Dat er geen groene kiwi's in de winkels te vinden zijn, komt door overstromingen en aardverschuivingen in Nieuw-Zeeland. "Er was ook sprake van harde wind", vertelt Gert den Haan van online-groentespecialist Groentebroers. "Dan verdeelt de plant z'n energie over minder vruchten.
De schil is bruin en licht behaard, in Nieuw Zeeland kreeg deze zoete vrucht de naam kiwi, omdat het lijf van de daar wonende loopvogel lijkt op deze harige vrucht. Waar komt de kiwi green vandaan: De aanvoerlanden voor kiwi green zijn onder andere Nieuw Zeeland, Zuid-Europa, Chili.
Albert Heijn stopt met het invliegen van onbewerkte groente en fruit. Vanaf 1 juni worden bijvoorbeeld sugarsnaps, haricots verts en passiefruit alleen nog maar via de weg of over zee vervoerd. De supermarktketen wil zo het levensmiddelentransport verduurzamen.
Slechte oogst in Nieuw-Zeeland
De slechte oogst is te wijten aan een aantal overstromingen en aardverschuivingen. Er kwamen daardoor minder bloemen aan de kiwiplanten en dus ook minder vruchten. De vruchten die wel groeiden, kregen extra energie en zijn daardoor groter worden dan normaal.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Verbetering van je weerstand
Vooral de gele kiwi heeft extra veel vitamine C. Met zo'n 161 mg vitamine C per 100 gram bevat de gele kiwi volgens Zespri zelfs driemaal zoveel als een sinaasappel. Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen.
Gouden of rode kiwi's zijn duurder omdat ze minder vaak voorkomen (niet omdat ze lekkerder zijn) en de rest is marketing. Kiwi's worden ook op andere plekken geproduceerd, zoals in Italië, en om zich te onderscheiden probeert Nieuw-Zeeland nieuwe soorten kiwi's te introduceren.
Kiwi's passen binnen elk dieet
Doordat de kiwi maar 48kcal per 100 gram bevat en toch vol zit met al die eerdergenoemde gezonde stoffen, is het een vrucht die bijna in elk dieet past. Ook bevat een kiwi minder suiker dan bijvoorbeeld een appel of een banaan.
Kiwi's zijn een veelvoorkomende oorzaak van oraal allergiesyndroom , een reactie die lokale allergische reacties omvat rond de mond, lippen, tong en keel. De eerste tekenen van een kiwi-allergie zijn meestal mild en kunnen bestaan uit een prikkelend, jeukend of tintelend gevoel in en rond de mond.
De grootste ziekteproblemen zijn Botrytis stengelrot, Phytophthora wortelrot, Pseudomonas bloesemziekte en schade veroorzaakt door de wortelknobbelaaltjes . Er zijn geen virussen of viroïden gemeld op kiwi's. Kiwi's zijn zeer gevoelig voor ijzertekort (Fig. 13.1) in bodems met een hoge pH (>7.2).
Tip: Weet je niet zo goed wanneer de kiwi rijp genoeg is? Druk dan voorzichtig op de kiwi. Als het een klein beetje meegeeft is hij rijp. Een hele harde kiwi kun je beter nog even laten rijpen.
Kiwi's worden van nature zachter als ze rijpen. Als je dus even knijpt en voelt dat de kiwi al een beetje zacht is en meegeeft, dan is die zeker te weten rijp. Te zacht is echter ook niet goed, want dat betekent dat die overrijp is. Probeer dus een kiwi te pakken die een beetje meegeeft als je knijpt, maar niet te erg.
Dat er geen groene kiwi's in de winkels te vinden zijn, komt door overstromingen en aardverschuivingen in Nieuw-Zeeland. "Er was ook sprake van harde wind", vertelt Gert den Haan van online-groentespecialist Groentebroers. "Dan verdeelt de plant z'n energie over minder vruchten.
Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Chlorofyl is aanwezig in veel plantenorganen, waaronder onrijp fruit, waar het gewoonlijk wordt afgebroken tijdens het rijpen. Rijpe groene kiwi's (Actinidia deliciosa) vormen een uitzondering, met hoge concentraties chlorofyl die in het vruchtvlees achterblijven .
Mensen met bekende allergieën voor kiwi's moeten het vermijden. Ook personen die bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine gebruiken, moeten hun arts raadplegen voordat ze kiwi consumeren vanwege het vitamine K-gehalte.
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Probeer dan eens elke dag een kiwi te eten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar volgens experts hebben kiwi's tal van voordelen. Ze zouden de spijsvertering verbeteren. Het eten van deze vrucht bij het ontbijt of voor (of na) een proteïnerijke maaltijd zou bovendien helpen tegen een opgezwollen gevoel.
Ook pistachenoten zijn een fantastische snack voor de seks. Overigens kan fruit zoals ananas of kiwi de smaak van sperma verbeteren, net als kaneel.''
Iedereen is een winnaar als het gaat om kiwi's en bananen. Verwerk beide in maaltijden . Maak er snelle en gemakkelijke snacks of een kalium-power smoothie mee. En ervaar een smaak die absoluut geweldig is!
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Golden kiwi's zijn een prijzige kiwisoort die bekendstaat om zijn gele vruchtvlees en zoete smaak. Gemaakt door Zespri, Nieuw-Zeelands kiwifruitcoöperatie, redden golden kiwi's de lokale kiwi-industrie van het eiland, nadat een ziekte in 2010 de meeste kiwiboomgaarden had verwoest .
Kiwi's worden commercieel over de hele wereld geteeld, op zulke uiteenlopende plekken als Nieuw-Zeeland, Italië, Californië, Frankrijk, Griekenland en Chili . Er zijn zelfs commerciële gewassen in China, Japan en Zuid-Korea.