De honing uit Griekenland en speciaal van Kreta is kwalitatief zeer goed. Mede door de flora en fauna en de bijzonderheden in de Griekse natuur. De meeste honing is waterig, maar de Griekse honing niet. Tsja als je dan moet kiezen hoef je niet lang na te denken.
Manukahoning is donkerder dan rauwe honing. En ook dikker van textuur. Dat laatste maakt het dan ook minder smeerbaar. Manukahoning heeft superieure antimicrobische eigenschappen.
De pijnboom is een heilige boom in Griekenland, en maakt deel uit van de dennenfamilie. De pijnboom honing is een bijzondere honing. De bijen kunnen namelijk maar ongeveer 3 weken hun nectar verzamelen van de Griekse pijnboom, dit komt omdat alleen in deze weken de boom hiervoor open gaat.
Aangezien de bijen in de winter niet naar buiten kunnen om hun behoefte te doen zullen ze hun ontlasting dan in de kast laten gaan. Aangezien in honing redelijk veel stuifmeeldelen zitten komen deze in de darm van de bij terrecht, en hopen deze zich op.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Bij Honingwinkel.nl hebben we alleen maar echte Manuka honing te koop. Op deze manier ben je verzekerd dat de waardes van de MGO kloppen en de honing uit Nieuw-Zeeland afkomstig is en daar is gekeurd.
Echte Manuka honing is donker van kleur en smaakt net als andere honing zoet, maar bevat daarnaast een subtiel kruidig aroma. Met de subtiele kruidensmaak onderscheidt manuka honing zich van andere soorten honing.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Honing zou beter zijn dan gewone suiker, maar je lichaam verwerkt alle suiker op dezelfde manier. Het gele goedje zou ontstekingsremmend zijn, maar die claim is nooit bevestigd. Dan heb je nog al die soorten; acacia-, lavendel- of oranjebloesemhoning? Inderdaad met verschil in smaak, geur en kleur.
Door de antibacteriële werking bestrijdt Manuka honing ontstekingen van binnen uit, het gaat schadelijke bacteriën tegen en stimuleert de groei van een gezonde darmflora. Manuka honing kent een krachtige werking met betrekking tot huidproblemen, denk bijvoorbeeld aan acne of eczeem.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Manukahoning is een krachtige honing die afkomstig is van de manuka, een struikachtige boom uit Nieuw-Zeeland. Manukahoning heeft vele bijzondere eigenschappen, maar is vooral bekend geworden om haar antibacteriële en antioxiderende eigenschappen.
Het wordt vaak aanbevolen om de honing in te nemen met een lepel, maximal vijf keer per dag. Houd een lepel op je tong en laat de honing smelten. Vermijd ander eten en drinken gedurende minstens 15 minuten. Kies je favoriete smoothie recept, voeg hier Manuka honing aan toe en mixen maar!
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing. Weten of je goede kwaliteit te pakken hebt? Hoe hoger de MGO waarde op de verpakking, hoe meer antioxidanten de honing bevat.
Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
Om honing te gebruiken voor wonden is het van belang dat de condities van het maken van de honing gestandaardiseerd zijn en dat het vloeibare honing is. Het is dus eigenlijk zo dat alleen medicinale honing geschikt is voor het gebruik bij wonden.
Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen. De honing in de supermarkt is vaak warm geslingerd of gepasteuriseerd.
Manuka New Zealand's monoflorale Kanuka Honing
Verkrijgbaar in 250 gr. Manuka New Zealand produceert uitsluitend rauwe, monoflorale Kanuka Honing. In tegenstelling tot Manuka Honing, kenmerkt Kanuka Honing zich niet door de aanwezigheid van MGO maar door stoffen niet nog niet geïdentificeerd zijn door wetenschapper.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water. Bijen dikken de honing middels ventilatie terug tot 20%.
Honing kopen bij de imker
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
Manuka is een soort honing dat geproduceerd wordt in Australië en Nieuw Zeeland. De nectar komt uit de Manuka struik en de prijzige zoetigheid wordt vaak verkocht als 'super food'.