Veiligheid. Veel kampeerders vragen zich af of het wel veilig is om in Polen te kamperen, gelukkig zijn dit allemaal vooroordelen. Er is namelijk aangetoond dat het met de veiligheid in Polen zeer goed is gesteld, soms nog wel beter dan in Nederland.
Overnachten op een camping kan van minder dan tien tot enkele tientallen zloty's kosten, afhankelijk van het seizoen en de populariteit van de plaats. In Polen is wildkamperen, in tegenstelling tot veel West-Europese landen, niet volledig verboden.
Een overnachting op een camping in Polen kost gemiddeld € 17,80. Prijzen variëren afhankelijk van het seizoen en de faciliteiten en ligging van de camping.
Het prijsniveau ligt in Polen iets lager dan in Nederland, maar dit kan voornamelijk op populaire terrassen in het centrum van de steden wel gelijk zijn aan of iets hoger liggen dan in Nederland. Het prijsniveau van de drankjes is ongeveer gelijk aan die van Nederland, wijnen kunnen soms iets duurder zijn.
Het is een land vol verrassingen, een plek voor liefhebbers van cultuur, natuur en prachtige steden: een vergeten parel. Nog een groot voordeel van een vakantie in Polen is misschien wel de prijs. Deze vakantiebestemming is namelijk heel budgetvriendelijk.
Polen is niet minder veilig dan andere landen in Europa. In toeristische centra kun je veilig over straat. Er is veel bewaking in en rond winkels en hotels. Net als overal in de wereld is er in Polen wel kleine criminaliteit.
Groen: geen bijzondere risico's. U kunt reizen naar de rest van Polen. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Een klein biertje kost 6 zloty, een grote variant 12 zloty (respectievelijk 1,5 en 3 euro).
Dan ben je goedkoper af in Polen, waar je in Warschau ongeveer de helft betaalt: 2,5 euro voor een cappuccino of latte, 2 euro voor een gewone koffie.
Een overnachting op een camping is voordeliger dan een overnachting in een hotel/motel. Onderaan de streep zal het niet heel veel verschillen in kosten.
Goedkoopst is kamperen in Wit Rusland waar je 11,29 euro betaalt. In Nederland moet voor een kampeerplaats gemiddeld 23,28 euro worden neergeteld. In ons land liggen de prijzen dus iets boven het Europees gemiddelde. België is met 20,88 euro nog goedkoper.
Of wildkamperen gevaarlijk is? Niet per se, volgens ons. Net zoals er altijd wel iemand je kamer kan binnenbreken of je spullen kan jatten uit je auto of het hotel, zal er altijd wel ergens een gek rondlopen die het op kampeerders heeft gemunt.
De vrijheid met een daktent is heerlijk. In principe kun je overal kamperen waar je auto kan staan, op de camping maar ook vrij.
De boete voor wildkamperen is in Nederland €150 (2022). Daar kunnen nog andere boetes bijkomen zoals het zich 's nachts of buiten de paden in het bos bevinden. Staatsbosbeheer had als alternatief paalkampeerplaatsen, maar die zijn in 2020 afgeschaft.
Polen is over het algemeen een goedkoper land dan andere landen in West-Europa, hoewel het in de grote steden een beetje vergelijkbaar is met Nederland. Dit geldt met name voor hotels en eten en drinken in de supermarkt; in restaurants en cafés ben je wel een stuk goedkoper uit dan in andere landen.
Als ontbijt wordt er thee gedronken en worden er luxe broodsoorten gegeten met vleeswaren, zuivel en veel fruit en groente. In Polen eten ze wat later een tweede ontbijt. Hierbij worden enkele boterhammen gegeten met paddenstoelen, diverse soorten worst en eigen ingemaakte augurken.
De prijzen in Polen liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -45%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (60% goedkoper), levensmiddelen (44% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (53% goedkoper), sigaretten (44% goedkoper) en openbaar vervoer (72% goedkoper).
Veiligheid water en voedsel
In bepaalde regio's is het drinken van leidingwater te vermijden. Op het vlak van voedselveiligheid stellen zich geen problemen.
Daarnaast is het ook aanbevolen om tijdens je reis naast een Maestro pas ook een creditcard mee te nemen. Mocht een betaling niet lukken is het altijd handig om een alternatief te hebben. Met de Euro kun je normaliteit niet betalen in Polen, gezien de złoty de munteenheid is.
Drinkwater. Het kraanwater in Polen kun je drinken, echter wordt dit wel afgeraden. Je kunt flessen water kopen in de supermarkt of laat het water ongeveer 5 minuten koken. Voor tanden poetsen of ijsklontjes in je drinken kan het drinkwater geen kwaad.
Ga je met je eigen auto, al dan niet met aanhanger of caravan, op vakantie moeten deze allemaal verzekerd zijn. Een groene kaart is niet verplicht, maar wordt wel erkend in Polen en geldt als bewijs van verzekering. Verplicht in je auto zijn een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een brandblusser.
Ga je met de auto naar Polen, dan ben je verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een brandblusser bij je te hebben.
Net als in Nederland en België is een fooi in Polen een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Polen op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.