Ayran is een Turkse koude drank op basis van yoghurt, zout en water.
Ayran wordt gemaakt door gewone yoghurt aan te lengen met dezelfde hoeveelheid water, een kleine hoeveelheid zout toe te voegen en de drie ingrediënten vervolgens te mengen. De drank past perfect bij vlees, maar wordt vooral gezien als een koude en verfrissende drank tijdens de hete zomer.
Het is goed voor je
Net als melk, karnemelk, yoghurt en andere zuivel zonder toegevoegde suiker, past dit type zuivel prima in een gezond voedingspatroon. Het is een bron van waardevolle voedingstoffen zoals hoogwaardige eiwitten (proteïne), calcium en vitamine b12.
De Turkse drank ayran is een koud, zoutig yoghurtdrankje dat de Turken overal bij drinken. Het lest de dorst, is verfrissend, kalmeert de mond bij pittige gerechten en het zou helpen tegen buikklachten. Het zit ook nog eens boordevol eiwitten en voorkomt uitdroging.
Ayran is drinkyoghurt waar zout en ijswater aan wordt toegevoegd. In plaats van water wordt hier zure wei aan toegevoegd, dit bevat meer voedingsstoffen en probiotische bacteriën. Ayran is de nationale drank van Turkije. Het wordt daar veelal gedronken als verfrissende dorstlesser in het warme weer.
Kefir en Ayran
Binnen Turkije is ayran erg populair. Hoewel het minder populair is, komen we kefir tegen in dezelfde familie van gegiste dranken. Terwijl ayran meestal wordt gezien als een drankje om maaltijden te begeleiden is kefir vooral populair vanwege de voedingswaarde en voordelen van de gezondheid.
En ja, ook ayran is fijn voor je darmen. Het is namelijk een bron van onder andere probiotica die onder andere de spijsvertering positief beïnvloeden.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Turkse yoghurt wordt net als Griekse yoghurt ook uitgelekt, waardoor een dikkere yoghurt overblijft. Er bestaan verschillende versies, deze verschillen voornamelijk in dikte. Deze yoghurt wordt gemaakt van magere melkpoeder en ingedikte melk (de melk wordt ingedampt).
Op nummer 1 staat de lahmacun, ook wel de Turkse pizza genomed. De combinatie ayran en lahmacun die een feest is voor je tong heeft ook wel een typisch pikante smaak. Het is gemaakt van deeg dat is belegd met pikant gekruid gehakt, ui, tomaten, paprika en peterselie.
Ayran ( turkse karnemelk)
Ook rijstpap, yoghurt of room met honing, gezouten karnemelk ('ayran', dit is zoute drank van gegiste geitenmelk) worden vaak als ontbijt geserveerd. Voor de lunch komen dezelfde gerechten en ingrediënten aan bod als tijdens het ontbijt, en vaak worden die ook in één eetmoment gegeten: als brunch dus.
Turkse yoghurt wordt voor een groot deel op dezelfde wijze als Griekse yoghurt bereid. Beide soorten worden gemaakt van yoghurt dat in een doek wordt geschept en wordt uitgelekt. Door dat proces ligt het vochtpercentage van deze soort wat lager en het vetpercentage hoger.
Onze Ayran is bijzonder lang houdbaar (tot 4 maanden), glutenvrij, lactosearm en de optimale verfrissende drank voor alle leeftijden. Of het nu voor de döner, de curryworst naar de Street Food Bowl of als energiebron na het sporten is.
Er zit 15,2 gram vet in 1 schaaltje (150 gram) griekse of turkse yoghurt, waarvan 9 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
Er zitten 82 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) ayran.
Hoeveelheid eiwit in ayran:
5,8 gram. in 1 beker (250 gram)
Ayran is een Turkse koude drank op basis van yoghurt, zout en water.
Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.