bruin = fase draad – de aanvoerdraad van de stroom. blauw = nul draad – de afvoerdraad van de stroom. geel/groen = aarde draad, voor de aarding -beveiliging – zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. zwart = schakeldraad – draad waar de stroom doorgaat bij aan- en uit signaal bij schakelaars.
Leg de lampen op de plaats waar ze straks komen te staan. Bereken vervolgens hoeveel meter kabel je nodig hebt. Probeer de kabelafstand tussen de transformator en de lampen zo kort mogelijk te houden: hoe langer de kabel, hoe groter de kans dat de lampen zwakker gaan branden.
Voor het aansluiten van verlichting of elektriciteit via de grond, kan het beste een YMvK-as grondkabel worden gebruikt. Deze kabel is voorzien van een metalen omvlechting die een betere mechanische bescherming biedt.
De kabel van de lamp moet ook op de bewegingssensor worden aangesloten. In dit geval komt de bruine ader dan op de L1 ingang, de blauwe op N en de groen/gele ader sluit u aan op het pijl symbool. U kunt nu de bewegingssensor ergens bevestigen, bijvoorbeeld aan de muur of op een hek.
Hoe werkt de bewegingssensor? De buitenlampen met bewegingssensor zijn voorzien van een bewegingsmelder waardoor de lamp automatisch aan gaat als er iemand in de buurt is. Bij sommige lampen met bewegingssensor kun je instellen hoe lang de lamp aan blijft, en tot welke afstand de sensor reageert.
De kabel van de lamp aansluiten
Sluit de kabel van de lamp aan. Bruin komt op L1, blauw kom samen met de blauwe draad van de aanvoerkabel op N. Groen/geel op het symbool rechts. Monteer de bewegingssensor op de muur met behulp van pluggen en schroeven.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
U heeft een 2-aderige grondkabel nodig als u deze gaat gebruiken voor een standaard aansluiting van schakelaars of wandcontactdozen. Als u een uitgebreidere aansluiting gaat maken gebruikt u minimaal een 3-aderige grondkabel.
Voor het daadwerkelijk aanleggen van de verlichting plaats je alle lampen op de gewenste plek in je tuin. Leg de hoofdkabel vanuit de transformator langs de geplaatste lampen en sluit de waterdichte stekkers van de lampen aan op de hoofdkabel. Waar nodig gebruik je een verlengkabel of kabelverdeler.
Je hebt alleen een transformator, kabels en lampen nodig. Met een connector kun je de lampen vrij makkelijk aansluiten op de kabel. De installatie van buitenverlichting op netspanning is een stuk minder simpel. Als je geen verstand van zaken hebt, is het aan te raden om een elektricien in te schakelen.
Om buiten stroom te krijgen, legt u eerst een kabel van binnen naar buiten. Boor een gat in uw buitenmuur om de kabel doorheen te voeren. Plaats vervolgens een lasdoos vlak boven het geboorde gat. Laat de elektriciteitskabel van binnen via de onderzijde de lasdoos inlopen.
De bruine (of zwarte) fasedraad sluit je aan op ingang 'L1'. De blauwe nuldraad plaats je in de opening waar 'L2' bij staat. Er zijn nu nog twee opening over in het midden van de schakelaar. Deze zijn bedoeld voor de draden die naar de lamp of het elektrische apparaat lopen.
De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan.
Schakeldraad. De schakeldraad is zwart van kleur. De schakeldraad komt altijd na een schakelaar en is als het ware een verlengde van de fasedraad die richting het plafond (de lamp) gaat. Op de schakeldraad staat alleen spanning als de schakelaar waar de schakeldraad op aangesloten zit, ook daadwerkelijk aan staat.
Grondkabel aansluiten
Gebruik je een grondkabel voor het aanleggen van tuinverlichting? Zorg er dan voor dat je een YMvK-as grondkabel gebruikt. Dit is een kabel met een stalen mantel speciaal voor in de grond. De stalen mantel beschermt de grondkabel wanneer er met een schop in de grond wordt gegraven.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
Let op: YMvK kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te plaatsen. Door gebruik te maken van een mantelbuis kun je dit eenvoudig oplossen en de kabel toch in de grond leggen.
De YMvK kabel is geschikt voor ruimtes waar het vochtig kan zijn of waar er hoge brandveiligheidseisen worden gesteld. Een YMvK-as kabel kan buiten en onder de grond worden gebruikt.
Diepte grondkabel
Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
YMVK kabels zijn geschikt voor laagspanningsvoedingen en stuurstroom tot 1kV. XMVK kabels worden voornamelijk gebruikt voor lichte voedingen tot 450/750V. Ze zijn dunner en minder goed geïsoleerd, maar zijn daardoor ook makkelijker verwerkbaar. XMVK kabels zijn bovendien niet geschikt voor het bundelen.
U moet ze aan de muur bevestigen met schroeven en pluggen, en aansluiten aan een elektrische kabel van het type XVB 3G 1,5 mm2.
Draait u de instelschroef naar rechts, naar het zonnetje, dan schakelt de lichtsensor de armatuur eerder in. De instelschroef draait heel soepel, dus als u weerstand voelt, is hij aan het einde van de instelstand gekomen. Zodra het kleine rode LEDje gaat branden, dan zal na 1 minuut de lichtbron moeten gaan branden.
Ja hoor, dat kan. Je moet de twee schakelaars (de bewegingssensor en de handschakelaar) dan parallel schakelen. Als de bewegingssensor helemaal in de lamp is geïntegreerd, kan dat wel eens moeilijk zijn, omdat je dan je lamp zult moeten opereren.