vitamine C, dat vooral in groente en fruit zit, stimuleert de vorming van en voorkomt schade aan witte bloedcellen. Vitamine A zorgt er mede voor dat we voldoende witte bloedcellen hebben. Vitamine B6 zorgt voor een goede conditie van de lymfeklieren en daarmee voor voldoende witte bloedcellen.
Als je vitamine C begint in te nemen op het moment dat je al verkouden of grieperig bent, is het eigenlijk te laat. Als je echter wel al regelmatig vitamine C inneemt, blijk je sneller op te knappen (8% bij volwassenen en 15% sneller bij kinderen) en zijn de symptomen bovendien minder heftig.
Vitamine A, B6, B12, C, D, folaten (foliumzuur), ijzer, selenium en zink dragen bij tot een normale werking van het immuunsysteem. Ijzer, niacine (B3), pantotheenzuur (B5), riboflavine (B2), folaten (foliumzuur), vitamine B12, B6 en C helpen vermoeidheid tegen te gaan.
Vitamine C is inderdaad de meest bekende weerstandsvitamine. Maar ook vitamine D speelt een rol. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar voor ziekte. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectievitamine genoemd.
Goed voor de weerstand
De vitamine die het meest wordt aangeprezen als 'weerstandsvitamine', is vitamine C. Deze stimuleert de vorming van witte bloedcellen, die een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem, oftewel je weerstand vormen.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken.
Sowieso is fruit goed voor je als je ziek bent, maar vooral wanneer je misselijk bent of last hebt van diarree wordt het eten van een banaan aangeraden. Bananen zijn makkelijk te kauwen en vallen licht op de maag, maar zorgen er wel voor dat je een flinke hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen binnen krijgt.
Citroen en grapefruit zijn je beste vrienden in de strijd tegen griep. Ze bevatten veel vitamine C én helpen je lever bij het afvoeren van gifstoffen. Bovendien bevatten ze veel antioxidanten die je immuunsysteem versterken, vooral dan in het witte gedeelte van de schil.
Kies qua fruit vooral voor rijp fruit. Bananen kunnen zeker voordelen hebben vanwege de grote hoeveelheid kalium. Echter, kunnen ze door de vezels ook voor klachten zorgen. Zure fruitsoorten bevatten veel vitamine C maar kunnen de maag flink van streek brengen.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Patiënten met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen en deze infecties zijn soms moeilijker te genezen. Ook is er een risico dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we auto-immuunziekten.
Verkoudheid & griep
Vitamine C zorgt voor een normale werking van het immuunsysteem, door de aanmaak van witte bloedcellen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vatbaarder zijn voor verkoudheden, zoals actieve topsporters, minder vatbaar worden voor een verkoudheid als zij extra vitamine C innemen.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Of je krijgt last van keelpijn, heesheid of oorpijn. Naast gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen en niet teveel stress kun je extra vitamine C nemen, bijvoorbeeld door voldoende groente en fruit te eten. Of je kunt kiezen voor een vitamine C supplement om de afweer van je lichaam te ondersteunen.
Een van de bekendste nutriënten is vitamine C (ascorbinezuur). Dit nutriënt is onontbeerlijk voor een goede werking van het immuunsysteem.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de voornaamste symptomen van een verzwakt immuunsysteem. Hoewel dit ook te maken kan hebben met chronische stress of laaggradige ontsteking, gaat het bij een verminderde weerstand vaak gepaard met regelmatig terugkerende ziektebeelden of infecties.
Fruit is het antwoord
Andere bessen, zoals bramen of Japanse bessen, zitten ook vol vitamines die je weerstand versterken. Aardbeien zitten vol met antioxidanten, vitamine C bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om te vechten tegen ziektes en veroudering.
Voornamelijk citrusvruchten (sinaasappel, citroen), kiwi's, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli, zoete en normale aardappelen bevatten veel vitamine C. Vitamine C verhoogt de mobiliteit van de leucocyten of witte bloedcellen. Dat zijn de cellen van ons immuunsysteem.