Het overhevelen naar een vat duurt ongeveer 30 minuten en het bottelen zelf neemt tussen de 1 à 2 uren in beslag. Actief gezien ben je dus ongeveer 9 uren bezig. Voor de rest is het veel afwachten. De vergisting dus ongeveer 2 weken en het conditioneren op de fles duur ook ongeveer 2 weken.
Voeg de bottelgist toe door voorzichtig onder het bier te mengen. Vermijd dat er zuurstof toegevoegd worden zodat er geen oxidatie ontstaat. Een kleine hoeveelheid vitamine C erbij doen zal ook oxidatie tegengaan!
Een (deel van een) fabriek waar men dranken zoals frisdrank, vruchtensappen, bier of wijn in flessen doet, wordt een bottelarij genoemd. Na het reinigen van de flessen worden deze gevuld en vervolgens afgesloten met een kurk, kroonkurk, schroefdop of beugeldop.
Hergisting op fles zorgt voor een gistdepot onderin de fles. Je kunt dit gistdepot apart of samen met het bier uitschenken. Wanneer je het gistdepot apart in een glaasje schenkt zie je dat dit onderste gedeelte een stuk troebeler is. De gist kan ook een behoorlijke invloed op de smaak hebben.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
In de gistkuip wordt het gist aan de wort toegevoegd, dit wordt ook wel enten genoemd en gebeurt bij een tempratuur van zo'n 18 graden. Nu zorgen de gistcellen ervoor dat de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur en ontstaat er bier. Dit vergisting proces duurt ongeveer vier a vijf dagen.
Over welk type suiker het beste te gebruiken bij het bottelen, lopen de meningen behoorlijk uiteen. Kandijsuiker en kristalsuiker, zijn suikers die sowieso heel goed te gebruiken zijn. De hoeveelheid suiker die je moet toevoegen, verschilt enigszins per biertype.
CO2 saturatie met hergisting op de fles
Bij het hergisten op de fles zal de suiker door de gist terug omgezet worden in alcohol en CO2. Het komt er dus op aan om uit te rekenen hoeveel suiker we moeten toevoegen aan de fles om een juiste hoeveelheid CO2 aan te maken. is er 2,05 gram suiker nodig.
Om voldoende koolzuur in het flesje te hebben moet er 8 gram suiker toegevoegd worden aan 1 liter bier. Dat is dus ongeveer 3 gram suiker voor een flesje van 330 cc. Het bier kan natuurlijk ook gebotteld worden in beugelflesjes.
Voor een tripel geeft BrouwHulp een koolzuur van 2,8 tot 4,1 vol. , gemiddeld 3,5 dus. Afhankelijk van je lagertemperatuur zit je dan ongeveer tussen 7 en 9 gram bottelsuiker. Afhankelijk van je lagertemperatuur zit je dan ongeveer tussen 7 en 9 gram bottelsuiker.
8 gram bottelsuiker per liter voor de vergisting op de fles.
Elk bier dat naar Belgische traditie is afgevuld met suiker en wat extra gist, bezit het gunstige gezondheidseffect. Ook bijvoorbeeld de bieren van Zundert, Texels bock of de tripel van Grutte Pier Brouwerij zijn tot stand gekomen met hergisting op fles.
De periode dat het bier flink staat te gisten noemen we de hoofdgisting. De hoofdgisting duurt zo'n 3 tot 5 dagen bij bovengist en 5 tot 10 dagen bij ondergist.
Als de gisting later op gang komt, heb je te weinig gist toegevoegd of heb je het wort onvoldoende belucht. Afhankelijk van het gist, de hoeveelheid zuurstof in het wort, de temperatuur, enz. kan de hoofdgisting ongeveer 3 tot 7 dagen duren.
Het lageren verloopt het best op een temperatuur tussen de 0 en 4 °C. Is dit niet mogelijk, laat dan lageren op 15 °C, maar niet langer dan 2 weken. Hierbij is het wel aan te raden om hoe dan ook over te hevelen naar een nieuw (lager)vat en een kleine hoeveelheid vitamine C toe te voegen.
Normaal gezien moet je het altijd op 1,3 laten staan anders verminderd de koolzuur opnieuw bij het tappen. Ik zet de druk altijd op 2bar na het bottelen en dan leg ik de keg plat en schud ik ermee, je zal het horen 'bubbelen'. Dit doe ik 5min max en dan verlaag ik de druk naar wat brouwhulp zegt.
Hanteer als regel 0,5 gram gedroogde gist per liter wort voor een minder zware wort (SG < 1060) en het dubbele voor een zware wort (SG > 1060). Weeg de benodigde hoeveelheid gist af met een nauwkeurige weegschaal en strooi de gist zo over het afgekoelde wort. Elke gist heeft een eigen optimale vergistingstemperatuur.
De maximale druk die een 'gezonde' niet beschadigde bierfles aan kan ligt ongeveer tussen de 10 en 14 Bar. De maximale druk kan verschillen per type fles. Bij een regulier brouwsel dat wij maken zal er, als het goed gaat, uiteindelijk ongeveer een druk ontstaan van tussen de 1 en 2,5 Bar.
Bij het maischen wordt tijdens de tweede periode het zetmeel omgezet in vergistbare suikers. Tijdens de derde periode wordt het zetmeel ook omgezet in suikers. Echter zijn deze niet vergistbaar, maar zorgen deze voor de zoete smaak en volheid van het bier.
Het toevoegen van bijvoorbeeld kristalsuiker zorgt voor een hoger alcoholpercentage zonder dat je bier zoeter wordt. Dit is anders ten opzichte van de suikers die je uit de mout wint. Die suikers worden niet 100% vergist en kunnen dus ook zorgen dus ook voor een zoete smaak.
Hoe lang duurt het brouwen? Het brouwproces neemt in totaal 8 weken in beslag. Na een week kun je echter weer opnieuw brouwen, dit omdat je na een week het bier in flessen kunt tappen (bottelen) en het vat dus weer opnieuw kunt gebruiken.
Bier wordt gemaakt van water, graan, hop en gist. Met deze ingrediënten kun je eindeloos variëren en het resultaat zal steeds een ander bier zijn. Brouwen kun je thuis in de keuken doen, het enige wat je naast ons starterspakket nodig hebt is een pan en ruimte voor een vergistingsemmer.