Graan is in principe jarenlang te bewaren, ook als u dat wilt doen in uw eigen woning. De beste manier om uw graan(producten) in optimale conditie te houden is te letten op vocht, zuurstof en temperatuur. Als het graan goed droog is is het niet zo erg als het een keer extra warm is.
Graan zoals tarwe, rogge, haver, rijst en dergelijke kan je haast onbeperkt bewaren als het vochtgehalte 12% of minder is.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Ze krijgen 48 uur de tijd om goed in te drogen, waardoor ze hun karakteristieke naturelle kleur krijgen. Daarna worden de bossen gedroogde Tarwe in dozen verpakt en zijn ze klaar om mensen over de hele wereld blij maken.
Het meest efficiënt is om buitenlucht, al dan niet verwarmd, door het graan te blazen. Koude lucht wordt opgewarmd door het graan, kan daardoor vocht opnemen en daardoor droogt het graan. Voor de verdamping van water is warmte nodig en mede daardoor koelt het graan af.
Gewoon graan (en soms ook biologisch graan) is te koop bij molens, maalderijen, winkels met bakkersbenodigdheden en boerderijbenodigdheden of een boer met winkel aan huis. Ook winkels met landbouwbenodigdheden en veevoeder bedrijven verkopen graan. Vraag daar wel altijd om schoongemaakt graan geschikt voor consumptie.
Graan heeft een kleine stortingshoek van 23°.
De handelsnorm voor het vochtgehalte in graan is al vele jaren 15%. Als er graan met meer dan 15% vocht geoogst wordt, dan moet het gedroogd worden.
Eat this presenteert 15 producten die lang goed blijven. Witte rijst, basmati rijst, wilde rijst, pandan rijst… Goed verpakt en zolang insecten geen eitjes in de verpakking kunnen leggen, blijft rijst jarenlang goed.
Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Witte rijst – zoals basmati – is oneindig lang houdbaar indien het goed (luchtdicht, koel en droog) wordt bewaard. Bij bruine rijst ligt dat iets anders: deze soort is zo'n 6 tot 12 maanden houdbaar. Dit komt voornamelijk door de aanwezige vetzuren in bruine rijst (die missen in witte), waardoor het sneller bederft.
Pasta, rijst en peulvruchten
Rijst en droge pasta (spaghetti, macaroni e.d.) kunnen jarenlang bewaard blijven en nog prima te eten zijn. In het ergste geval is het een tikkie muf, maar dat is niet erg. Peulvruchten zijn ook lekker lang houdbaar. Zowel gedroogd als in blik/pot.
Men gebruikt een maaidorser om de tarwe te oogsten. Bij het maaien worden de halmen een stukje boven de grond afgesneden. Naast het maaien van het gewas dient men het graan ook te dorsen. Bij het dorsen worden de korrels van de halmen losgemaakt.
Wintertarwe wordt gezaaid van oktober tot december en geoogst in juli/augustus. Zomertarwe wordt gezaaid in maart/april en geoogst in augustus.
Volkoren granen bevatten natuurlijke vezels, maar ook veel vitaminen en mineralen. Vitamine B1, B12 en B6 bijvoorbeeld en vitamine E, maar ook ijzer, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink en selenium. Volkoren granen zijn daarmee gezonder dan rijst, aardappelen of pasta.
De bruto opbrengsten bedroegen in 2020 voor wintertarwe zo'n 9,2 ton per hectare en voor zomertarwe 6,4 ton per hectare. In totaal werd in 2020 bijna een miljoen (953.929) ton tarwe geproduceerd, 17,6% minder dan in 2019.
De beste manier om graan te bewaren
Graan is in principe jarenlang te bewaren, ook als u dat wilt doen in uw eigen woning. De beste manier om uw graan(producten) in optimale conditie te houden is te letten op vocht, zuurstof en temperatuur. Als het graan goed droog is is het niet zo erg als het een keer extra warm is.