Een werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie, moet dat zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 24 uur melden bij de werkgever (en eventueel ook bij de arbodienst). Uw werknemer moet een adres en/of telefoonnummer doorgeven waarop u hem kunt bereiken.
Meld je meteen ziek
Word je ziek tijdens vakantie, meld dit dan meteen aan je werkgever. Hanteer hiervoor dezelfde regels als altijd; vaak staan die in het verzuimreglement of personeelshandboek. Zo moet je je voor een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziek melden.
Als schriftelijk is vastgelegd dat je werkgever vakantiedagen mag inhouden, als je ziek wordt tijdens je vakantie. Dan mag hij deze vakantiedagen afschrijven van je bovenwettelijke vakantiedagen. Als je zelf toestemming geeft om ziektedagen af te trekken van je vakantiedagen.
Normaal gesproken geldt dat wettelijke vakantiedagen van werknemers een half jaar na het jaar van opbouw vervallen. Een kortere vervaltermijn is verboden, een langere onder voorwaarden niet. Als een werknemer ziek is, blijft hij gewoon vakantiedagen opbouwen.
Ja, ook als je ziek bent - waarbij je werkgever je loon doorbetaalt - mag je op vakantie gaan. Je vakantieperiode stem je net zoals niet zieke medewerkers af met je werkgever. Zo nodig kan de (bedrijfs)arts een uitspraak doen of hij medische bezwaren heeft tegen je voorgenomen vakantie.
Het aantal ziektedagen dat aangemerkt mag worden als vakantiedagen is beperkt tot deze bovenwettelijke vakantiedagen. Wanneer u 40 uur per week werkt en per jaar recht heeft op 25 vakantiedagen dan heeft u dus 5 bovenwettelijke vakantiedagen en mogen alleen deze 5 vakantiedagen worden verrekend met ziektedagen.
Werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek
De gemiddelde verzuimduur was met 8,5 dagen in 2014 het hoogst onder werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten. Werknemers in de industrie volgden op de voet, met gemiddeld 8,4 ziektedagen per jaar.
Alleen als de werknemer daadwerkelijk in de onmogelijkheid verkeert om de vakantiedagen op te nemen (bijvoorbeeld wegens ziekte), verliest hij het recht op vakantie. In dat geval wordt zijn vakantiegeld uitbetaald voor de dagen die hij niet kon opnemen", vertelt .
Mensen kunnen zichzelf in hun vrije tijd ook ziek maken door slaapgebrek, ongezond eten, overmatige alcoholconsumptie of drugsgebruik. Nog een mogelijke verklaring is dat mensen zo opzien tegen de dingen die ze in hun vrije tijd moeten doen, dat ze er ziek van worden. Denk aan verplichte familiebezoeken.
Je voelt je zo moe en de eerste dagen heb je het gevoel dat je hele dagen kan slapen. Dit fenomeen wordt ook wel vrijetijdsziekte genoemd. Een term voor algehele malaise tijdens het weekend, als je een paar extra vrije dagen hebt of tijdens de vakantie.
Tijdens hun vakantie in het buitenland kreeg vorig jaar 1 op de 5 Nederlanders gezondheidsklachten. Bijna een zelfde aantal reizigers had te maken met gezondheidsklachten van een reisgenoot.
Ons afweersysteem houdt de bacteriën prima onder controle, totdat stress-hormonen de afweer onderdrukken – en daarvoor is hard bewijs. Stress kan dus een duw richting ziekte geven. En dan niet alleen richting psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar bijvoorbeeld ook de oogziekte serosa.
Uitbetaalde vakantiedagen en de belasting
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Hoewel de werknemer in ieder geval jaarlijks recht heeft op een vakantie van twee aaneengesloten weken, is hij niet verplicht een dergelijke vakantie op te nemen. Als hij er voor kiest in een bepaald jaar geen vakantie op te nemen, dan kan de werkgever hem in beginsel niet verplichten tot het (toch) opnemen daarvan.
Net als bij langdurige arbeidsongeschiktheid geldt voor de werkgever een opzegverbod bij regelmatig ziekteverzuim. Ziekte mag eigenlijk nooit een reden zijn voor ontslag.
De gemiddelde werknemer meldt zich volgens het CBS 1,1 keer per jaar ziek. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Vrouwelijke werknemers tussen de 25 en 35 jaar melden zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek als hun mannelijk collega's.
Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.
Hier moet je wel antwoord op geven: - Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Wat kost een extra vakantiedag ? Het uitgangspunt voor het bijkopen van vakantie is het salaris wat op dat moment geldend is. Dat wil zeggen, het salaris inclusief vakantiegeld, dertiende maand en andere vaste emolumenten.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.