Het kind verliest het bewustzijn, kan soms de ogen wegdraaien, krijgt symmetrische schokken in de armen en benen, terwijl het gezicht bleek, grauw of blauw wordt. De ademhaling verloopt oppervlakkig, stotend en kan ook kortdurend stoppen. De aanval is over als het schokken is gestopt.
Een koortsstuip komt voor bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar met koorts. De armen en benen worden eerst stijf en gaan erna heftig schokken. Het kan enkele tot 15 minuten duren en gaat vanzelf over. Waarschijnlijk is uw kind daarna even suf en niet goed te wekken.
Als uw kind opnieuw een koortsstuip krijgt, is het vooral belangrijk om rustig te blijven. Meestal gaat de aanval binnen enkele minuten over. Probeer uw kind niet vast te houden tijdens de aanval. Houd in de gaten dat hij of zij zich niet kan bezeren en maak eventueel knellende kleding los.
Hoe ziet een koortsstuip eruit? Als je kind een koortsstuip heeft, ziet dat er als volgt uit: Beide armen en benen van je kind verstijven;vervolgens beginnen de armen en benen heftig te schokken.
Een koortsstuip kan overlopen in een diepe slaap.
Jonge kinderen zijn bij koorts gevoelig voor stuipen. Ongeveer 5 procent van de kinderen tussen de drie maanden en zes jaar heeft wel eens een koortsstuip. In deze folder leest u over de achtergrond van koortsstuipen, hoe u ze kunt herkennen en wat u zelf aan koortsstuipen kunt doen.
Een koortsstuip kan gelukkig zelden kwaad en kinderen overlijden niet aan een koortsstuip. ð Bel 1-1-2 voor advies en zorg in de tussentijd dat het kind zich niet bezeert door de ongecontroleerde spierstuipen.
Is een koortsstuip gevaarlijk? Wanneer u als ouder een koortsstuip van uw kind meemaakt, kunt u daar behoorlijk van schrikken. Gelukkig is een koortsstuip een onschuldige aandoening. Koortsstuipen hebben geen nadelige effecten op de ontwikkeling van een kind.
Een koortsstuip wordt uitgelokt doordat de lichaamstemperatuur bij kinderen zeer snel stijgt, bijvoorbeeld als gevolg van een verkoudheid of een keel- of oorontsteking. De stuip duurt meestal enkele minuten, waarna het kind vanzelf weer bijkomt. Tijdens de aanval is het kind bewusteloos en voelt het geen pijn.
Wanneer je baby hoge koorts heeft (39°C of hoger) moet je ervoor zorgen dat hij voor elke kilo die hij weegt, minstens 50 ml.per dag extra drinkt. Het gevaar van uitdroging bij koorts is nog groter, wanneer je baby naast koorts ook last heeft van diarree of overgeven.
Een koortsstuip komt vaak voor. Tussen de leeftijd van 6 maanden tot 5 tot 6 jaar krijgen van de 100 kinderen er 2 tot 5 een koortsstuip. Dit zijn gezonde kinderen die zich normaal ontwikkelen. Het gebeurt meestal op de eerste ziektedag.
Convulsies zijn onbedoelde elektrische ontladingen in de hersenen. Andere benamingen voor convulsies bij de pasgeborene zijn neonatale epileptische aanvallen of stuipen.
Kenmerken hersenvliesontsteking door bacterie
ernstige hoofdpijn (kinderen houden hun hoofd vaak achterover); • stijve nek (kind kan de kin niet op de borst leggen); • koorts (vaak boven de 39 graden Celsius); • misselijk en/of overgeven; • slaperig of zelfs bewusteloos.
Als u op onregelmatige tijden paracetamol geeft, dan veroorzaakt dat temperatuurschommelingen.Deze temperatuurschommelingen kunnen juist koortsstuipen veroorzaken. Dus of u geeft geen paracetamol aan uw kind of u geeft paracetamol volgens bovenstaand schema, tot het kind beter is. Midazolam neusspray in huis heeft.
De meeste kinderen krijgen een keer te maken met een koortsstuip tijdens een ziekteperiode. Bij een klein deel van de kinderen komt nog een tweede koortsstuip tijdens dezelfde ziekteperiode voor. In dat geval wordt gesproken van een atypische koortsstuip.
Kleed het kind luchtig aan en laat het onder een dunne deken slapen. Een kind met koorts hoeft niet in bed te blijven. Wel heeft het kind rust nodig. Als het lekker weer is, mag het kind zelfs gewoon naar buiten (als het zich maar een beetje rustig houdt).
contacteer je arts bij alarmsignalen, koorts die niet zakt ondanks de correct gedoseerde koortswerende middelen of koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt.
Zorg ervoor dat je kind niet kan vallen en zich niet kan pijn doen. Hou de luchtweg van je kind vrij. Bij een eerste aanval of bij een aanval die langer dan 5 minuten duurt, verwittig je onmiddellijk de hulpdiensten (112). Ook bij een aanval van korte duur, kun je de hulpdiensten bellen.
Koorts bij je baby herken je aan een lichaamstemperatuur van meer dan 38 graden Celcius. Dit hoeft niet perse reden tot ongerustheid te zijn, maar het is wel een teken dat er ergens iets misgaat in het lichaam van je baby.
Je kindje goed warm houden is niet nodig bij koorts, tenzij hij of zij last heeft van koude. Dan kan je je kind tijdelijk warm induffelen, dat gaat comfortabeler aanvoelen. Liefst kleed je je kindje luchtig genoeg zodat hij of zij zich comfortabel blijft voelen en kan afkoelen.
Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 36.5 en 37.5°C. Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen)
Geef paracetamol (volgens de bijsluiter), als de koorts hoger is dan 38,5 °C. Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts of spoedpost: Het gaat om een baby van tussen 1 en 3 maanden oud en de lichaamstemperatuur is hoger dan 38,5 °C. De koorts houdt langer dan drie dagen aan.
Bij een temperatuur tot 39,5 graad kun je daarom het beste gewoon uitzieken. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, daalt de lichaamstemperatuur vanzelf weer. Het is wel belangrijk dat je bij verhoging voldoende drinkt. Kinderen krijgen vaker en makkelijker koorts dan volwassenen.