Als je energiecontract afloopt, kom je niet zomaar zonder groene stroom te zitten. Omdat energie in Nederland wordt gezien als een primaire levensbehoefte, is het wettelijk zo geregeld dat een aflopend energiecontract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
Wat gebeurt er als je niets doet? Tegenwoordig mogen leveranciers energiecontracten niet meer stilzwijgend verlengen. Je contract vervalt na de einddatum in een contract voor onbepaalde tijd. Dit doorlopende contract kun je – met in acht neming van de opzegtermijn – ieder moment kosteloos kunt opzeggen.
Als je huidige contract na een jaar afloopt en je besluit om niet over te stappen, dan wordt je huidige contract automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. De actietarieven vervallen hierdoor en je valt terug op de standaardtarieven die leverancier hanteert. Hierdoor ben je vaak duurder uit.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat huishoudens per 1 januari 2023 weer een vast energiecontract kunnen afsluiten. Om dat te bereiken moeten wel de regels voor het opzeggen worden aangepast. Nu kun je een vast energiecontract nog voor 100 euro afkopen als deze binnen 1,5 jaar afloopt.
Heb je echter een contract voor bepaalde tijd (met einddatum), dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt. “De beste termijn om over te stappen van energieleverancier is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je energiecontract.”
Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van december 2023 blijkt dat vaste contracten op dit moment goedkoper zijn dan variabele contracten. "Vaste contracten met een looptijd van 2 of 3 jaar zijn de afgelopen maand ca. 5% goedkoper geworden en zijn momenteel het goedkoopst", aldus toezichthouder ACM.
Kies je voor een energiecontract van 3 jaar? Dan liggen de tarieven vaak nét ietsje hoger dan bij een 1-jarig contract. Het voordeel: je hebt zekerheid op de lange termijn. Dus als je van zekerheid houdt, is het verstandig je energieprijs voor 3 jaar vast te zetten.
De regeling verdwijnt op 1 januari 2024 weer. Dat betekent dat er vanaf volgend jaar niet langer maximumprijzen worden gehanteerd voor gas en elektriciteit. Dit jaar betalen huishoudens namelijk niet meer dan 0,40 euro per kWh en 1,45 euro per kuub gas (tot een jaarverbruik van 2.900 kWh en 1.200 kuub gas).
Een vast contract biedt meer zekerheid en is op dit moment ook goedkoper dan een variabel energie contract. Op dit moment betalen huishoudens voor de eerste 1200 kuub gas maximaal 1,45 euro per kuub en voor de eerste 2900 kWh stroom 40 eurocent per kWh. Op 1 januari 2024 loopt het prijsplafond voor energie echter af.
In 2024 gelden prijzen uit het energiecontract
Door het prijsplafond voor energie kregen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Dit was bedoeld om mensen te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Per 1 januari 2024 betaalt u weer de tarieven zoals die in het contract met uw energieleverancier staan.
Een vast contract heeft een vaste prijs en een vaste looptijd. Je zet de prijs van je energie dan voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar vast.In die periode verandert je leveringstarief voor gas of stroom dus niet.
Verwachting energieprijzen in 2024
Dit is heel erg gunstig voor de verwachtingen van de energieprijzen voor dit jaar. De prijs is nu stabiel rond de €30-€35 per mWh. Dat is alsnog hoger dan vóór de energiecrisis, maar flink lager dan vorige jaren. De stabilisering lijkt goed te zijn doorgezet.
Tekende je bijvoorbeeld in de maand oktober van 2021 een vast contract voor 2 jaar, dan blijft de energieprijs in jouw contract voor 2 jaar de energieprijs van de maand oktober 2021.
Maakt u geen afspraak over de energieprijs met een vaste looptijd en vast tarief? Dan kan de prijs van uw stroom of gas wijzigen.Meestal gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli.
De Autoriteit Consument en Markt adviseert daarom een vast contract te nemen als je de komende tijd zekerheid wilt over de hoogte van je gas- en elektratarieven. "Vaste contracten zijn op dit moment goedkoper dan variabele contracten.
Minder flexibiliteit: het belangrijkste nadeel van het vaste contract is dat het de onderneming minder flexibel maakt. Elk ontslag moet gerechtvaardigd zijn en onder toezicht staan. De ontslagprocedure kan langdurig en kostbaar zijn. Ontslagdossier opstellen: een vast contract biedt de werknemers meer bescherming.
Een vast contract biedt werknemers stabiliteit en zekerheid op de lange termijn. Het geeft hen recht op een vast inkomen en ontslagbescherming. Voor werkgevers biedt het contract stabiliteit en continuïteit, hoewel het ook hogere kosten met zich meebrengt.
Een vast contract heeft veel voordelen voor werknemers
Je weet dat je verzekert bent van werk en een inkomen. Dit is weer belangrijk om rond te komen en de hypotheek af te betalen. Over een hypotheek gesproken; je krijgt in de meeste gevallen sneller een hogere hypotheek of lening als je een vast contract hebt.
Per 1 december 2023 betalen huishoudens met een variabel contract tussen de 1,20 en 1,50 euro per kuub en tussen de 0,30 en 0,40 euro per kilowattuur voor stroom, inclusief belastingen. Voor 2024 ligt de gasprijs rond de 1,50 euro per kuub vanwege de hogere energiebelasting.
De prijs van energie verandert vaak. In 2021 en 2022 steeg de energieprijs flink. Dit als gevolg van een toegenomen energievraag na de pandemie en de oorlog in Oekraïne. In 2023 stabiliseerden de prijzen weer.
Vaste contracten zijn weer mogelijk, toch hebben ruim 4,6 miljoen van de ruim 7,3 miljoen huishoudens met een stroomaansluiting nog steeds een variabel contract. Ofwel: bijna 70 procent. Sinds 1 maart is het aantal mensen dat kiest voor vast wel toegenomen.
Het niet langer aanbieden van meerjarige contracten aan huishoudens met zonnepanelen is bedoeld om de kosten van terugleveren eerlijker te verdelen, zeggen Essent en Eneco tegen RTL Nieuws.
Volgens bezoekers van Energievergelijk.nl is Tibber de beste energieleverancier van Nederland. Het dynamische energiebedrijf uit Scandinavië, dat overigens alleen elektriciteit levert, scoort ongekend goed. Het klantcijfer komt uit op een 9,7 op basis van 149 ervaringen.
Vaste energiecontracten zijn in de loop van 2022 en 2023 tijdelijk uit de markt verdwenen, als gevolg van de recordprijzen voor energie. In de zomer van 2023 hebben consumenten weer meer te kiezen op de energiemarkt.