Raki, ook wel tsikoudia genoemd op Kreta, is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit most, de overblijfselen van druiven. Inwoners van Kreta zijn trots op hun raki, en bij een bezoek aan het eiland komt u hiermee zeker in aanraking. Vaak wordt u na het eten in een restaurant getrakteerd op een glaasje raki.
Ouzo mag alleen ouzo heten als het in Griekenland wordt gemaakt terwijl raki niet uitsluitend Turks is. Raki en Ouzu lijken qua smaak op elkaar maar Raki heeft vaker een andere smaak gekregen door het toevoegen van bepaald fruit terwijl bij ouzo de sterke smaak van anijs altijd behouden blijft.
Raki is een heerlijk Turks drankje met de volle smaak van steranijs. Het kom uit Turkije waar het vaak als apiritief wordt gedronken. Dit distillaat wordt gemaakt met druivenresten.
Raki is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki, die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Yeni Raki wordt voornamelijk gedronken als aperitief maar combineert ook goed met vlees of vis, fetta kaas en Cacik (Turkse yoghurt met komkommer en knoflook). Yeni Raki is de populairste en meest geproduceerde raki ter wereld en trots vertegenwoordiger van een 500 jaar oude raki cultuur.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Yeni Raki zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Yeni Raki kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Prijs €19,70.
De Griekse sterkedrank met de hoogste alcoholpercentage zijn Raki en Tsipouro.
De meeste Mediterrane landen hebben wel een anijsdrankje voor na de maaltijd: een zogeheten digestief. Zo hebben de Italianen Sambuca, hebben de Grieken ouzo en de Turken raki. In alle gevallen is anijs de hoofdsmaakmaker.Perfect om je spijsvertering mee op gang te brengen dus.
Raki. Raki, ook wel tsikoudia genoemd op Kreta, is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit most, de overblijfselen van druiven.
Tsikoudia of wel raki is een sterke drank die verwant is met grappa en het in Noord Griekenland geproduceerd tsipouro. Afhankelijk van de maker heeft het een alcohol percentage tussen de 35-50%.
Het alcoholpercentage is normaal gesproken 50%, maar thuis-geproduceerde rakija kan sterker zijn, gewoonlijk 75 tot 80%. Prepečenica is dubbel gedestilleerde rakija, met een alcoholgehalte van soms meer dan 80%.
Ouzo is een alcoholische Griekse drank met anijssmaak, gemaakt van druivenresten, die eerst tot een soort grappa worden gestookt. In een tweede stookronde krijgt deze grappa vervolgens een anijssmaak. Het resulterende drankje is zoet en zijdeachtig, met een alcoholpercentage van rond de veertig procent.
Raki is soortgelijk aan ouzo zonder de smaak van anijs of grappa. De smaak lijkt een beetje op gin / wodka. Men zegt dat wanneer je goede zuivere raki drinkt je de volgende dag geen kater krijgt. Raki wordt geserveerd in een borrel glaasje, ik vind het lekker als de (honing raki)ijskoud geserveerd wordt.
Metaxa, Μεταξà, wordt gemaakt van de Griekse druivensoorten Savatiano, Sultanina en Blauwe Corinth, tweemaal gedistilleerd en aan oudere muskaatwijnen uit Samos en Limnos toegevoegd. Tot slot wordt hier nog de rozenblaadjes en de geheime kruidenmix toegevoegd en gaat de Metaxa jaren rijpen in een eikenvat.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Ouzo zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Ouzo kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.
Whisky is hoogstwaarschijnlijk de meest gedronken gedestilleerde drank ter wereld.
Baijiu is de meest gedronken sterke drank ter wereld en is afkomstig uit China. De populariteit daar maakt dat dit de meest gedronken likeur ter wereld is want in Nederland en Europa is de drank nog niet zo lang verkrijgbaar.
bier (24% wekelijks) de meest gedronken alcoholhoudende drank is, gevolgd door wijn (10% wekelijks), mixdrankjes en shotjes of shooters (beiden 9% wekelijks), premixen (8% wekelijks), sterke drank (7% wekelijks), likeur (6% wekelijks) en cider (4% wekelijks);
Likeur moet wettelijk minstens 15% alcoholgehalte halen en minimum 100 gram suiker per liter alcohol bevatten. Overal mag men deze drank maken en ook de maximum toegelaten hoeveelheid suiker is tot op heden niet vastgelegd.
De drank is verwant aan sommige andere sterkedranken uit het Middellandse Zeegebied en van de Balkan. Hij lijkt op onder andere pastis, ouzo, sambuca, arak, masticha, țuică en (Colombiaanse) aguardiente.
Er zijn 245 calorieën in een portie rakı - duble.