Over het algemeen bevatten cornflakes (gemaakt op basis van gekookte maïs) te veel suiker en vaak ook te veel vet en zout. Bovendien zijn de lekkerste varianten verrijkt met zoetigheden als honing of chocolade. Cornflakes leveren ook minder eiwitten en vezels dan brood, waardoor je sneller weer honger hebt.
Cornflakes mogen dan hartstikke lekker zijn, maar echt gezond zijn ze zeker niet. Ze leveren niet de voedingsstoffen die je nodig hebt om een hele ochtend vooruit te kunnen. De grote hoeveelheid koolhydraten en suikers zorgt waarschijnlijk al na een paar uur voor een flinke bloedsuikerdaling.
Zijn ontbijtgranen gezond? Ontbijtgranen, zoals havermout en muesli van volkoren granen (eventueel met ongezouten noten en ongesuikerd gedroogd fruit), passen in een gezond voedingspatroon. Ze leveren net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Dit komt door het verschil in de hoeveelheid suikers en verzadigd vet. Is je kind fan van gepofte tarwe, dan is met behulp van Nutri-Score de gezondste keuze zo gemaakt. Die van AH Basic scoort een A. De smacks van Kellogg's is met een C aanzienlijk rijker aan suiker en bevat minder eiwit.
Een verantwoord ontbijt is een gebalanceerd ontbijt, of in ieder geval een ontbijt dat bijdraagt aan een algemeen gebalanceerd dieet – met fruit en groentes, zetmeelrijke voedingsmiddelen, zuivel, eiwitbronnen en een aantal producten rijk aan onverzadigd vet; allemaal binnen de aanbevolen hoeveelheden.
Havermout: 14 gram eiwitten, 10 gram vezels en slechts 0,7 gram suikers per 100 gram. Dit maakt havermout de gezondste soort ontbijtgranen en onze ultieme aanrader voor een gezond ontbijt! Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram.
Helemaal als er wordt aangeraden om maximaal 6 gram per dag te nemen. Let op: maximaal, minder is altijd gezonder. 100 gram cornflakes bevat dus al 18,7% van de maximale hoeveelheid. Bij Brinta ligt dit met 9% een stuk lager.
Pure Brinta bevat per 40 gram 140 kilocalorieën, dat betekent 350 kilocalorieën per 100 gram. Daarmee is Brinta wat calorieën betreft vergelijkbaar met brood. Brinta eet je echter niet puur uit het pak, je bereidt het met melk of beter een melkvervanger.
Er zijn 161 calorieën in een portie cornflakes met melk.
Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal. Brood en aardappelen zijn dus geen calorierijke voedingsmiddelen maar wel zeer waardevol in onze voeding.
Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum. Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.
Langere tijd een dieet volgen zonder brood is af te raden. Onder andere omdat brood een belangrijke bron is van jodium. Eet je geen brood? Vraag dan advies aan een diëtist, zodat je zeker weet dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.