Het grootste nadeel van wol is het onderhoud.Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Wollen stoffen zijn heel erg goed goed in het vasthouden van vocht: ze kunnen tot 30% van het eigen gewicht in vocht vasthouden, zonder nat aan te voelen! Aan de andere kant houdt wol waterdruppels heel goed tegen; ideaal dus voor jassen en sportkleding.
Wol is water en vuilafstotend
Wol bevat namelijk van nature lanoline, ook wel wolvet genoemd. De lanoline in wol zorgt ervoor dat water en vuil niet in de vezels trekken. Het vettige laagje stoot druppels en vuil af waardoor het als het ware van de wol afrolt.
Maar, wist je dat wol zelfreinigend is? Wol bevat namelijk het natuurlijke vet lanoline, wat vuil- en waterafstotend is. Wanneer lanoline in aanraking komt met vocht, werkt deze als een natuurlijke zeep. Hang je trui of vest voor een lekkere opfrisbeurt dus gewoon buiten aan de waslijn of voor het open raam.
Wol is een natuurlijk materiaal en staat bekend om zijn veelzijdige eigenschappen. Wol isoleert, neemt vocht op, is elastisch en water- en vuilafstotend. Wol is tevens antibacterieel, neutraliseert geurtjes en beschermt tegen UV-straling.
Wol is een aanrader voor de zomer, het klinkt misschien gek, maar vanwege sterk verkoelende, ventilerende en vochtabsorberende karaktereigenschappen, begrijp je het meteen. Wol is antibacterieel, wat betekent dat bacteriën zich niet aan de wol hechten. Daardoor blijft wollen kleding langer mooi en fris.
Het dragen van wol zorgt er voor dat het lichaam de eigen temperatuur beter behoudt. Op deze manier beschermt wol tegen warmte en koude. Je lichaam koelt dus minder af als de omgeving koud is en verhit minder wanneer de omgeving warm is. Hierdoor houdt wol je warm in de winter en is het koel in de zomer.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
De zuivere, biologische wol is door de natuurlijke aanwezigheid van lanoline (wolvet) stofvrij en dus anti-allergeen. Ook weert wolvet bacteriën.
Wol is een natuurlijke, hernieuwbare grondstof die afkomstig is van de vacht van schapen. Wol is 100% natuurlijk, ademend en superzacht. Wol heeft thermische eigenschappen: je blijft in de winter behaaglijk warm.
Omdat wol op natuurlijke manier vocht absorbeert vanuit de lucht, wordt het effect van statische elektriciteit, het is antistatisch, heel erg veel minder dan bij andere materialen.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Was wol niet op een koud programma
Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten, zijn ideaal. Op deze temperaturen ben je trouwens zeker dat de wol goed gereinigd is.
Wol was je op max 30º, anders krimpt je kledingstuk. De kroezende vezel krult zich nog verder op, het breisel wordt compacter en dus kleiner.
Wol, Wolzijde en Wol-zijde-katoen
Was je wollen, wollen en wolkatoenen items met een wolwasmiddel dat lanoline bevat. Dit zorgt ervoor dat uw wollen artikelen in de beste staat blijven. Wol (zijde) heeft een zelfreinigend vermogen en hoeft daarom niet vaak te worden gewassen.
Algemeen. Wol is van nature ademend, waardoor het vocht kan worden afgevoerd. Daarnaast is wol anti-bacterieel en heeft een uitstekende natuurlijke vuilbestendigheid. De wol reinigt zichzelf en is vuilafstotend doordat het vuil aan de oppervlakte blijft door de natuurlijke oliën in de wol.
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Verschillen tussen wasmiddelen
In bonte-wasmiddelen vind je weer meer kleurbeschermers. Wasmiddelen voor de fijne was zijn milder voor de was en bevatten geen bleekmiddel. Een Wolwasmiddel schuimt veel meer zodat de was minder tegen elkaar wrijft en daardoor ook niet beschadigt.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is.
Wol is warmer dan katoen en de wollen kleding verkleurt niet. Wol is namelijk een goede warmte isolator, vooral fijne wolsoorten.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.