Als het stuc te snel opdroogt is er kans op scheurvorming en het herstellen hiervan zal altijd zichtbaar zijn. Zorg voor een constante temperatuur van maximaal 19 á 20 graden celcius. Bespreek dit altijd met uw stucadoor voor een optimaal resultaat.
Conclusie. Je moet minstens 4 weken of zelfs langer wachten met de plaatsing van je keuken na stucen. Je kan de periode beïnvloeden met wat truukjes, maar wacht best altijd tot het pleister helemaal droog is.
Antwoord. Een pleisterlaag dient volledig droog te zijn alvorens men hierop een betegeling met succes kan aanbrengen. "Volledig droog" wilt zeggen dat, in het geval van een gipsgebonden pleister, het restvochtgehalte in het gipspleister kleiner dient te zijn dan 1 %.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per dag. Als u een laagdikte heeft van 3 cm dan zal het 30 dagen duren voor dat het stucwerk uitgedroogd zal zijn en u het kan voorzien van een schilder laag. Mocht het stucwerk nog niet droog zijn dan zal u donkere vlekken in het materiaal zien die nog vocht bevatten.
Stucwerk droogt niet
Als er in elke kamer of ruimte een of meerdere ramen op de kiepstand kunnen en alle deuren binnenshuis staan open zal er een luchtcirculatie op gang komen. Deze luchtcirculatie zorgt ervoor dat het vocht uit de wanden en plafonds tijdens het droogproces wordt afgevoerd naar buiten.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Dit hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen kun je gebruik maken van de volgende vuistregel: reken 1 dag droogtijd per gestuukte millimeter. Natuurlijk zal het een type stucwerk sneller droger dan het andere, dit heeft te maken met zowel de dikte als de samenstelling ervan.
'Saus,' het enkelvoud van sausen ook wel schilderen genoemd. En 'klaar,' ook wel gereed. Sausklaar betekent dus niks anders dan 'schilder gereed', de wand is klaar om geschilderd te worden. De wand is glad, egaal en vrij van oneffenheden.
Door je 2de laag te vroeg aan te brengen, wordt de eerste laag volledig vernietigd en blijft er een puinhoop achter. Het is van vitaal belang dat u wacht tot de eerste laag droog is. Hoewel het moeilijk kan zijn om geduldig te zijn, is het beter om langer te wachten dan te vroeg te gaan.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Temperatuur van de omgeving
Stucwerk kunt u veel beter natuurlijk laten drogen op een kamertemperatuur van rond de 20 graden Celsius als u voor een optimaal eindresultaat gaat tenminste. Ook speelt de luchtvochtigheid een zeer grote rol bij het drogen.
Gipsgebonden sucsoorten zijn niet zo geschikt voor hoge temperaturen. Cementgebonden motels kunnen wel tegen hitte en je hebt ook nog vuurvaste mortels die tot 1000 graden bestendig zijn. Die laatste gebrijkt men meestal voor open haarden waar vuur direct in contact komt met het stucwerk.
Hoelang duurt het voor een bouwdroger de woning droog heeft? In optimale omstandigheden – dat wil zeggen: 2 cm pleister en bij een temperatuur van 20 graden Celsius – kan een pand na een periode tussen twee en drie weken al droog zijn. Veel hangt echter wel af van de condities.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Stucen is altijd duurder dan het schilderen van een muur of plafond. Het laten aanbrengen van stucwerk door onze stukadoor kost veel meer tijd dan het schilderen van een muurtje.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
Een stukadoor werkt met materialen waar stoffen uit vrijkomen die slecht zijn voor de luchtwegen. Doordat de stukadoor langdurig met deze materialen werkt komen de schadelijke stoffen in zijn luchtwegen terecht, wat zorgt voor gezondheidsproblemen op de korte en langere termijn.
Of 1 of 2 keer voorstrijken nodig is, hangt dus af van de ondergrond die je wilt gaan schilderen. Een pas gestucte muur onttrekt veel vocht uit de verf en voorstrijk aanbrengen op stucwerk, is dan ook zeker nodig.
Een onbehandeld steenachtige ondergrond mag bij een behandeling met muurverf niet meer vocht bevatten dan 3 á 4%. Dit is eenvoudig vast te stellen door het aanbrengen van een transparante folie met tape op de te behandelen steenachtige ondergrond.
De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen.