Kun je gebakken banaan opnieuw opwarmen? Goed nieuws! Baka bana kan je dus ook heel goed opwarmen.
Bakbananen kunnen niet tegen kou, dan stopt hun narijping en ontstaat direct bederf. Bewaar de bakbananen dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats (12-15ºC). Dan zijn ze ca. 2-6 dagen houdbaar.
Kan je gebakken banaan koud eten? Verhit de olie in een wok (wadjan) en bak de bananen tot ze goudbruin zijn en een krokant laagje hebben. Schep de bananen uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier tot ze droog zijn. Kan ook heerlijk koud gegeten worden.
Schil je bananen voordat je ze in de magnetron doet, anders kunnen ze barsten. Leg een geschilde banaan ongeveer 30 seconden op de magnetronbestendige plaat, op de hoogste stand – als je hem eruit haalt, moet hij sissen.
Overrijpe bakbananen kun je ook ( geschild) invriezen. Van bak bananen wordt vooral veel bananenchips gemaakt. Je kunt het beste bananenchips maken van niet al te rijpe groen/gele bakbananen.
Waarom is een bakbanaan goed voor je gezondheid:
De bakbanaan bevat meer zetmeel dan de normale banaan, waardoor het ook wat meer energie geeft. Ook heeft de bakbanaan een hoger gehalte aan vitamine C, maar hiervan zal tijdens het bereiden een groot deel al verloren gaan.
Het grootste verschil zit hem in de smaak en structuur: een banaan is erg zoet en zacht, maar de bakbanaan juist zetmeelrijk en stevig. Een voordeel van de bakbanaan is dat je deze ook groen kunt eten: soms heeft dat zelfs de voorkeur in een recept vanwege de structuur die het aan een gerecht heeft.
De meeste bananen zijn daarom licht groen, maar voornamelijk geel gekleurd. Soms komt het wel eens voor, dat je een trosje groene ( onrijpe) bananen aantreft in de winkel, maar eigenlijk komt dit maar zelden voor. In biowinkels ( biologische, onbespoten bananen) vind je de meeste, nog écht groene trossen bananen.
Als de banaan is geplukt en rijpt wordt het bladgroen afgebroken en verdwijnt de groene keur. Andere stoffen die meer gele en oranje kleuren bevatten zoals Beta-Carothenen (o.a. proVitamine A) blijven wel achter en zorgen voor de kleuring van de vrucht.
Dus als je thuis een onrijpe banaan hebt of een onrijpe mango, dan stop je hem met een rijpe banaan in een afgesloten plastic zak. Een paar dagen later heb je lekker rijp fruit.
Bakbananen smaak
Bakbananen kunnen niet rauw gegeten worden, maar moeten altijd eerst bereid worden. Dit komt doordat ze een relatief hoog zetmeelgehalte bevatten en onrijp dus moeilijk te verteren zijn. De bakbanaan kun je zo gebruiken: Als bijgerecht bij hartige schotels.
Pisang goreng, beter bekend als gebakken banaan komt van oorsprong uit de Maleisische en Indonesische keuken.
Spoel de bakbanaan schoon met water. Niet schillen! Leg de bakbanaan in het midden of op de rand van de BBQ, beter op de rand zodat het langzaam gaar kan worden en meer BBQ smaak krijgt.
Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Breng bananen met aardappelen in ruim water met zout aan de kook. Schil dr rijpe bananen en cassave. Voeg ze na 15 min. aan de aardappelen en bananen toe.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
Een bruine banaan is inderdaad nog prima eetbaar. Gevlekt zijn ze zelfs gezonder, omdat er meer antioxidanten in zitten dan in groene, onrijpe stukken fruit. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter hij smaakt. Dit komt doordat enzymen het zetmeel omzetten in suikers.
Rijpere bananen bevatten veel meer suiker dan jonge (net rijpe) bananen. Dat komt omdat bepaalde enzymen het zetmeel in de banaan omzetten in fruitsuiker. Wil je zo min mogelijk suiker eten, dan is een net rijpe banaan dus de beste optie.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Als je 'm met schil erin legt kan het gebeuren dat de punt van de steel in de fik vliegt zodra de banaan heet is geworden. Leg je 'm geschild erin, dan wordt de banaan heet en slap.
Koel en donker bewaren: Bananen moeten bij een temperatuur van ca. 12 °C. worden bewaard, omdat ze bij te veel warmte sneller rijpen. Een donkere ruimte zonder direct zonlicht is ideaal.
Reacties. Het kan inderdaad met iedere rijpe banaan, maar bakbananen zijn een stuk steviger. Met gewone bananen kan het resultaat te papperig worden.
De bakbanaan (ook wel kookbanaan of plantain genoemd; in Suriname bekend als banaan zonder meer) is een vrucht van planten uit het geslacht Musa en wordt gebakken of gekookt gegeten. Door het hoge zetmeelgehalte is de onrijpe, rauwe vrucht moeilijk verteerbaar.
Laat je niet verleiden door een mooie, gele schil… het zijn juist de bananen met zwarte schil die rijp -en dus lekker zoet- zijn. Voel ook even hoe stevig de banaan is. Als hij 'n klein beetje zacht is, is hij perfect.