Het broodje gezond is door alle toevoegingen zoals boter, kaas, ham en ei een stuk calorierijker dan een broodje kroket. Daarentegen bevat het wel weer meer voedingsstoffen. En dat broodje kroket kun je prima eten, zonder schuldgevoelens.
Wat het aantal calorieën betreft is er weinig verschil. Een broodje kroket bevat gemiddeld 312 calorieën en een broodje kaas bevat gemiddeld 305 calorieën.
Voedingsstoffen. Is een broodje kroket dan toch de meest verantwoorde keuze? Nee, dat niet. Een broodje gezond heeft dan wel meer calorieën door de toegevoegde boter, kaas, ham en ei, maar bevat wel een stuk meer voedingsstoffen dan een kroket.
Zoals je aan de cijfers ziet, ontlopen de twee elkaar niet heel spectaculair. Qua calorieen scheelt het weinig; maar 16 kcal. Het broodje kroket bevat wel meer vet, maar weer minder verzadigd vet en meer koolhydraten.
Een broodje gezond kan wel gezond zijn, maar meestal mankeert er veel aan de broodjes die lunchrooms en broodjeszaken verkopen. Zo is het brood vaak wit, veel te zout en de maat vrij fors. Je hapt al snel 400 calorieën naar binnen. Ter vergelijking: een patatje mayo bevat gemiddeld zo'n 500 calorieën.
Zo maak je gezonde belegde broodjes
Kies voor meergranen- of volkorenbrood: dat zal je langer een verzadigd gevoel geven én ze zitten vol vezels. Vervang mayonaise door een frisse yoghurtdressing. Of ga eens voor mosterd voor een pittige kick!
Eet je een kroket, dan krijg je zo'n 214 kilocalorieën, 14 gram vet, 5,3 gram eiwitten en 16,8 gram koolhydraten binnen. Daarnaast bevat het ook 2,1 gram suiker en 20 milligram cholesterol. Ben je op dieet maar wil je toch een kroket eten? Dan is een groentekroket de beste keuze.
Er zitten 314 kilocalorieën in 1 stuk (140 gram) broodje gezond, bruin met ham, kaas, rauwkost.
Het aantal calorieën van een boterham met kaas kan dus sterk variëren. Maar voor een enkele boterham van 90 kcal en een plakje kaas van 35 gram kom je ongeveer uit op 190 kcal. Voor een dubbele boterham met kaas zijn dit 280 kcal. En smeer je er graag 10 gram roomboter tussen, dan kom je aan een totaal van 353 kcal.
Vetten (gram)
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Er zitten 335 kilocalorieën in 1 stuk (120 gram) broodje kroket, wit. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'broodje kroket, wit'?
Er zitten 190 kilocalorieën in 1 grote (70 gram) kroket, gefrituurd. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kroket, gefrituurd'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
De AH bruine pistolets bevatten met 240 kcal per 100 gram de minste calorieën. De AH Kampioentjes en AH Liefde & Passie Volkoren broodjes volgen op de voet met 250 kcal per 100 gram. De overige afbakbroodjes bevatten tussen de 255 en 275 kcal.
Je denk misschien dat je 'gewoon brood' eet als je een bruine pistolet neemt. Maar dit is niet helemaal waar. Luxe broodjes zijn veel meer bewerkt dan een normale volkoren boterham, waardoor ze veel minder vezels, vitamines en mineralen bevatten.
Aardappelen, pasta en rijst
Reken op 200 à 250 g aardappelen per persoon (voor puree mag dat 250 à 300 g per persoon zijn). Ga je kroketjes serveren, voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer.