Waarom en wanneer steriliseren? Vóór het eerste gebruik kan je best alle flessen en toebehoren steriliseren, om zo alle bacteriën te doden.Nadien volstaat het om ze na elk gebruik grondig te reinigen. Sterilisatie is wel nog steeds aanbevolen bij kinderen met een verlaagde weerstand, en bij kinderen die ziek zijn.
Sterilisatie in een kookpot
Verpak ze eventueel in een propere keukendoek om klotsen te vermijden. Laat het water gedurende 10 minuten koken. Voeg er de laatste 3 minuten de spenen aan toe. Voeg een eetlepel azijn bij het water om kalkaanslag op de flessen te voorkomen.
Babyflessen uitkoken – De eerste drie maanden
De flessen kook je in 3 minuten uit en de spenen 1 minuut. Toch luidt het nieuwe advies van de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat het volstaat babyflessen na gebruik goed te reinigen en te drogen. Uitkoken is dus helemaal niet meer nodig.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
Stappen voor flessen uitkoken:
Breng het water aan de kook. Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water. Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek. Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan.
Tot voor kort was de algemene regel dat ja flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop.
Voor extra veiligheid en zekerheid moet je de speen regelmatig uitkoken en maandelijks vervangen. Erosie van het natuurrubber is namelijk mogelijk en de veiligheid van een speen neemt dan sterk af. Ook is het beter om de speen niet in de magnetron of vaatwasser te doen, omdat dit het natuurrubber aantast.
Wanneer babyfles en speen vervangen
Voor alle spenen geldt: controleer ze regelmatig op zwakke plekken, scheurtjes of gaatjes en vervang een speen na ongeveer 6 weken. Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen.
Babyfles schoonmaken
Ideaal: babyflessen mogen gewoon in de vaatwasser. Maar omdat flessen (meestal) van plastic zijn, komen ze niet altijd droog uit de vaatwasser. Een andere ergernis die vaak voorkomt, is dat de speentjes vol water staan na een rondje vaatwasser. Heel schoon is dat restwater natuurlijk niet.
De overheidsorganisatie adviseert wel om flessen en spenen na elk gebruik grondig reinigen met heet water en afwasmiddel. Overigens geldt het advies niet voor kinderen die te vroeg zijn geboren of voor kindjes die ernstig ziek zijn.
Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
Herhaald gebruik: pas op voor bacteriën
Elke keer als je een flesje aan je mond zet komen er bacteriën in en op het flesje terecht. Deze gaan zich nestelen in de kleine scheurtjes en gaatjes die ontstaan bij herhaald gebruik. Als je dan nieuw water in een flesje doet, kunnen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
Steriliseer alle kolfonderdelen die met melk in contact komen voor het eerste gebruik van de kolf tenzij de onderdelen steriel verpakt zijn. Algemeen: Steriliseer kolfonderdelen die met melk in contact komen elke dag tot je kindje 6 maanden is. Na de leeftijd van 6 maanden volstaat 1 keer per week.
Dan kan je de fles en speen droogmaken met een schone theedoek. Wanneer ze droog zijn, zet je het flesje in elkaar en bewaar je deze op een schone, afgesloten plek.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C. Maak het ventielsysteem schoon met het bijgeleverde reinigingsborsteltje. Spoel alle onderdelen goed af met warm water.
Duurzaamheid. Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als. Door het knuffelen komt er een herkenbare geur aan het doekje, wat je baby een rustig en vertrouwd gevoel geeft.
Waar Bibs twee modellen in de collectie heeft met een siliconen speen (Bibs de Lux en Bibs Supreme), heb je bij Frigg bij elke speen de keuze of je kiest voor een natuurrubberen of siliconen speen. De siliconen speentjes zijn ook geschikt voor kindjes met een latex-allergie.
De spenen van Dr. Brown's zijn gemaakt van zeer zachte, klinisch geteste siliconen. Door de zeer zachte textuur en speciale vorm liggen ze perfect in je baby's mond. Vervang spenen elke zes weken, of eerder als ze tekenen van slijtage vertonen.
Voor het eerste gebruik is aan te raden om de speen uit te koken of te steriliseren, zo dood je alle mogelijke bacteriën. Voor de keren daarna maakt het niet uit welke methode je kiest, iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur.