Af en toe eventjes in een zwembad met chloor duiken en wat baantjes trekken heeft niet al te veel effect op je haar, maar als je regelmatig zwemt kan je haar beschadigd worden. Het chloor verwijdert alle natuurlijke oliën, waardoor het haar poreus en breekbaar wordt. Je haar wordt zichtbaar droog en ruw.
Zwembadwater kan irritatie van de ogen uitlokken, maar geen haaruitval. Het zwembad heeft vaak een slechte reputatie door de antibacteriële producten die er gebruikt worden, of door het chloorwater.
Een voedende leave-in conditioner of kokosolie (de heilige beautygraal uit de keuken); als je iets op je haar smeert, creëer je een fysieke barrière tussen je haar en het zwembadwater. Afwerken met een SPF in spray voor je haar zorgt ervoor dat je haarkleur beschermd blijft tegen uv-straling.
Chloor, zout zeewater en gekleurd haar
Ook chloor en zout zeewater doen weinig goeds voor gekleurd haar. Chloor houdt een zwembad dan misschien wel schoon, maar het verwijdert ook de natuurlijke oliën en vocht uit het haar. Daardoor wordt het haar droog, broos en gaat het makkelijk klitten.
Het is echter vrij gemakkelijk om chloor uit je haar te krijgen. Je kunt het chloor onder je eigen douche uit je haar spoelen met een speciaal product voor zwemmers of met een huismiddeltje als appelazijn of zuiveringszout.
De blootstelling aan chloorwater kan ook irritaties van de huid veroorzaken of ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Wanneer je een huidbarrière hebt die niet goed werkt, kan chloor eerder voor een irritatie zorgen.
Olie of 'leave-in' conditioner
Nadat je het haar nat hebt gemaakt, kun je wat olie of 'leave-in' conditioner aanbrengen om het extra goed te beschermen. De olie zal het water namelijk afstoten. Een nadeel hiervan is dat het je haar vettig maakt en daardoor kan zorgen dat je badmuts eerder afglijdt.
Chloor is een chemische stof die wordt gebruikt om zwembaden veilig en hygiënisch te houden. Maar hoewel het bacteriën kan doden, kan het ons haar ook beschadigen. Chloor ontdoet haar van haar natuurlijke oliën, en breekt de beschermende laag op ons haar uit elkaar.
Chloor is helemaal niet goed voor het haar en zeker niet voor gekleurd haar. Het zorgt er soms zelfs voor dat je lokken een groene ondertoon krijgen en dat wil je natuurlijk niet hebben. Een oplossing is om minder vaak te gaan zwemmen.
Als je een duik neemt in zwembadwater bestaat de kans dat er al snel een groene gloed in je haar ontstaat. Veel mensen denken dan "Oh nee, groen haar door chloor!", maar dat is niet het geval. De groene gloed komt doordat het metaal 'koper' een soort coating om je haar legt. Dit geeft vervolgens een groene kleur af.
Chloor zit in het water om het schoon te houden en verspreiding van bacteriën en vuil te voorkomen. Maar helaas is het niet zo goed voor je huid. Het droogt de huid uit en kan ook huidirritaties veroorzaken. Even douchen na het zwemmen kan dit voorkomen.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Het grootste voordeel van een badmuts is dat je makkelijker en sneller kan zwemmen. Hierdoor ben je dan meer gestroomlijnd met het water en heb je minder weerstand. Daarnaast voel je, je hoofd ook minder zwaar aan bij het zwemmen.
Welke shampoo moet je gebruiken na het zwemmen? Een chelating shampoo. Dat is een clarifying shampoo (sterk reinigende shampoo) die ingrediënten bevat die chloor uit je haar verwijderen.
Vlecht zo strak als je wilt en je kan er prima mee zwemmen. Tip: bescherm je hoofdhuid wel tegen de zon, of zet een hoed op. Kan je haar absoluut niet tegen vocht en wil je het resoluut beschermen tegen de zon? Kies dan voor een tulband of een zomers sjaaltje dat je op een bepaalde manier om je hoofd bindt.
Chloor is een zeer irriterende stof en bij de minste spetters die in de ogen komen, kan schade aan de hoornvlies Van het oog. Om dit te voorkomen, is het erg belangrijk om onmiddellijk te handelen en de gevolgen van chloor in uw ogen te minimaliseren.
Het zout in zeewater en met name chloor in zwembadwater zijn funest voor je haar. Het maakt je haar droog en kan zelfs geblondeerd haar groen maken.
Was je haar de eerste 24 uur na een kleuring niet, zodat de pigmenten zich goed kunnen hechten. De pigmenten hechten zich de eerste 24 uur en als je dan gaat wassen, verlies je pigment.
Helaas zijn blond geverfd haar en het zwembad geen ideale combinatie. Door de algicides in het zwembadwater, die de vorming van algen tegengaan, kan je mooie blond geverfde haar groen uitslaan. Dit betekent niet dat je helemaal niet het zwembad in kan.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven (cercariën) van een platworm (trichobilharzia ocelata). Als het warm weer is kunnen er in zoet natuurwater veel van die larven zitten. De larven kunnen met z'n allen uw huid in kruipen.
Chemische stoffen. Bepaalde chemische stoffen kunnen de oorzaak zijn van puistjes. Een vette lucht en chloorhoudende producten zijn bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor je huidconditie. Ze vergroten de kans op verstopping van de talgklieren.