Geroosterd varkensvlees met kool en knoedels (pečené vepřové s knedlíky a se zelím, informeel vepřo-knedlo-zelo) wordt veelal beschouwd als het meest typisch Tsjechische gerecht. Ook de schnitzel is een wijdverbreid vleesgerecht in de Tsjechische keuken.
Tsjechen zijn dol op soep (polévka) en vooral van de stevige soort met aardappel, goulash of champignons. Tussen de middag eten de meeste Tsjechen warm en daarom is er in veel restaurants een dagmenu te vinden. Dit menu bestaat vaak uit een soep en 2 of 3 hoofdgerechten waar je uit kan kiezen.
Zoals al eerder vermeld, is een van de populairste gerechten onder Tsjechen, bijna net zo populair als svíčková, varkensvlees, dumplings en zuurkool . Het gaat goed samen met bier (en Tsjechië heeft een van de beste bieren ter wereld!), vult je maag en smaakt heerlijk.
Het Tsjechische ontbijt kun u vergelijken met dat in andere Europese landen. In hotels liggen meestal harde broodjes met wat sneetjes zuurdesembrood voor u klaar. Als beleg neemt men vaak vleeswaren, kaas en gekookte eieren. Een assortiment met zoetigheid zoals wij in Nederland gewend zijn, kennen de Tsjechen niet.
Meestal staat vepřo knedlo zelo , het nationale gerecht van Tsjechië, op het menu. Dit gerecht van varkensgebraad, knedliky en zuurkool is een van de topfavorieten met zijn traditionele smaken.
Prijzen restaurants in Praag
Dineren in Praag is doorgaans voordeliger dan in Nederland, of u nu kiest voor een alledaagse maaltijd of een gastronomische ervaring. Ook voor bier en andere dranken bent u er goedkoper uit.
Ontbijt is divers, van de gebruikelijke granen tot een bord met worst, ham, kaas, brood en soms groenten . Oh ja, koffie en sigaretten waren jarenlang het traditionele ontbijt, gelukkig is het aan het uitsterven.
Het kraanwater in Tsjechië is veilig om te drinken. Vanwege het gebruik van chloor ter zuivering kan de smaak tegenvallen. Als u een gevoelige maag heeft wordt aangeraden mineraalwater te drinken.
In kleinere steden en dorpen sluiten veel restaurants al om 21.00 uur en op zondag soms al om 18.00 uur. De overheidsinstellingen in Tsjechië hebben vaste openingstijden. Meestal van 8.30 tot 17.00 uur. Maar instellingen voor toeristen zijn vaak ook in het weekend geopend.
De populairste Tsjechische drank is natuurlijk bier . Tsjechen zijn trots op hun bier en drinken het met veel plezier, niet alleen in pubs, bierhallen of restaurants, maar ook thuis. Drinken en alcohol kopen is toegestaan vanaf 18 jaar, en is ook toegestaan op openbare plaatsen zoals straten, treinen, etc.
Tsjechisch brood is donkerder, gemaakt van roggemeel of een mix van rogge en tarwe. Brood gebakken met roggedesem is erg populair; de desem geeft het brood vocht en een licht zure smaak. Broodrolletjes en broodjes met zout en karwijzaad zijn ook een must op de Tsjechische tafel.
Tsjechisch eten is heerlijk, troostend en ja, meer dan een beetje verslavend … Maar het is veel meer een vlees-en-aardappelen-vibe dan een salade-met-avocado-vibe. Maar je bezoekt Praag niet om salades te proeven, toch?
Religie. Bij de volkstelling van 2011 gaf 34% van de Tsjechen aan geen religie aan te hangen. Verder is 10,3% van de bevolking katholiek, 0,8% protestant en 9% hangt een andere religie aan. De overige 45% van de bevolking gaf geen antwoord op de vraag betreffende zijn of haar religie.
Sterke dranken uit Tsjechië zijn Becherovka en Slivovice. Becherovka is een kruidenlikeur uit de stad Karlovy Vary en wordt ook veel gebruikt voor cocktails, zoals BE-TON. Dit is een combinatie van tonic, Becherovka en citroensap. Becherovka ontstond in de 19e eeuw en werd toen voorgeschreven als je maagproblemen had.
Drugs. Drughandel, drugs consumeren of verkopen is strafbaar. Het bezit (meer dan een paar gram) en gebruik van cannabis in het openbaar is strafbaar, met straffen die streng kunnen zijn. De verkoop van cannabis met THC (>1%) is niet toegestaan.
Praag in Tsjechië is de meest vrouwvriendelijke reisbestemming ter wereld. Dat staat in een onderzoek van Taxi2Airport. Bijna alle hostels hebben vrouwelijke slaapzalen en ook wordt op internet veel gezocht naar solo-reizen voor vrouwen in Praag. Dat zou erop duiden dat er veel vrouwen naar toe gaan.
In Praag, zoals in de meeste Tsjechische Republiek, wordt het diner meestal geserveerd tussen 19:00 en 21:00 uur . Echter, in tegenstelling tot veel westerse landen waar het diner de grootste maaltijd van de dag is, zijn Tsjechische diners over het algemeen lichter. Dit komt omdat de belangrijkste maaltijd van de dag in de Tsjechische cultuur de lunch is.
De prijs van een vaste lunch, aangeboden door de meeste restaurants, varieert rond de 150 kronen (6 euro). Voor deze prijs krijg je meestal het hoofdgerecht en de soep. Een diner voor één, inclusief voorgerecht, drankje, hoofdgerecht en dessert, kan in een gewoon restaurant zo'n 500 kronen (€ 20, $ 23) bedragen.
Varkensvlees, kalfsvlees en kip zijn de belangrijkste ingrediënten van de Praagse keuken, met een aanzienlijke aanwezigheid van eend in enkele van de meest populaire recepten. Dit betekent dat het geen gemakkelijke bestemming is voor vegetariërs, hoewel er vegetarische opties beschikbaar zijn.
Voor een bescheiden bedrag vanaf € 140 kan je drie dagen doorbrengen in de Tsjechische hoofdstad, een stad die barst van de geschiedenis, cultuur en onvergetelijke ervaringen.
Hoewel Tsjechen meestal uiterlijk rond 13:00 uur eten, houden veel restaurants in Praag hun keukens tot later open. Het is zelfs niet ongewoon om heel laat te zijn en rond 16:00 uur iets te willen eten en erachter te komen dat de lokale bevolking al begint te dineren.
Een volledig diner met drankjes kost ongeveer 400-600 CZK (16-24 EUR) per persoon . Wijnbarren: Praag heeft een groeiende wijnbarscene, die een verscheidenheid aan wijnen per glas of fles aanbiedt. Prijzen variëren afhankelijk van de wijnselectie, maar u kunt verwachten ongeveer 100-200 CZK (4-8 EUR) per glas te betalen.