Maakt u zich zorgen over iemand in uw omgeving, maar wil die persoon geen hulp?Een bemoeizorg-team benadert mensen die uit zichzelf geen hulp vragen of accepteren, maar wel hulp nodig hebben. Bemoeizorg wordt ook wel openbare geestelijke gezondheidszorg genoemd (oggz).
Bemoeizorg wordt betaald door de gemeente. Als bemoeizorg ertoe leidt dat je een behandeling bij GGz Breburg accepteert, dan gelden daarvoor vaste tarieven. Jouw zorgverzekeraar, het Zorgkantoor of je gemeente betalen de kosten.
Het is een multidisciplinair team. Bemoeizorg wordt ingezet voor mensen die dakloos zijn, voor zorgwekkende zorgmijders, mensen met multi-problematiek, overal waar de normale wegen niet zijn gelukt. De geboden zorg is vrijwillig, maar indien nodig kan dwang worden toegepast.
Bemoeizorg is voor mensen met langdurige verslavings- of psychiatrische problemen. Er is voor hen geen passend aanbod binnen de hulpverleningsinstellingen en ze dreigen voortdurend tussen wal en schip te raken. Ze hebben problemen op gebied van huisvesting, inkomen, sociale contacten en zelfverzorging.
Bij een crisisdienst werkt een team van psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. U krijgt er direct hulp en behandeling. Daarna gaat u weer naar huis en krijgt u zo nodig behandeling op afspraak. Soms is een verblijf met behandeling in de GGZ-instelling de beste keuze.
OGGZ in de Wmo
Openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ) is al sinds de jaren '90 van de vorige eeuw de verantwoordelijkheid van gemeenten door de Wet Collectieve Pre- ventie Volksgezondheid (WCPV).
FACT is een afkorting voor 'Flexible Assertive Community Treatment'. Het is een werkwijze waarbij er vanuit een team van hulpverleners wijkgerichte ambulante behandeling en begeleiding worden geboden, dat wil zeggen zoveel mogelijk in uw eigen omgeving.
Schakel de juiste hulpverlening in: bemoeizorg
Deze zorg wordt meestal verleend door een team van maatschappelijk werkers, psychologen en verpleegkundigen. Zij proberen de drempel voor hulpvraag te verlagen voor de zorgmijder. Ze brengen in kaart wat het probleem is en welke ondersteuning iemand nodig heeft.
Gedwongen opname of verplichte zorg
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet.
Hulp bij problemen en indienen klacht
U kunt hulp krijgen van het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ). De vertrouwenspersonen van het AKJ ondersteunen cliënten bij het verwoorden, indienen en afhandelen van klachten over jeugdhulp.
Van de voorgenomen weigering of beëindiging doet Thuiszorg Comfort tijdig, schriftelijk en met redenen omkleed melding aan de cliënt. Zo nodig wordt het zorgkantoor hierover geïnformeerd.
familie, ook ooms, tantes, neven en nichten. (oud)collega's. mensen via hobby, sport, vrijwilligerswerk of kerk.
Het FACT-team biedt naast behandeling ook bemoeizorg. Het grote verschil hierbij is dat cliënten die bemoeizorg nodig hebben niet gemotiveerd zijn om een behandeling te accepteren. En dat terwijl er wel signalen zijn dat behandeling noodzakelijk is.
Waar ACT zich richt op cliënten die de meest intensieve langdurende zorg nodig hebben, daar richt FACT zich in een bepaalde wijk of regio op álle patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening. Aan hen biedt een FACT-team behandeling, begeleiding en praktische ondersteuning bij het zo zelfstandig mogelijk leven.
ACT-teams richten zich op de moeilijkste 20% van de mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Dat gaat soms gepaard met een verslaving en complexe maatschappelijke problemen, zoals dakloosheid en schulden.
Hulp is 24 uur per dag mogelijk. De huisarts belt zo nodig de crisisdienst die u komt helpen. U kunt ook een telefonische hulplijn bellen, bijvoorbeeld 113 of gratis 0800 0113 als u aan zelfdoding denkt.
Crisisopvang duurt gemiddeld 4 weken, daarna kan het 2 keer met 2 weken verlengd worden. Echter, dit is per situatie verschillend, het kan ook korter of langer zijn. Het kan zijn dat de crisisopvang wordt omgezet naar regulier verblijf in de vorm van beschermd wonen, begeleid wonen of ambulant begeleid wonen.
Bij een crisisopname wordt iemand opgenomen vanwege ernstige psychische klachten. Dat gebeurt bijvoorbeeld als iemand ernstige psychotische klachten heeft, als iemand zichzelf wil beschadigen, of net een poging tot zelfbeschadiging of zelfdoding heeft gedaan.
Verandering in emoties
Als het niet goed gaat met iemand, merk je dat meestal aan diens emoties: vaker geïrriteerd of boos, minder fut, sneller huilen, … Ook snelle schommelingen in de stemming kunnen een teken zijn. Bij mensen die psychisch in de knoop zitten, overheerst vaak hopeloosheid.
Bel 0800-1205 als je je zorgen maakt om iemand
Je kunt een deskundige bellen voor advies of om een melding te doen. Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.
Een psychische aandoening (ook wel geestesziekte of psychiatrische stoornis) is een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkende ervaringen en gedrag. Psychische aandoeningen worden onder andere vastgesteld aan de hand van gedragsobservaties.
Om verschillende redenen ontstaan er bij dementie situaties waarin de zorg voor hygiëne verre van vanzelf gaat. Een verminderd besef van hygiëne kan verschillende oorzaken hebben: je naaste kan vergeten dat ze al dagenlang niet is gewassen en denken dat dat onlangs nog is gebeurd.
Wijkverpleegkundige regelt de zorg
De huisarts of wijkverpleegkundige bespreekt met u wat u zelf nog kunt en welke verpleging en verzorging nodig is. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze zorg. De wijkverpleegkundige helpt u om de zorg te regelen. Samen met uw familie of vrienden en andere professionele zorgverleners.