Je kunt het beste ongerookte makreel kopen, dit omdat de gerookte makreel tegenwoordig chemisch gerookt wordt, dat wil zeggen met een chemische stof die naar rook smaakt. Ook komt er bij de bereiding extra vet aan te pas. Ook gestoomde makreel kun je beter vermijden.
Het verschil tussen gestoomd en gerookt is aan de buitenkant vrij moeilijk te zien. Een gestoomde makreel is goudgeel van kleur en is iets gerimpeld. Een gerookte makreel heeft ook een goudachtige glans; de lichtgezouten buik is hij echter wat groenig van kleur. Een gerookte makreel zit bovendien strakker in zijn vel.
Gerookte makreel is iets wat we graag eten op brood of door een salade. En fijn: het is ook nog 's hartstikke gezond. Makreel is een vette vis en bevat veel omega 3 en vitamine B12. Makreel is nog geen overbeviste vis, wat betekent dat je 'm zeker nog kunt eten.
Makreel is van nature rijk aan goede vetten. Dat maakt makreel een gezonde keuze. Het stoomproces geeft de makreel een heerlijk zilte smaak.
Eet 1 keer per week vis
Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Toch zijn er ook gezonde vetten; die zitten onder andere in makreel. Vette vissen bevatten goede mineralen, veel eiwitten en gezonde vetten. Deze combinatie is erg gunstig als je snel wilt afvallen en je gezondheid wilt verbeteren.
De makreel is vooral gekookt een veelgegeten vissoort. De makreel is een echte lekkernij en heerlijk om af en toe eens te eten. Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet.
Betaalbaar, lekker en vers
De lekkerste en makkelijkste manier is om hem door de visboer te laten fileren. Bak het visje om en om op de huid met wat citroenrasp, zout en peper." Makreel combineert Aretz het liefst met aardappeltjes uit de oven en venkelsalade.
Verboden. Vette vissoorten zoals sardines, makreel, haring, paling, ansjovis, sprot, tonijn, zalm. Ingeblikte vis, gerookte vis. Gemarineerde vis zoals rolmops, pekelharing.
Het maakt niet uit of u verse vis, of vis uit blik eet: het is even gezond en op duurzame wijze bereid. Ingeblikte vis heeft dezelfde voedingsstoffen als vis, deze zitten vol met omega 3. Vooral in 'vette' vissen zoals zalm, haring en makreel zitten veel omega 3-vetzuren (onder andere DHA).
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Hele vis: 200-250 gram per persoon (bijvoorbeeld: hele makreel, hele forel)
Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Heb je een restje, of een gerookte makreel die niet luchtdicht verpakt is, dan kun je deze zowel in een diepvriesbak als in een diepvrieszak luchtdicht verpakken. Luchtdicht verpakken is wel noodzakelijk om vriesbrand te voorkomen.
Eet dagelijks goede onverzadigde vetzuren. Deze zitten bijvoorbeeld in noten, notenpasta's, olijfolie, lijnzaadolie, walnoten en walnootolie. Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de goede vetten.
Het betreft daarbij gezonde vetten die een mens nodig heeft. Makreel leeft in grote scholen waardoor de vangst op zee grootschalig gebeurt. Mede daardoor kan de vis betrekkelijk goedkoop worden geleverd. Makreel smaakt uitstekend zowel gebakken als gerookt, waar velen de voorkeur aan geven.
Ons advies is dus: eet vis! Duurzaam geteelde biologische zalm of wilde zalm is aan te bevelen. Kleine vissen, zoals ansjovis, bevatten minder kwik en zijn goedkoper dan zalm. Gekweekte zalm raden we af, deze bevat vaak residuen van chemische stoffen.
Niet véél weliswaar, maar ze bevatten toch dezelfde schadelijke stoffen die in roet voorkomen. Dus toch maar niet té vaak op het menu zetten, die natuurlijk gerookte producten. Maar of je ze nu opwarmt of niet, dat verandert er helemaal niets aan.
In 1 stuk (145 gram) gerookte makreel zit: 436 kcal energie. 34,9 gram vet. 7,5 gram verzadigd vet.
De huid van een vis klinkt niet gelijk als het lekkerste stukje, het is iets wat we snel van de vis schrapen zodra deze op je bord ligt. Maar zo'n stukje huid kan juist heel lekker zijn, zolang het op de juiste manier gebakken is. En het is ook nog eens een heel gezond stukje.
Vette vis
Vette vis bevat de gezonde omega 3 vetzuren. Omega 3 vetten zijn goed voor tal van zaken, waaronder je lever. Ze remmen bijvoorbeeld ontstekingen en ze verminderen de risico's op hart- en vaatziekten (bron).
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.