Iets wat je ten alle tijden liever niet ziet gebeuren. Je kunt zeggen dat beton en steen best dicht bij elkaar liggen, maar niets is minder waar. Beton is extreem hard materiaal en hier kom je met een steenboor gewoonweg niet doorheen.
Widia is afgeleid van het Duitse woord voor diamant. Widia is een zeer hard materiaal, bijna net zo hard als diamant. Aangezien dit materiaal harder is dan beton, is het mogelijk om een gat te boren.
Het grote verschil tussen een steenboor en betonboor is te zien aan de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor in de punt harder. Bij een betonboor is de punt er apart opgezet omdat deze van Widia metaal moet zijn.
Voor boren in steen heb je een klopboormachine nodig. Al lukt het bij zachte steensoorten ook met een simpele schroefboormachine zonder klopfunctie. Weet je niet hoe hard de steensoort is? Probeer het dan eerst met de klopfunctie uitgeschakeld.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Het materiaal van een steenboor is te zwak om door beton of natuursteen te boren. Je kan een goede steenboor dus gebruiken om iets op te hangen in de tuin of om een gaatje in een gipswand te boren. Het stompe uiteinde zorgt ervoor dat je veel kracht op steen kan zetten.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Betonrot herken je dus heel gemakkelijk aan de zichtbare roestige ijzers én aan de roodbruine, donkere vlekken op bijvoorbeeld een balkon. Dikwijls zie je ook dat het metaal al voor een deel verdwenen is. Rond de ijzers zie je flinke roestplekken. Betonrot herken je ook aan de staat van het beton zelf.
Een steenboor is geschikt voor zachte en normaal harde (bak)steensoorten, en niet voor beton. Als je in steen gaat boren zorg er dan voor dat je een boormachine hebt met een klopboorfunctie erop. Tip! Er bestaan ook zogenaamde universeel boortjes die zowel door hout als door steen heen kunnen.
De goedkoopste SDS boren zijn de standaard SDS-plus betonboren met de 2 snijder kop , voor normale werkzaamheden in steen en beton zonder ijzer heeft u hieraan gewoon een goede SDS boor. Dient u te boren in gewapend beton of dienen de gaten mooi rond te zijn , dan is de goede SDS boor de viersnijder variant.
Staalspijker. Deze spijker is gemaakt van gehard staal. Daardoor kan hij in baksteen doordringen. Deze spijker is geschikt voor zowel baksteen als beton.
De betonhaken hebben een draagvermogen tot 8 kilo en kunnen daarmee vrijwel ieder schilderij, klok of spiegel dragen. De betonhaken zijn geschikt voor harde wanden van beton, hard gesteente maar ook hardhout. De betonhaken hebben drie stalen nagels die u met een hamer stevig verankert in de harde wand.
Meestal liggen de ondernetten zo'n 3cm boven de onderkant van uw betonplaat en zit daar dan nog 7 tot 12cm beton boven. Bij een plaat met onder- en bovennetten, weer 3cm boven het bovennet.
Als best Getest én Beste Koop!
Het merk Parkside biedt namelijk het beste van beide werelden. En van een heel goede kwaliteit: de Consumentenbond beoordeelde de boormachine van het Parkside als allerbest! Makita en Bosch, eat your heart out!
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Wanneer je in een muur gaat boren waar leidingen in kunnen zitten, dan is een leidingzoeker handig. Daarmee kun je de muur waarin je gaat boren analyseren, zodat je zeker weet dat je tijdens het boren geen leiding raakt. Boor nooit in de buurt van een stopcontact, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.
Je kan met een multimeter kijken wat de weerstand is tussen de daadwerkelijke gasleiding en de koperen buis. Is de weerstand zo goed als nul, dan weet je dat het de gasleiding is.
Beste betonboor met grote diameter – Kreator SDS-Plus boor 26,0 x 450mm. Zit jij in de situatie waarin je gaten met een grote diameter dient te boren? In dat geval kan je het beste kiezen voor deze SDS-plus betonboor van het merk Kreator. Deze betonboor heeft namelijk een diameter van maar liefst 26mm.