Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.
Fabel. Rauwe peulvruchten bevatten het giftige planteneiwit lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts en diarree krijgen. Uiteindelijk kan lectine zelfs de darmen en nieren beschadigen.
Kidneybonen. Het is belangrijk om kidneybonen (nierbonen) altijd te weken en te koken voordat u ze eet. Deze bonen bevatten namelijk net als sperziebonen het giftige stofje lectine, wat misselijkheid veroorzaakt en u kan laten braken. Kidneybonen uit blik kunt u wel onbereid eten, omdat deze al zijn verhit.
"Eet bruine bonen nooit rauw", adviseert de Leeuw. "Er zit een van nature giftige stof in. Door verse bonen te koken wordt deze stof onwerkzaam." Gedroogde bonen moeten even geweekt worden.
Gedroogde peulvruchten moet je lang koken voordat ze gaar zijn. Kook verse groene bonen altijd voordat je ze eet! In rauwe bonen, zoals bijvoorbeeld sojabonen, komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt.
Peulvruchten in blik, pot of zak zijn klaar voor gebruik. Je hoeft ze alleen maar op te warmen. Je kunt ze ook koud eten.
Bonen. Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen: allemaal giftig als je ze rauw eet. Ze bevatten lectine, en van teveel lectine word je misselijk, met buikpijn, koorts en diarree. Blijf je dan nog gewoon dooreten, dan kun je uiteindelijk zelfs je nieren en je darmen beschadigen.
Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.
Welke groente is giftig als je het rauw eet bloemkool of sperciebonen? Bloemkool en sperziebonen zijn beide veilig om te eten als ze goed gekookt zijn. Ze bevatten echter een stof genaamd glucosinolaten, die een allergische reactie kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor dit soort voedsel.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Een andere groente die wel gezond is maar een vervelende uitwerking op de darmen kan hebben zijn bonen. Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
Peulvruchten eet je best niet rauw
Bij gedroogde peulvruchten maak je lectinen onschadelijk door ze te weken in water en daarna minimaal 10 minuten te koken. Peulvruchten zoals prinsessenbonen, sugarsnaps en peulen kan je ook beter niet rauw eten. De ideale bereidingstijd voor peulen en sugarsnaps is 5 minuten.
Sla, komkommer en paprika kan je bijvoorbeeld prima rauw eten. Omdat paprika vooral een bron is van vitamine C, wat snel verloren gaat bij warmte, bevat rauwe paprika zelfs meer voedingsstoffen. Van andere groentesoorten kan je beter kiezen voor een gekookte variant. Zoals sperziebonen, tomaten en champignons.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.
Lectine is een giftige stof en kan nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Bij een acute hoge inname kan het leiden tot braken, koorts en diarree. Bij een regelmatige te hoge inname kan het de darmwand beschadigingen en groeivertraging veroorzaken [1].
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
De aardappel behoort net zoals overigens de aubergine en de tomaat tot de nachtschadefamilie en bevat het giftige solanine. Daarom eet u ze beter niet rauw. Het meeste gif zit net onder de huid, reden waarom u aardappelen best schilt.
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.
Bonen zijn goed voor je hart- en bloedvaten, omdat ze het slechte LDL-cholesterol verlagen [4]. Bonen helpen je ook met afvallen. Bovendien zijn ze rijk aan eiwitten, vezels, B-vitamines, mineralen en goede koolhydraten. Hieronder lees je meer over deze gezondheidsvoordelen.
Bonen zitten vol met de natuurlijke suikers raffinose, stachyose, en verbascose. Die kunnen onze darmen niet opnemen. Daarom gaan de bacteriën in de darmen de suikers eten. Daarbij produceren ze gas, dat jij op je beurt laat ontsnappen.
Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat hoeft niet. Linzen hoef je overigens niet te weken. Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten.
Let bij peulvruchten in glas, blik of stazak op het zoutgehalte en of er suiker aan is toegevoegd. Blik is een gezonde keuze als er minder dan 0,5 gram zout in elke 100 gram zit en er geen suiker aan is toegevoegd.