Zoals we al zeiden: de stam van de broccoli is gewoon eetbaar. De volgende keer dat je soep maakt kun je de stronken gewoon aan de roosjes laten zitten en de stam in stukjes meekoken. Ze geven het geheel een romige smaak.
Voor je broccoli kan invriezen moet je hem blancheren. Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Smaak. Broccoli is knapperig, fris en heeft een zachte koolsmaak. Broccoli is fijner van smaak dan bloemkool.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora beter in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden op de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Tip. Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater. Het koude water heeft immers de neiging om zout uit de groenten te trekken en zo de smaak af te zwakken.
Blancheren doe je door groenten (of fruit) heel kort te koken in water en ze nadien af te spoelen onder koud water zodat ze niet verder garen. Breng een grote pot met water aan de kook en doe de groenten erin. Doe de groenten in het water van zodra het kookt.
Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten. Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten.
Reacties. Een gemiddelde broccoli weegt zo'n 240 gram, na het verwijderen van de niet-eetbare delen.
In principe mogen konijnen wel wat broccoli, maar let wel op. Broccoli kan voor gasvorming zorgen en dat is niet prettig voor een konijn. Geef het daarom met mate of voor de zekerheid niet.
Aspergebroccoli lijkt op broccoli, maar dan met lange slanke stengels. De smaak is milder en zoeter, meer in de richting van asperges (vandaar de naam). Aspergebroccoli wordt vaak gepromoot als 'supergroente', omdat het veel vitamines bevat en een hoog gehalte aan glucosinolaten heeft.
Broccoli bevat slechts 34 kcal per 100 gram. Het calciumgehalte in broccoli is vrij laag, maar het vitamine C-gehalte ligt hoger dan dat in sinaasappels, namelijk 89 mg per 100 gram tegenover 53 mg per 100 gram. Veel studies die het verband tussen broccoli en gezondheid onderzoeken bij mensen zijn observatiestudies.
De vitamines komen voor in de hele broccoli. Het is dus zonde als je alleen de roosjes van de broccoli eet en de stronk weggooit. Als je de stronk wat kleiner snijdt, kan je ervoor zorgen dat die net zo gaar wordt als de roosjes. De stronk is dan prima te eten en ook heel lekker.
Allereerst omdat er weinig calorieën in zitten, slechts 29 kilocalorieën per 100 gram. En daarnaast bevat broccoli veel vezels, 4,1 gram per 100 gram. Ook is broccoli rijk aan vitamines en mineralen. Zo zit er vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium in.
- Broccoli bevat veel vitamines, zoals Vitamine A, C en E. - Het is rijk aan antioxidanten, wat helpt bij het bestrijden van oxidatieve stress. - Het kalium, wat in broccoli zit, is een belangrijk mineraal voor de vochtbalans in je lichaam. - Broccoli heeft een beschermende werking voor de huid.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Door te blancheren of te stomen behoudt de groente zijn smaak en vitamines. Broccoli blijft mooi groen en lekker knapperig met deze methoden.
Blancheer de broccoli
Breng om te beginnen water aan de kook in een grote kookpan en zet een grote pan of schaal met ijswater klaar. Snijd de broccoli in roosjes en leg ze in het kokende water om ze te blancheren. Ze hoeven niet lang te koken — ongeveer 2 -4 minuten is genoeg.