De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten.Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels.
Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Eierenkoeken bestaan vooral uit koolhydraten en een groot deel daarvan is suiker. De meeste eierkoeken worden bovendien van witte bloem gemaakt. Een eierkoek bevat dus eigenlijk helemaal niets gezonds.
Eierkoek, crackers en fruit
Eierkoeken en krentebollen kunnen prima gegeten worden bij het ontbij. Ik heb er bij dit ontbijtje boter en jam op en eet er nog wat fruit en twee crackertjes met kaas bij.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Wat kan ik zoal eten als gezond ontbijt? Volkoren brood met beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. En een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Drink je geen zuivel, dan is sojadrink verrijkt met calcium en B vitamines een alternatief.
Een plak ontbijtkoek (van 55 gram) bevat maar liefst 169 kcal. Hiervan bestaat ongeveer 20,5 gram uit suikers. Daarnaast bevat ontbijtkoek veel zout en weinig vezels. Hierdoor is het eigenlijk geen gezond tussendoortje.
Meer vezels
En die houden je darmen lekker aan het werk. Dan moet je wel de volkoren variant nemen, want gewone ontbijtkoek is - net als de meeste gewone koekjes - gemaakt van overwegend rogge- en tarwebloem, en daar zitten nog nauwelijks vezels in. Volkoren ontbijtkoek is wel vezelrijk.
Maar gezonder kan altijd. De Reguliere ontbijtkoek bevat 102 kcal per portie. De Zero variant bevat 72 kcal per portie. Daarmee valt de Zero onder de noemer 'gezond tussendoortje' volgens de Richtlijnen Goede Voeding(2).
Bereidingswijze. Schaaf de oude kaas in plakjes. Verdeel de appelstroop over vier plakken ontbijtkoek en beleg met de plakken oude kaas en tuinkers. Verdeel de cottage cheese over vier plakken ontbijtkoek en decoreer met de blauwe bessen, aardbeien, honing en munt.
Eierkoeken bevatten per stuk van 50 gram zo'n 155 kcal. Ze zijn vooral rijk aan koolhydraten. Eén stuk bevat 33,4 gram koolhydraten waarvan 19,4 gram suiker. Eierkoeken zijn arm aan vet (0,7 gram) en bevatten zo'n 3,4 gram eiwit per stuk.
Toch zijn ze niet zo'n super goede broodvervanger. Een rijstwafel bevat namelijk weinig voedingsstoffen en helemaal weinig vezels. Door het eten van een rijstwafel raak je dus minder snel verzadigd. Aangezien een wafeltje maar 30 kilocalorieën bevat, kun je ze wel gerust als tussendoortje eten.
In eierkoeken wordt het rijsmiddel ammoniumcarbonaat gebruikt. Ook in zelfrijzend bakmeel is deze stof aanwezig. Bij verhitting ontleedt ammoniumcarbonaat in de gassen ammoniak, koolstofdioxide en waterdamp. De gassen moeten het koekdeeg luchtig maken, vertelt Startpagina ons.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Eet u de eierkoek eens met roomboter. Als u van zoet houd,kun je daarover een laagje bruine basterdsuiker strooien. Heel smakelijk wordt deze eierkoek als ie even wordt opgewarmd in de oven of de magnetron. Ook met broodbeleg is de eierkoek uitstekend te combineren.
Zoals bv ontbijtkoek of eierkoeken maar ook gevulde koeken kunnen heel goed in de vriezer. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de zakjes zit en dat de vriezer goed koud is. Vries niet teveel tegelijk in. Deze koeken blijven ongeveer 3 maanden goed in een vrieskist.