Uit onderzoek is gebleken dat het volgen van een plantaardig dieet diverse voordelen voor je gezondheid heeft. Zo geeft het Voedingscentrum aan dat je de kans op hart- en vaatziekten verkleint door minder vlees en meer producten te eten als volkoren granen, peulvruchten, groente, fruit en noten.
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
Een goed uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen. Volgens het Voedingscentrum zijn veganisten gezonder, maar of dit alleen door het veganistische dieet komt is moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen.
Dan heet dit vegan. Dit laatste wordt nogal eens door elkaar gehaald met plantaardig eten, maar er zit wel zeker een verschil tussen. Een veganist legt de focus namelijk op een leven zonder dierlijke producten voor zowel voeding, maar ook als kleding, denk hierbij bijvoorbeeld aan leer.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in vlees, maar ook in andere producten.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Zelfs als je het Koolhydraatarm 50-dagen programma hebt geprobeerd, gaan er nog een paar kilo's af als je overstapt op het veganisme. LET OP: veganisme is geen dieet waarmee je snel gaat afvallen. In vergelijking met een normaal, koolhydraatarm dieet, verliezen mensen die veganistisch eten ongeveer 2 tot 3 kilo meer.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Veganisten eten plantaardig en planten zijn een bron van alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, met de uitzondering van vitamine B12. Deze vitamine moeten veganisten via suppletie binnenkrijgen.
Beter voor je gezondheid
Ook voor je gezondheid is het gunstig om meer plantaardig te eten. Je hebt een lager risico op hart- en vaatziekten bij een eetpatroon met minder vlees en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en noten.
In hartige en zoete broodjes kunnen wel dierlijke producten voorkomen, zoals ei en boter. Kaasbroodjes, croissants en slagroomtaartjes (o.a.) zullen veganisten daarom niet consumeren. E-nummers van dierlijke afkomst die in brood voor kunnen komen zijn E322, E470 t/m E472f en E481 t/m E483.
Een plantaardig voedingspatroon bestaat in principe uit het eten van minder of geen dierlijke producten en meer gezonde plantaardige producten, zoals granen, bonen, noten, groente en fruit. Simpelweg betekent dit, dat je naast vlees en vis, ook melkproducten, eieren en kaas iets vaker laat staan.
Zijn vegaproducten gezond? Het goede nieuws is dat de meeste vleesvervangers veel eiwitten bevatten . In dat opzicht is de vegaburger dus een goed alternatief voor vlees. Bovendien verlagen peulvruchten – waar soja onder valt – je LDL-cholesterol, en helpen zo je bloedvaten gezond te houden.
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten? Dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.
Tevens past Calvé pindakaas binnen een veganistisch dieet. Dankzij ons vakmanschap lukt het ons om de smeuïgste van Nederland te zijn. Je kunt met een gerust hart een lekkere boterham met pindakaas smeren voor je kids.
Volkoren pasta is in nagenoeg alle gevallen vegan. Omdat volkoren pasta van durum tarwe en water gemaakt wordt, zijn er geen dierlijke bestanddelen terug te vinden in volkoren pasta. Daarom is volkoren pasta vegan en past het in een veganistisch dieet.
Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel! Check wel goed de verpakking of er geen melk in zit, want niet alle pure hagelslag merken zijn vegan.
Als je weinig of geen zuivelproducten en eieren gebruikt, loop je als vegetariër een risico op een tekort aan vitamine B12. In dat geval raden we aan een vitamine B12 supplement te gebruiken.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.