Het slikken van multivitaminen kan geen kwaad, dus als jij je er goed bij voelt en er je geld aan uit wilt geven kun je ze zeker blijven slikken.
De meeste mensen krijgen genoeg vitamines en mineralen binnen als ze gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf. Extra vitamines of mineralen in de vorm van voedingssupplementen zijn niet nodig. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten.
Hoge dosis kan schadelijk zijn
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Bijwerkingen van multivitamines
Darm gerelateerde bijwerkingen zijn over het algemeen gering en vaak tijdelijk. Ze verdwijnen vaak als je lichaam gewend raakt aan het innemen van de multivitamine. Zeldzamere bijwerkingen van multivitaminen zijn onder meer hoofdpijn, neusbloedingen, slapeloosheid en jicht.
Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op.
Bij een multivitamine is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mineralen in verwerkt zitten, met uitzondering van fosfor, fluor en natrium. Deze zitten namelijk al voldoende in voeding verwerkt. Als je een voedingssupplement neemt met lage doseringen, wordt het natuurlijk erg lastig om een tekort te verhelpen.
Een multivitamine heb je het hele jaar door nodig
Je lichaam heeft het hele jaar door evenveel behoefte aan vitamines. Wel is het zo dat je lichaam in de donkere maanden zelf minder vitamine D aanmaakt door het gebrek aan zonlicht. Je hebt dus in de winter wel meer behoefte aan een vitamine D-supplement.
Nogmaals: tenzij je een tekort hebt aan iets, of iets niet echt binnenkrijgt uit je voeding, is het zomaar slikken van supplementen niet altijd even verstandig. Je kunt namelijk ook een teveel aan vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Met name vitamine A, B6 en K kunnen gevaarlijk zijn bij een teveel.
Een overschot aan bepaalde vitamines en mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen en ook tot ongewenste bijwerkingen. Het gaat om bijvoorbeeld vitamine C, ijzer, kalium, bètacaroteen, fosfor en mangaan. Zo kun je volgens het Voedingscentrum bij meer dan twee gram vitamine C darmklachten krijgen.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.
Een multivitamine bevat diverse vitamines waaronder vitamine B, C, D en E maar ook koper, magnesium, zink en foliumzuur. Een multivitamine kan een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl, juist als het even niet lukt om deze vitamines en mineralen uit je dagelijkse voeding te halen.
Niet in combinatie met zuivel en calcium
Calcium beperkt namelijk de opname van ijzer. IJzer is een belangrijk mineraal dat in een WLS Multivitamine zit. Bovendien neemt je lichaam niet meer dan 500 milligram calcium per keer op. Calcium zit ook in zuivel.
Ten slotte: Over het algemeen gaan we ervan uit dat een supplement drie maanden moet worden gebruikt om vast te stellen of het voldoet aan uw verwachtingen. Als de werking van een supplement na drie maanden niet is vastgesteld, is het beter ermee te stoppen.
Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6. Bij een lage inname van B2 en B6, helpt extra vitamine B2 om het B6-gehalte te verhogen.
Eet je onvoldoende gezond en gevarieerd dan kun je behoefte hebben aan een extra supplement. De Gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen om in ieder geval extra vitamines te nemen. Denk hierbij aan vitamine D, vitamine K, foliumzuur en vitamine B12.
Wat gebeurt er bij teveel vitamine D3? Bij teveel vitamine D3 kan er een overschot aan vitamine D3 in het lichaam ontstaan.Dit overschot is schadelijk voor het lichaam. Bijvoorbeeld schade aan hart, nieren en bloedvaten.
Meestal is goedkoop ook duurkoop. Goedkope supplementen bevatten vaak anorganische mineralen die slecht opneembaar zijn (bijvoorbeeld carbonaten, fosfaten en oxides) en soms synthetische vormen van vitamine D en E. Ook kloppen belangrijke verhoudingen tussen stoffen lang niet altijd bij goedkope merken.
Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen? De vitamines en mineralen uit multivitaminepreparaten zitten ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zullen ze daarom geen bijwerkingen geven.
De multivitamine bevat diverse ingrediënten die bevorderlijk werken voor de energieproductie. Om deze reden raden we aan het supplement overdag in te nemen. Mocht u het supplement later op de dag innemen, dan kan het invloed hebben op uw nachtrust.
zoetstof: natriumcyclamaat, ijzersulfaat, niacine, maltodextrine, zoetstof: natriumsaccharine, vitamine E, rodebietensap poeder (beta vulgaris L.), calcium-D-pantothenaat, kopergluconaat, mangaansulfaat, vitamine B6, vitamine B2, vitamine B1, vitamine A, vitamine D3, vitamine B12.
Er is geen noodzaak toe om duurdere pillen te slikken.” Als het om de werkzame inhoud van de vitamine pillen gaat, zijn de vitamines van goedkopere huismerken namelijk vrijwel gelijk aan de vitamines van A-merken.
Centrum Men 50+ is speciaal ontwikkeld en gebalanceerd om de voedingsbehoeften van mannen vanaf 50 jaar te ondersteunen. Zink speelt een rol om een normale testosterongehalte te behouden. De B-vitamines (B1, B2, B6, B12) spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van een normale energiestofwisseling.