Je kunt bijen helpen door ze een goed plekje te geven om te nestelen. Wilde bijen en hommels maken nesten in de grond of in rommelhoekjes met vermolmde stronken en holle takjes. Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan.
Bijen hebben niet alleen voeding nodig in de vorm van nectar, maar ze hebben ook water nodig, zowel voor henzelf als voor de larven. En met de droge zomers van de afgelopen jaren kan het voorkomen dat ze moeilijk aan water kunnen komen.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel. Oregano bevat de meeste stuifmeel en nectar.
Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.
' Wat volgens hem helemaal geen goed idee is: bijen honing geven. 'Daar kunnen ze ziek van worden. Er kan in de honing iets zitten waar mensen niet gevoelig voor zijn, maar hommels wel', aldus de bijendeskundige.
Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar wilde bijen en honingbijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Check de bloemetjes- en bijtjeskalender. Zorg dat wilde bijen in je tuin kunnen nestelen.
In nectar en stuifmeel van de Pontische Rododendron komen voor bijen giftige stoffen voor. Voor bijen giftige Grayanotoxinen zijn gevonden in de nectar van Rododendrons. De honing van bijen die alleen hebben gefoerageerd op Rhododendron ponticum is giftig voor mensen en wordt 'Gekke honing' (Mad honey) genoemd.
Een paar zeer goede soorten zijn, in volgorde van bloeitijd: de wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en de linde. Deze bomen leveren veel stuifmeel en nectar die bijen voor hun bestaan nodig hebben.
lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
Het is mogelijk – niet wenselijk – om de bijen te voederen met droge suiker. De bijen 'verspillen veel kristallen en moeten over water beschikken om de suiker te kunnen oplossen. Als de weeromstandigheden slecht zijn, is dat niet het geval.
Gebruik bittere amandelolie. Bittere amandelolie, of het hoofdbestanddeel benzaldehyde, kan gebruikt worden om bijen mee te weren. Giet een kleine hoeveelheid op een doek en bewaar deze op een warme, winderige plek buitenshuis waar het snel zal verdampen.
Re: Hoe suikerwater aanmaken
3 kilo suiker in een pan. Het gekookte water erop. Roeren tot alle suiker opgelost is. Even laten staan, en eventueel nog een keer roeren als er toch nog wat suiker op de bodem is neergestreken.
Bijen worden erg blij van bloemen zoals het gevlekte longkruid, smeerwortel en sleutelbloem. In maart en april komen ook de verschillende Prunus bomen in bloei, waarmee je veel bijen naar je tuin trekt.
Reacties. Ja bijen drinken water. Alles wat leeft drinkt water.
Heesters die bijen aantrekken
Struikheide (Calluna vulgaris) bloeit langdurig rood, roze, wit of roodpaars. Schijnels (Clethra alnifolia) is een gemakkelijke groeiende struik met witte bloempluimen en geel herfstblad. Russische salie (Perovskia atriplicifolia) is een struik met violetblauwe bloei en grijze bladkleur.
Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
Fladderen, zoemen en gonzen; met lavendelplanten verwelkom je volop nuttige insecten als bijen, hommels en vlinders in je tuin. Lavendel (Lavandula) staat niet voor niets in de top-10 vlinderplanten.
Alleen de werksters en de koningin overleven de winter. De winter is een periode van schaarste. De bijen leggen daarom een flinke voorraad honing en stuifmeel aan, maar niet het hele volk kan hiermee gevoed worden. Daarom worden alle onnodige monden die gevoed moeten worden uit de bijenkast gewerkt.
Allemaal leven ze van stuifmeel en nectar, verzameld in bloeiende bomen en planten. Dit gebruiken ze als voedsel voor zichzelf en voor hun larven. Honingbijen maken hier ook nog honing van als voedselvoorraad om periodes van schaarste, zoals de winter, te overbruggen.
Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder. Het blauwpaarse gebied is voor hommels weer aantrekkelijk. De kleur van de bloem is niet willekeurig.
Insecten zoals wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen.
Wilde bijen leven het liefst alleen en wonen in holletjes in de grond of in gaatjes in hout, maar de meest bekende wilde bijen – de hommels – leven niet alleen maar in kolonies, net als de honingbijen. De belangrijkste oorzaak van bijensterfte is gebrek aan voedsel.