Het hbo (Hoger Beroeps Onderwijs) onderwijs in Nederland kennen wij als een onderwijsvorm binnen het hogere onderwijs. HBO opleidingen zijn te volgen aan een hogeschool. Je kunt het hbo onderwijs pas gaan volgen wanneer jij een mbo (niveau 4), HAVO of VWO diploma hebt gehaald.
HBO staat voor Hoger Beroepsonderwijs. Een HBO volg je na MBO niveau 4 of havo en hoger. Op het HBO draait het om 'iets uitdenken en doen'. Dit verschilt met MBO waar het hoofdzakelijk draait om 'doen'.
Meer theorie, minder praktijk op HBO
Bij het MBO ligt de nadruk op het “ doen”. Het MBO is praktijkgerichter. Bij het HBO wordt er meer geanalyseerd en wordt er meer verwacht dat je ook analytisch nadenkt. Het HBO is dus meer een combinatie tussen praktijk en theorie terwijl MBO vooral op de praktijk focust.
Als je een HBO-diploma hebt, en dat heb je zo te lezen, val je dus onder niveau 6. Dat is precies hetzelfde als wat eerder niveau 5 was. Niks meer en niks minder. In de praktijk zeg je vrijwel nooit dat je een niveau 5 of 6-diploma hebt; meestal zeg je HBO-diploma.
Er zijn twee soorten bachelors die je kunt volgen. Een hbo-bachelor (hoger beroepsonderwijs bachelor) aan de hogeschool en een wo-bachelor (wetenschappelijk onderwijs bachelor) aan de universiteit.
Het niveau, niveau 5, ligt tussen mbo niveau 4 en hbo bachelor (niveau 6).
Omschrijving hbo-denk-/werkniveau *
1) Je hebt een goede algemene ontwikkeling. 2) Je hebt goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden en je bent in staat kennis over te dragen. 3) Je beschikt over een analytisch vermogen; je kunt informatie die belangrijk is voor je werk vinden, verwerken, toepassen en doorgeven.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Met een mbo-diploma op niveau 4 kunt u doorstomen naar iedere hbo-bacheloropleiding. Laat u wel goed informeren over de inhoud van de hbo-opleiding. Zeker wanneer die minder verwant is aan uw behaalde mbo-opleiding.
Er zijn twee soorten bachelors: hbo (hoger beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs). De bachelordiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen: Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd.
Tegenwoordig gebruiken de meeste afgestudeerde hbo'ers de titel Bachelor of Master, maar je mag ook de 'ouderwetse', Nederlandse titels gebruiken. Meestal zet je dan 'bc. ' voor je naam. Bc. is de afkorting van 'baccalaureus'.
Na een studie aan de universiteit mag u de titel Bachelor of Master gebruiken. Na een hbo-opleiding kunt u ook de titel Associate Degree hebben. Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.
Een mbo-opleiding leidt studenten op voor een beroep. Een student kan wél doorstromen van mbo naar hbo, het hoger beroepsonderwijs. Een mbo-4 diploma geeft recht op toelating tot een bacheloropleiding aan een hbo. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen.
Om te kunnen studeren op hbo-niveau moet je in het bezit zijn van een diploma havo, vwo of mbo (niveau 4). Het kan zijn dat je voor een opleiding een bepaald profiel gevolgd moet hebben, of aanvullende vakken moet hebben gevolgd. Voor de specifieke toelatingseisen kijk je bij de opleiding van jouw keuze.
Een groot verschil tussen havo en hbo is dat je op het hbo niet alleen cijfers krijgt, maar ook studiepunten (ECTS). Elk studiejaar bestaat uit vakken waar je in totaal 60 studiepunten kunt halen. Om de bachelor af te ronden moet je alle 240 studiepunten halen. Eén studiepunt staat voor 28 studie-uren.
Mbo'ers die naar het hbo gaan, scoren namelijk helemaal niet zoveel anders dan havisten of vwo'ers. Ook zij hebben soms moeite met de overstap naar het hoger onderwijs. Ook zij vallen uit. En wat blijkt uit recent onderzoek: mbo'ers zijn op sommige punten zelfs in het voordeel ten opzichte van havisten en vwo'ers.
Op een andere manier aantonen dat je hbo/wo-denkniveau hebt
Kun je misschien op een andere manier bewijzen dat je de juiste kandidaat voor deze functie bent? Denk aan ervaring in vergelijkbaar werk, andere relevante diploma's of certificaten of past je persoonlijke profiel perfect bij de organisatie.
Hoger onderwijs (hbo en wo)
In het hoger onderwijs krijgt u een getuigschrift als u een examen heeft behaald. Aan een getuigschrift wordt een supplement toegevoegd. Het supplement is een document dat werkgevers en onderwijsinstellingen duidelijk maakt welke opleiding u heeft gevolgd.
Een wo (universitaire) bacheloropleiding is een driejarige opleiding die je kunt doen als je het vwo hebt afgerond. Het is een wetenschappelijke, theoretische opleiding. De opleiding leidt in principe op tot wetenschapper of onderzoeker. De bacheloropleiding is vooral theoretisch, praktijk is er niet veel bij.
Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master. Dit kan een hbo-master zijn, maar ook een universitaire master.
bacheloropleiding aan de hogeschool: diploma op minimaal niveau mbo-4 of havo. bacheloropleiding aan de universiteit: diploma vwo of een behaald propedeuse van een bachelor. masteropleiding aan hogeschool en universiteit: de hogeschool of universiteit bepaalt zelf de toelatingseisen. Dit is toegestaan.
NLQF Niveau 6
In de NLQF staat niveau 6 voor een bachelor oftewel een HBO opleiding.
Bacheloropleiding hbo of universiteit
Een voltijds bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool of 3 jaar aan een universiteit.