Couperose is een toename van kleine bloedvaatjes in de huid van het gezicht. De adertjes zitten vooral op de wangen en de neus, maar soms ook boven de ogen of op de schouders. Ook blozen mensen met couperose vaker en langer. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf en worden door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.
Ze zien eruit als blauwe, kronkelige en soms bobbelige aders. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Je kunt last krijgen van pijnlijke benen of kuiten, met name na lang staan.
Wanneer u cosmetisch storende kleine, rode en blauwe adertjes op de benen heeft, kunt u dit laten behandelen met micro-sclerocompressietherapie. Bij deze therapie spuit de dermatoloog de adertjes, groter dan één tot anderhalf millimeter doorsnede, in met een irriterende vloeistof.
Wat kan ik doen aan de adertjes op mijn benen? De chirurg kan uw adertjes laseren (endoveneuze lasertherapie), uw (spat)aderen wegspuiten (sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie) of uw adertjes helemaal verwijderen (convolutectomie volgens Muller). U hoeft niet rond te lopen met zichtbare adertjes op uw benen.
Spataderen zijn niet altijd ongevaarlijk Spataderen (varices) zijn een afwijking aan de vaten. Deze verwijde aders in de benen ontstaan doordat kleppen in de aders niet goed sluiten. Levensbedreigend zijn ze niet, maar ze vormen meer dan een cosmetisch luxeprobleem.
Ontstaan spataderen vooral op oudere leeftijd? “Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op spataderen geleidelijk toe. Maar al rond je twintigste ontstaan vaak de eerste kleine spataderen. Veel vrouwen ontwikkelen spataderen tijdens hun zwangerschap.
Aders die vlak onder je huid liggen zijn zichtbaar, en ze lijken wel blauw van kleur. Dit heeft te maken met de weerkaatsing van het licht. Kleur is maar schijn. Als jij je verwondt, komt er gewoon rood bloed uit je.
Door de zwaartekracht hoopt het zich op in de benen en veroorzaakt daar een bloedstuwing. De druk in de aderen neemt toe, waardoor de aderwanden meegeven en de aderen “uitdijen”. De verwijde ader krijgt een kronkelige vorm. Dergelijke aderen kunnen ook zichtbaar en voelbaar zijn aan het huidoppervlak.
Bij het eerste teken van veneuze insufficiëntie, zoals pijnlijke, vermoeide, zware of gezwollen benen, bezemrijsvarices en spataderen, moet een specialist (fleboloog, angioloog, vaatchirurg, dermatoloog) uw benen onderzoeken.
Zo ontstaan geleidelijk spataderen. Spataderen zien eruit als kronkelende, blauwpaarse bloedvaten. Het kunnen hele kleine bloedvaatjes zijn of grotere opgezwollen vaten. De grote spataderen zien eruit als knobbels.
Bij een aderontsteking ziet u een soort dikke, harde kabel op uw been (of arm). Eromheen is het dik, rood en pijnlijk. De ontsteking komt door een bloedpropje in een ader net onder de huid. Meestal verdwijnt dit vanzelf.
Welke kleuren hebben de aderen die je ziet? Wanneer je aderen er blauw of paars uitzien, dan heb je een koele toon. Zien de aderen er groen uit, dan heb je een warme toon. Wanneer je moeite hebt met de kleur bepalen, heb je waarschijnlijk een neutrale toon.
Je bloedvaten zien er blauw uit, hoewel er rood bloed door stroomt. Dat komt doordat de golflengten van het licht ongelijk weerkaatst en geabsorbeerd worden door je huid. Alle kleuren die je ziet zijn het gevolg van de golflengte van het licht dat op onze ogen valt.
Slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de organen en weefsels. Deze bloedvaten hebben een hele stevige, elastische wand. Ze persen het bloed, dat onder grote druk uit je hart wordt gepompt, door je lichaam.
Je kan je bloedvaten reinigen met VAScuNET, een 100% natuurlijk voedingssupplement en een sterke bloedvatenreiniger. Het werkt doeltreffend tegen vatenverkalking of -vernauwing door ophoping van cholesterol of plaque in de (slag)aders.
Bewegen (bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen) kan helpen klachten als moeheid in de benen te verminderen. Mogelijk helpt bewegen ook om verergering van de spataderen tegen te gaan. Als uw kuitspieren veel in actie zijn, bevordert dat steeds de terugstroom van bloed naar het hart.
De belangrijkste risicofactoren van slecht werkende kleppen, zijn het vrouwelijke geslacht, doorgemaakte zwangerschappen, leeftijd boven de 50 jaar, overgewicht, een eerder trombosebeen, een staand beroep en erfelijke factoren.
Isolatie oefeningen lenen zich over het algemeen goed voor het creëren van een pomp. Denk aan een barbell curl, triceps extension, leg extension en leg curl. Een medium tot hoge rep range is noodzakelijk om voldoende bloed naar de cellen te pompen.
Bezemrijs-spataderen zijn rode tot paarsblauwe kleine aderen op de benen. Ze kunnen spontaan ontstaan. Het kan zijn dat de patiënt alleen last heeft van deze kleine spataderen, maar soms heeft de patiënt daarnaast ook grotere spataderen.
Spataderen verdwijnen niet vanzelf. Klachten kunnen soms afnemen door meer beweging, zoals fietsen, wandelen, kuitspieroefeningen en het vermijden van lang zitten en lang staan. Er bestaan geen medicijnen die spataderen en klachten kunnen verhelpen.
Spataderen ontstaan doordat de klepjes in de ader niet meer goed sluiten. Daardoor hoopt bloed zich op, wat zorgt voor opgezwollen aderen. Maar liefst een kwart van de mensen heeft spataderen. Spataderen komen vaak voor tijdens de zwangerschap.
Gevolgen opengesprongen spatader
Een van de complicaties is een ernstige bloeding: een opengesprongen spatader kan zomaar leiden tot het verlies van één tot anderhalve liter bloed. Dat is veel als je bedenkt dat een mens zo'n vijf liter bloed door de aderen heeft stromen.