1. Probeer elke dag je hand rustig in het hok te leggen en kijk hoe de loopeendjes erop reageren.Zo wennen ze aan je handen en worden ze erg snel tam.
Eenden zijn gemakkelijk te houden dieren. Je moet ze echter dagelijks verzorgen, ze hebben veel ruimte nodig en moeten zwemwater ter beschikking hebben. Denk daarom goed na voordat je eenden gaat houden: Heb je voldoende ruimte om een koppel of groep eenden te houden?
Nee, dit is verboden volgens de wet natuurbescherming. Via de Vogelbescherming: De wilde eend is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn wilde eenden beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
De leefomgeving van eenden
Om eenden te houden heb je een hok of ren nodig met water erbij. Dit kan aangrenzend aan een sloot of er kan een speciale vijver voor worden gegraven. Bij het aanleggen van deze eendenvijver en de speciale leefomgeving komt veel kijken.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Met Flashing Lights op een drijver in een vijver hou je deze vrij van eenden. De Flashing Lights knipperen in het donker. Dit verjaagt eenden uit de vijver. Ze zoeken een plek om te rusten of te foerageren.
Eenden zijn agressief
Uit een Australische studie blijkt dat eenden een stuk agressiever worden als ze geregeld gevoerd worden. Let op je handen dus.
De vagina van de vrouwtjeseend is spiraalvormig en lijkt op een telefoonsnoer. Deze spiraal is tegengesteld gevormd aan de penis van de woerd. Hierdoor gaat de gedwongen bevruchting moeizaam. Pas als ze zich overgeeft aan de woerd en zich ontspant kan hij het zaad succesvol bij haar naar binnen spuiten.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Een volwassen wilde eend kan een leeftijd van vijftien jaar bereiken. Het gewicht ligt tussen de 800 en 1500 gram. Wilde eenden hebben vaak veel kuikens per leg.
Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten 's winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder!
Eenden zouden voornamelijk groenvoer uit de natuurlijke omgeving moeten eten, zoals gras en lage plantjes, eendenkroos, kleine visjes, kikkers en andere waterdiertjes. Eend op zoek naar groenvoer onder water.
Eenden kunnen ook lek raken. Wanneer hun vetlaag is aangetast, bijvoorbeeld doordat ze een tijdje geen water tot hun beschikking hadden, zullen de eenden nat worden, zinken en verdrinken.
Jaarlijks brengen in Nederland acht miljoen eenden hun leven door zonder ooit water te zien. Ze kunnen niet zwemmen, zich nauwelijks wassen en hun hele leven gaat voorbij zonder dat ze zelfs maar een keer kopje onder kunnen gaan. Hun zwemvliezen blijven ongebruikt.
Het eendje moet goed op temperatuur blijven en ook droog blijven. Als het nat is geworden, moet je erop letten dat het snel weer opdroogt. Zorg voor een warme en droge plek onder bijvoorbeeld een warmtelamp of op een warmteplaat, anders vat het kou en raakt het onderkoeld. Dit gaat bij pulletjes sneller dan je denkt.
Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
Volgens Peter Birch, medewerker bij de Canal and River Trust, kunnen mensen nog steeds gerust eenden voeren. Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits.
Natuurlijke vijanden van de eend
De vijanden in Nederland zijn katten, honden, vossen en ook zeker de mens. Dat komt omdat de mens de natuur verandert heeft en dit heeft nadelige gevolgen voor de eend, omdat deze zich niet zo snel aan kan passen.
Er zijn gelukkig wel genoeg andere dingen waarmee je eendjes blij maakt. Doormidden gesneden pitloze druiven, gekookte rijst, vogelzaad, erwten, maïs, havermout en gesneden sla zijn allemaal prima.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Het hoofdvoedsel van eenden is waterplanten
Als u een eend met zijn achterste omhoog onder water ziet duiken dan is hij aan het grazen van de planten. Uw vijverplanten gaan er binnen de kortste keren allemaal aan, niet in de laatste plaats doordat de eend ze ook gewoon in hun geheel uit de bodem trekt of woelt.
Reacties. Als het eendenkuiken net uit het ei is gekomen heeft het niet onmiddellijk voer nodig. Het heeft een reserve van zo'n 24 uur.