, (chocolade)melk of aardappelen.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen. Vallen en (chemische) bestrijdingsmiddelen vormen een bedreiging voor de bruine rat, omdat op plekken waar hij niet gewenst is daarmee bestreden wordt.