De hoofdregel is eenvoudig: u schrijft een hoofdletter aan het begin van eigennamen, bijvoorbeeld van personen, bedrijven, programma's, bladen en aardrijkskundige namen.
Zelfstandig naamwoord
▸ `Hier links vindt u de bibliotheek; zei mijn gids, 'met daarachter de groene zaal en de Chinese kamer.
Wanneer gebruik je een hoofdletter? Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
Hbo en wo. Hbo en wo schrijven we met kleine letters, tenzij aan het begin van een zin.
Volgens de hoofdregel schrijven we eigennamen met een hoofdletter en soortnamen met een kleine letter. Het onderscheid tussen eigennaam en soortnaam is soms subtiel. Hieronder staan de specifieke regels voor het hoofdlettergebruik in namen van dagen, feestdagen, periodes en historische gebeurtenissen.
Officiële namen van organen, instellingen, verenigingen, diensten, bedrijven enzovoort krijgen een hoofdletter. Ook officiële benamingen van subentiteiten van een organisatie schrijven we met een hoofdletter.
De officiële benamingen van studierichtingen en opleidingen worden als eigennamen beschouwd en met hoofdletters geschreven.
Eigennamen in titels worden altijd met hoofdletters geschreven. Een eigennaam is vaak een zelfstandig naamwoord waarmee een persoon, plaats of zaak wordt benoemd. Het kan bijvoorbeeld een naam van een bedrijf zijn. Ook als de eigennaam niet aan het begin van de titel staat, wordt deze met een hoofdletter geschreven.
Moet havo met hoofdletters? Nee, afkortingen als havo, vmbo en vwo schrijf je met een kleine letter.
Een bibliotheek (Oudgrieks: βιβλιοθήκη bibliothḗkē, "boekenbewaarplaats") of boekerij is een verzameling boeken en andere documenten, of de plaats waar een dergelijke verzameling beheerd wordt. In de spreektaal wordt vaak "bieb" (Nederland) of "bib" (België) gezegd.
Het meervoud van bibliotheek is 'bibliotheken'. Eén bibliotheek, twee bibliotheken.
Het is een samentrekking van het Griekse biblion, dat boek betekent en theke, bewaarplaats.
bibliotheek (zn) : boekenverzameling, boekerij. bibliotheek (zn) : bieb.
Openbare bibliotheek bevordert persoonlijke ontwikkeling
Bijvoorbeeld door laaggeletterdheid te bestrijden. Of door ervoor te zorgen dat mensen meer gaan lezen. Ook stopt leren niet na de afronding van het onderwijs, maar gaat het een leven lang door. Daar levert de bibliotheek ook een bijdrage aan.
bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie; bevorderen van lezen en het laten kennismaken met literatuur; organiseren van ontmoeting en debat; en. laten kennis maken met kunst en cultuur.
Schrijf het eerste woord van de titel van een boek, film of theaterproductie met een hoofdletter. In titels van naslagwerken en referentiewerken kunnen alle betekenisvolle woorden een hoofdletter krijgen.
Het woord gemeente is een soortnaam en wordt in de regel klein geschreven. Dat geldt in principe ook als het woord wordt gevolgd door de naam van de gemeente.
Het voornaamwoord “I” wordt altijd met een hoofdletter geschreven, ongeacht waar het in een regel valt. I am preparing for a meeting.
Elk onderwijstype schrijf je met kleine letters. Het is dus hbo, vmbo, havo, heao en mbo.
Juist is pabo (met kleine letters). Pabo ('pedagogische academie voor het basisonderwijs') krijgt kleine letters. Het maakt niet uit of het om het type onderwijs of om de school gaat: Wie lesgeeft in het basisonderwijs, moet een pabo-diploma hebben.
Hoe schrijf je onderwijstypen zoals vwo, havo en pabo: met kleine letters of met een of meer hoofdletters? Alle onderwijstypen krijgen kleine letters – zowel de voluit geschreven vormen (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, hoger beroepsonderwijs e.d.) als de afkortingen (vwo, hbo e.d.).
1 - Een zin begin je met een hoofdletter. 2 - De eerste letter van een naam schrijf je met een hoofdletter. 3 - Aardrijkskundige namen schrijf je met een hoofdletter. 4 - Namen van talen/dialecten schrijf je met een hoofdletter.
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
Schrijf namen van instanties, bedrijven, organisaties en gebouwen met hoofdletters. Lidwoorden, voorzetsels en voegwoorden worden in zulke namen doorgaans met een kleine letter geschreven.