Behandeling van een maagtorsieMeestal zal de arts eerst proberen het gas uit de maag te laten ontsnappen door een slang in te brengen via de bek van de hond. Ook overige maaginhoud kan dan worden verwijderd. ls de maag al helemaal gedraaid is, lukt dit vaak niet meer, omdat de maagingang dan is afgesloten.
Een maagtorsie is altijd een spoedgeval, neem dus contact op met de dierenarts als je denkt dat jouw hond een maagtorsie heeft. De dierenarts zal eerst proberen het gas uit de maag te laten ontsnappen door een slang via de bek van de hond in te brengen. Hierbij kan ook de overige maaginhoud verwijderd worden.
Een maagtorsie is een echt spoedgeval en kan binnen een uur al tot ernstige schade leiden. De toestand van de hond verslechtert snel en de maagwand kan afsterven. Er bestaat een grote kans dat de hond het niet overleeft als u te lang wacht met ingrijpen.
Omdat zowel de slokdarm als de twaalfvingerige darm (het duodenum) van de hond afgesloten worden door de maagtorsie, kan gas en eten niet meer in of uit de maag. Indien de maagtorsie niet snel behandeld wordt zal de hond overlijden.
Maagtorsie bij honden is een ernstige en mogelijk dodelijke aandoening. Een maagtorsie begint met een opgezette maag. De zwelling kan worden veroorzaakt door voedsel, vloeistof of gas (geproduceerd door de spijsvertering of ingeslikt door bijvoorbeeld hijgen). De maag zwelt zo ver op dat hij zich omdraait (= torsie).
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
Welke honden zijn gevoelig aan een maagtorsie? Maagtorsies komen vaker voor bij grotere hondenrassen met een diepe borstkas. We denken hierbij vooral aan Deense doggen, weimaraners, boxers, duitse herders… Ook oudere honden blijken gevoeliger voor maagtorsies dan jonge honden.
Het verhelpen van een maagkanteling bij een hond is een ingreep waar de kosten hoog oplopen. Het is dan ook een operatie waarin de handelingen voorzichtig en secuur uitgevoerd moeten worden. De kosten van een maagkanteling bij een hond beginnen dan ook vanaf 949 euro excl.BTW (prijzen 20222).
Waarom is het zo belangrijk dat je een hond rustig houdt na het eten? Vooral bij grotere honden kan dit een maagkanteling veroorzaken. Doordat het eten nog niet goed verwerkt is kan eten in de maag gaan bewegen en zorgen dat de maag een kanteling maakt. Een maagkanteling wil je absoluut voorkomen.
Kan een mens ook een maagtorsie krijgen? Bijvoorbeeld als die persoon in zijn bed duikt of te brusk beweegt met een volle maag? Ja het zou kunnen, maar dan is het een chronische aandoening. Dus het gaat niet zo als bij een hond bijvoorbeeld.
Vermijd inspanning vlak na de maaltijd. Wacht minimaal een uur na de maaltijd voor je met jouw hond gaat wandelen of rennen. Geef jouw hond liever eten nadat je met hem of haar hebt gerend, gefietst of gewandeld.
Geef minstens twee maal per dag eten. Zorg voor voldoende rust na het eten (liefst 1,5 uur). Geef het eten vanaf een verhoging, dit voorkomt het inslikken van lucht met het eten bij met name schrokkerig eten, of leg een grote afgeronde steen in de etensbak om het schrokken tegen te gaan.
Een hond met een probleem in zijn spijsvertering kan gal overgeven. Denk maar aan een (chronische) ontsteking in de darmen, maag- en darmzweren, parasieten of zelfs kanker. Als je hond dus blijft gal overgeven, twijfel niet en breng hem naar je dierenarts. Beter te vroeg dan te laat!
Grote zorgen zijn soms terecht wanneer uw hond misselijk is. Wat u eerst te doen staat is een bezoek brengen aan de dierenarts. Die kan uw dier onderzoeken en een behandeling aanbevelen. Supplementen of speciale voeding worden in zo'n geval vaak aanbevolen.
Het noodfonds is bereikbaar via 088-811 3380.
Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden. Bij meerdere keren per week braken is het verstandig om met de hond naar de dierenarts te gaan. Dat hangt van andere symptomen af die ermee gepaard gaan.
Laat je hond lekker spelen na het eten
(Pipan, 2000) Het vermijden van beweging rond het eten is heel lang geadviseerd, maar dit blijkt juist het risico op een maagtorsie te vergroten bij grote rassen (niet in giant rassen).
Net als mensen kunnen honden zich anders gedragen dan normaal wanneer er iets aan de hand is. Een zieke hond kan zijn eetlust verliezen, lusteloos worden of geen zin meer hebben om te spelen. Ook kun je een verandering in het slaappatroon van je viervoeter opmerken.
Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen. Meer slapen dan normaal, of andere gedragsveranderingen.
Volwassen honden worden over het algemeen twee keer per dag gevoerd.Bij sommige honden is dit zelfs maar een keer per dag. Vaak wordt dit vooral uit praktische overwegingen gedaan: het is voor baasjes die overdag vaak van huis zijn gewoon makkelijk om bijvoorbeeld voor en na hun werk de hond eten te geven.
Tijdens het wandelen is het uiteraard lopen geblazen, maar ook spelen en werken zijn van belang. En dat is behoorlijk rasgebonden. Algemeen aanvaard is dat een hond liever wat vaker, minimaal 3 keer per dag, en korter kan worden uitgelaten dan minder vaak en lang. Dat speelt voor bij de belasting van de gewrichten.
Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.
Je kunt je hond zijn eerste maaltijd in de ochtend geven, de tweede in de middag of rond etenstijd en de laatste maaltijd vlak voordat je naar bed gaat. Voor een goede vertering en een betere benutting van de voedingsstoffen is voldoende rust voor en na de maaltijd belangrijk.
Een volvulus van de dunne darm veroorzaakt plotselinge aanvallen van hevige buikpijn (kolieken), misselijkheid, braken en een opgezette buik. Een volvulus van het sigmoïd geeft buikpijn en een opgezette buik. Daarnaast is het wegblijven van de ontlasting en winden een belangrijk signaal.