Om bloemenvoeding zelf te maken heb je drie ingrediënten nodig: suiker, bleek en citroenzuur. Suiker is het voedende ingrediënt, citroenzuur helpt de pH-waarde van het water te verlagen - wat het aangenamer maakt voor de bloemen - en bleek helpt het water te reinigen.
Wanneer u uw bloemen in de vaas zet raden we aan om het water te voorzien van een druppel bleek en een schepje suiker aan het water toe te voegen en even goed te roeren. Waarom? Het bleek voorkomt bacteriën en schimmelvorming aan de bloemstelen en de suiker is een zeer geschikt voedingsmiddel voor uw bloemen.
Het is even belangrijk dat het water waarin de bloemen staan proper is. Vervang het water om de 2 dagen en verwijder altijd dorre blaadjes, want die zorgen voor bacteriën. Een druppeltje (niet meer) javel in je water doen, kan ook helpen om het langer schoon te houden.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
Chloor toevoegen bij zonnebloemen werkt tegen de ontwikkeling van bacteriën en voorkomt zo preventief ziektes.
Bloemenvoeding voegt voedingsstoffen toe
Bloemen worden van een moederplant afgesneden. Daarmee zijn ze ook afgesneden van de levensader die de bloem via de wortel en de stengels voorziet van water en voedingsstoffen.
Laat schillen en ander fruitafval niet direct in de afvalbak verdwijnen. Scheid het afval in een bak en giet er kokend water overheen. Het aftreksel dat overblijft is een prima meststof voor planten. Je kunt er eventueel ook groenteafval bij gooien.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt. Vies water is niet goed voor bloemen, dan zijn ze sneller uitgebloeid of kunnen gaan hangen.
: Bloemen halen hun stevigheid uit de cellen in hun stelen wanneer die gevuld zijn met water. Uitgedroogde stelen of bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de bloem minder water kan opnemen, waardoor de stelen – en dus ook de bloemen – gaan hangen.
Heet/gekookt water: Indien water eerst aan de kook wordt gebracht en daarna afkoelt, bevat het minder zuurstof waardoor minder luchtbellen die de stelen verstoppen, aldus het verhaal.
Moederdag. Wanneer je bloemen koopt voor Moederdag, vraag je dus best eerst even aan jouw bloemist wanneer hij zijn bloemen aankoopt. Koopt hij enkel op dinsdag verse bloemen aan, dan wacht je best niet tot zaterdag om een boeketje voor je mama te gaan halen.
Scheutje heet water
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Alleen het wekelijks vochtig houden van de grond en afschermen of opbinden tegen de wind is vaak al voldoende. Geef extra water als het droog en warm weer is. Zorg echter wel voor een goede afwatering. Zonnebloemen kunnen namelijk niet tegen een té natte bodem.
Zet de bloemen niet te diep in het water en zorg ervoor dat er geen blad in het water komt. Als er blad in het water komt krijgen bacteriën de ruimte en zullen de zonnebloemen minder lang mooi blijven. Belangrijk is dat het water regelmatig wordt verschoond. Een veelgehoord probleem is dat ze gaan hangen.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.
Suiker doet niets voor de plant; Ze maken zelf suiker dmv fotosynthese end aar is geen tekort aan in planten.
Je kunt het water gedurende week bijvullen als je rozen veel water drinken. Na een week raden we je aan om het water van de vaas te verversen. Haal de rozen uit de vaas en maak de vaas weer goed schoon. De bacteriën die zich in de vaas hebben opgehoopt moeten weer uit de vaas.
Voeg een schepje suiker aan het water toe en dit zorgt dat het water langer schoon blijft. Suiker heeft namelijk een antibacteriële functie waarmee je de tulpen tegen besmetting beschermt. Je kunt dit ook doen met een muntje (koper), druppeltje bleek, klein scheutje natuurazijn of een dopje jenever.