Hoe beïnvloedt een volle maag nu je nachtrust? Het verteren van voedsel gaat het beste rechtop. Wanneer je gaat slapen en dus ligt, kun je tijdens het verteren last van maagzuur krijgen.Hierdoor kun je lastig in slaap vallen, of je wordt wakker vanwege dit lichamelijke ongemak.
MET VOLLE MAAG NAAR BED GAAT
Tot drie uur voordat je gaat slapen mag je niets meer eten. Althans, niets zwaars. Vermijd vooral vet, gefrituurd en pittig eten. Dit kan namelijk maagzuur en een slechte spijsvertering veroorzaken.
Een te lege maag is echter ook zeker niet aan te raden. Wie gaat slapen met een hongergevoel zal moeilijk in slaap komen en vaak onrustig slapen. De hersenen blijven namelijk alerter als u trek heeft en dat houdt een ontspannen slaap tegen.
“Het is op zich niet verkeerd om iets te eten voor het slapen, zolang het maar geen zware kost is. Zo kun je vetten en eiwitten beter niet later op de avond eten, omdat die meer energie vragen om verteerd te worden. Ons systeem is niet meer gericht op het verteren ervan. Dat werkt niet slaapbevorderend.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
In de overgangsfase van lichte naar diepe slaap ga je steeds vaster slapen. Je ademhaling wordt regelmatig, het hartritme daalt en je lijf ontspant. Deze fase duurt ongeveer 5 minuten. De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase omdat je er goed van uitrust.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
De orgaanklok is geen echte klok, wel een oude Chinese wijsheid (en ze kennen er echt wat van, die Chinezen!). Die wijsheid zegt dat elk orgaan gedurende de dag een bepaald ritme heeft en in meer of minder mate actief is. De lever is actief tussen één en drie uur overdag én tussen één en drie uur 's nachts.
De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer. Scherp voedsel zorgt voor hitte-aanvallen en maagzuur, waardoor je slecht in slaap kunt vallen.
Je kunt het beste drie uur voordat je gaat slapen niets meer eten. Dit zal niet alleen de kwaliteit van je slaap drastisch verbeteren, maar kan ook nog eens enorm helpen met afvallen. Gun je lichaam zijn welverdiende rust zodat het zich kan herstellen.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Oorzaak: slaapproblemen
Beide stoornissen kunnen het gevolg zijn van bijvoorbeeld overdag streng diëten, stress of een verstoord bioritme. Maar ook je slaapkwaliteit is een belangrijke speler. Vaak ligt een andere slaapstoornis namelijk aan de basis van het bewust of onbewust nachtelijk eten.
Langzaam verteren
Een volle maag heeft ook invloed op je lichaamstemperatuur. Na het eten stijgt je lichaamstemperatuur. Voordat je gaat slapen, koelt je lichaam juist af. Ook hieruit blijkt dus dat je lijf helemaal niet toe is aan slaap na een uitgebreide maaltijd.
Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen. Slapen met een lege maag daarentegen is ook niet bevorderend voor een goede nachtrust en houdt u wakker doordat de maag samentrekt.
Eet iets lichts, het liefst met koolhydraten in plaats van eiwitten, en probeer geen cafeïnerijke foods te eten of drinken. Kies in plaats daarvan voor snacks met tryptofaan en melatonine, hormonen die er op een natuurlijke wijze voor zorgen dat je sneller in slaap valt.
De endeldarm wordt daardoor samengedrukt waardoor de ontlasting er niet goed uit kan. Typisch voor deze klacht is dat u vaak 's nachts het gevoel hebt dat u moet poepen. Als u ligt, zakt de dunne darm namelijk terug in de buik, waardoor de ontlasting alsnog door de endeldarm kan en u aandrang voelt.
Tussen 01:00 en 03:00 uur
Tussen 1 en 3 uur is je Lever (Zang-orgaan) actief. Als je in deze periode wakker wordt, wil je lever je iets vertellen. Je Lever is het orgaan wat goede stoffen in het lichaam laat opnemen en andere stoffen afvoert, keuzes maken dus. De bijkomende emotie is woede of frustratie.
Volgens die theorie hebben de organen in ons lichaam een 24-uurs cyclus waarbij elke twee uur een ander orgaan een piek in de activiteit heeft. Als je telkens rond hetzelfde tijdstip wakker wordt kan dit duiden op een mogelijk robleem met het orgaan dat op dat moment piekt.
Poepen en afvallen
Je weegt oprecht een stuk minder na het poepen. Zorg er simpelweg voor dat je naar de wc moet en je lichaam doet de rest. Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Een kussen onder de benen kan ischias verlichten (pijn in de rug, heupen en buitenbenen). Als zijslaper zorgen knikkende knieën ervoor dat je heupen niet in de juiste stand staan. Als je als rugslaper met een kussen onder je knieën slaapt, zorg je voor een goede slaaphouding en kun je rugpijn en ochtendpijn verlichten.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Nooit moe zijn heeft ook te maken met je werkroutine. Door de hele dag naar je beeldscherm te staren zonder pauze te nemen, zal je je niet energiek gaan voelen. Af en toe een praatje maken met een collega wel. Je wordt er niet alleen energieker van, maar ook gelukkiger.