Zet je een zoutwatervis in zoet water, dan dringt het water door zijn huid naar binnen.Hij blijft ook drinken.Zo'n waterbom kunnen zijn nieren niet aan.Hij sterft.
Dit komt namelijk doordat de vis zal uitdrogen, omdat hij niet veel zout water kan opnemen. Zoutwatervissen kunnen dit wel, dankzij hun speciale nieren. Omgekeerd werkt dit precies hetzelfde. Een zoutwatervis in zoet water zal het ook niet overleven, omdat hij te veel water zal drinken.
Als een zeevis in een zoetwateraquarium wordt geplaatst, kunnen vissen niet overleven omdat vissen zijn aangepast aan zeewater, het lichaam van vissen is hypertoon, maar wanneer water naar een aquarium stroomt, wordt het hypotoon. Ze zijn niet in staat om het metabolische proces in de veranderde omgeving te reguleren en ze sterven.
Het volume van zijn lever zou dan acht keer groter moeten worden om ervoor te zorgen dat de haai in zoet water net zo goed kan blijven drijven als in zout water. Het nadeel daarvan is een dikkere buik en dus meer weerstand wanneer de haai zich voortbeweegt.
Euryhaliene organismen kunnen zich aanpassen aan een breed scala aan zoutgehaltes. Een voorbeeld van een euryhaliene vis is de kortvinnige molly, Poecilia sphenops , die in zoet water, brak water of zout water kan leven.
Men kan bijvoorbeeld de zoutwatervis laten wennen aan zoet water of aan water met een zoutgehalte van ongeveer 1,001 tot ongeveer 1,003. Verwacht wordt dat dit aanpassingsproces toepasbaar is op de meeste zoutwatervissen. Een uitzondering hierop kunnen de meer primitieve vissen zijn, zoals haaien, roggen, koraal of anemonen.
De wenkkrab gedijt in zout tot brak water met een temperatuur van 18° tot 23°C, een pH-waarde van ongeveer 7,2 of hoger en een hoge waterhardheid. Dit diertje kan niet voor langere tijd in puur zoet water leven.
Met de borstvinnen kunnen ze sturen en de rugvin zorgt voor het evenwicht. Zintuigen Haaien kunnen redelijk goed zien en proeven, maar ze kunnen nóg beter ruiken. Eén druppel bloed ruiken ze al op meer dan 1 kilometer afstand. Haaien voelen ook trillingen.
De mako-haai heeft een ongelooflijk speciale huidstructuur waardoor hij tot 80 km/u kan zwemmen en daarmee de snelste vis ter wereld is. Door zijn snelheid kan hij enorme afstanden afleggen tot 55 km per dag en kan hij zelfs tot 9 meter uit het water springen!
Hoe smaakt haai? "Vleesachtig, vergelijk het maar met bijvoorbeeld botervis, het is nog steviger dan tonijn. Je zou kunnen zeggen, het is echt een vis om in te bijten."
Flexi zegt: Nemo, een zoutwatervis, zou waarschijnlijk sterven als hij in zoet water zou worden geplaatst , omdat er water in zijn cellen zou komen, waardoor ze zouden opzwellen en mogelijk zouden barsten.
Trekvissoorten als de aal, de zalm, de bot, de driedoornige ste- kelbaars en de fint kunnen zowel in zout als zoet water leven. Zij kunnen dan ook omschakelen van de “water- en zouthuis- houding” van een zeevis naar die van een zoetwatervis, en vice versa.
In het water komen vissen veel dichter bij ons dan mensen denken, vertelt de boswachter. "Ze kunnen heel goed inschatten waar we zwemmen en wat we doen." Normaal gesproken doen ze niks. "Ze kunnen wel bijten uit verdediging, maar ook dat komt zelden voor.
Vissen zwemmen immers in water. Toch hebben zoutwatervissen continu dorst. De concentratie zout in hun lichaam is namelijk veel lager dan die in zee, waardoor ze veel vocht verliezen. Zoutwatervissen moeten dus veel drinken, anders drogen ze uit.
In zee zit zout water, het zal je niet verbazen. Maar niet iedere zee is even zout. Wat is de minst zoute zee ter wereld en waarom is dat? Hoe hoger de breedtegraad, des te lager het zoutgehalte.
De aankoop van een zoutwateraquarium kost al snel enkele duizenden euro's afhankelijk van de dieren die je wilt nemen. Een zeeaquarium met koralen is 25% duurder dan een zeeaquarium zonder koralen. De onderhoudskosten schommelen tussen 35 en 70 euro per maand. Een osmosefilter is optioneel en kost 200 euro.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
de witte haai of mensenhaai (Carcharodon carcharias)de tijgerhaai (Galeocerdo cuvier)de stierhaai (Carcharhinus leucas)de zandtijgerhaai (Carcharias taurus).
Wetenschappelijke naam: Acinonyx jubatus jubatus
De jachtluipaard (Acinonyx jubatus jubatus) wordt ook wel cheeta genoemd en is het snelste landzoogdier ter wereld. Hij haalt met gemak een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur!
Je bent voer voor haaien als je ongesteld zwemt
Bloed kan inderdaad haaien lokken, maar haaien ruiken sowieso mensen en ze kunnen ze ook zien. Daarbij wordt de lichaamsgeur van mensen – ongesteld of niet – in het zeewater te veel verdund.
De witte haai
Deze grote vis heeft een slechte reputatie. Door films zoals Jaws staat hij bekend als de enge, moordzuchtige haai die op jacht is naar mensen, maar niks is minder waar. Er worden per jaar ongeveer 100 mensen aangevallen door haaien, en ongeveer de helft hiervan is door witte haaien.
Het is een mythe dat haaien een druppel bloed op een kilometer afstand kunnen ruiken. Haaien hebben eigenlijk ongeveer dezelfde gevoeligheid als andere vissen en kunnen geuren detecteren van één deel per 25 miljoen tot één deel per 10 miljard, afhankelijk van de chemische stof en de soort haai.
Zout water
Het “zoute spoelwater” kunt u zelf goed bereiden door een theelepel keukenzout (even aftikken aan de rand) op te lossen in 250 ml lauw water (grote beker) dit benadert de lichaamszoutwater samenstelling goed. Het water hoeft niet gekookt te worden, Nederlands kraanwater is in principe voldoende schoon.
Blauwe krabhabitats omvatten onderwatergras en oesterriffen, en ze variëren van ondiepe, brakke wateren tot diepere, zoutere wateren . De verspreiding van blauwe krabben varieert met leeftijd, geslacht en seizoen. Ze zijn over het algemeen overvloedig aanwezig in ondiepe watergebieden tijdens warm weer.
Krab, een opvallend stukje vis dat je regelmatig tegenkomt. De meeste mensen kennen het wel. Het zit door de paella, door diverse pasta's, sushi, en natuurlijk in de welbekende krabsalade.