De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld. Bijna alle gevallen zijn de herleiden tot de Kinderchocolaatjes geproduceerd door
Salmonellabesmettingen van chocolade komen vaker voor dan u denkt. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo kan besmette melkpoeder, die afkomstig is van dieren, aan de oorzaak liggen. Of kunnen de cacaobonen, die in kleine boerderijen worden geoogst, gefermenteerd en gedroogd, vervuild zijn met dierlijke uitwerpselen.
De salmonellabacterie komt vooral voor in rauw vlees (met name varkensvlees en kip), eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen. Normaal gesproken veroorzaakt het eten van besmet vlees niet direct een infectie.
De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.
Het gaat om de volgende producten die geproduceerd werden bij het bedrijf Ferrero in Aarlen: Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22,Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.
Het advies aan klanten is om Ferrero Kinder Schoko-Bons met houdbaarheidsdatum 05-10-2022 of eerder niet op te eten. Klanten kunnen de chocolade terugbrengen en krijgen dan hun geld terug.
Eendeneieren en ganzeneieren geef je veiligheidshalve liever niet aan jonge kinderen, omdat ze vaak besmet zijn met salmonella. Deze bacteriën worden alleen vernietigd bij voldoende verhitting: voor eendeneieren betekent dit 10 min.
Hoe zit het dan met salmonella? Een besmetting met salmonella kan flinke maag- en darmklachten veroorzaken. Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland.
3,5 procent rauwe kip besmet
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5 procent van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingen bij de mens.
Het risico op besmetting is het grootst bij rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees van pluimvee, runderen of varkens, maar ook eieren. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten. De salmonellabacterie kan ook op groenten en fruit zitten.
Salmonella gaat dood als je het product goed verhit (minimaal 2 minuten bij 70 °C). Bak vlees dus door en door gaar en kook eieren het liefst hard. Was je handen voordat je gaat koken en zeker na het aanraken van rauw vlees.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Er kan ook koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella en de weerstand van de persoon. Enkele zijn extra moeilijk te behandelen omdat ze resistent zijn tegen antibiotica.
Is salmonella te behandelen? Meer informatie. Een darminfectie met salmonella gaat meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en zout en suiker binnen krijgt.
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd.
Begin dit jaar werd Kinder-chocolade uit de schappen gehaald vanwege een salmonellabacterie. Mogelijk ligt het nog steeds bij Jumbo in de winkel; de supermarkt roept Kinder Schoko-Bons met een houdbaarheidsdatum tot 5 oktober 2022 terug.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
'Je moet vooral op de geur letten. Salmonella ruikt ook naar mest.
Oppervlaktewater kan besmet raken met salmonella door afspoeling van mest van het land na uitrijden van mest of na weidegang. De salmonellabacteriën kunnen gedurende een aantal maanden in oppervlaktewater overleven. Het gebruik van dergelijk water als veedrinkwater kan leiden tot salmonella-infecties.
Salmonellose is een goedaardige ziekte (gastroenteritis) en geneest zonder behandeling. Men moet wel voldoende water drinken. Sommige kwetsbare en verzwakte personen kunnen wel ernstige complicaties ondervinden, zoals septicemie of meningitis.
,,Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Van een besmetting kan je flinke maag-darmklachten krijgen”, aldus de woordvoerder. ,,Goed verhitten en langer koken van het ei maakt salmonella onschadelijk. Om voedselinfecties te voorkomen adviseren wij daarom om een eitje volledig te koken.
Door sommige bacteriën kunt u bloed in uw poep krijgen. Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Naast rauwe vis en rauw vlees zijn er namelijk nog meer dingen die je jouw kindje van 12 maanden beter niet kunt geven. Dat geldt ook voor rauwe melk en eieren. Gekookt mag wel, maar kinderen van 1 jaar mogen geen rauwe eieren eten.
Kun je bevruchte eieren gewoon eten? Ja, zegt Bestman. Je ziet, merkt en proeft niets aan de eieren. ,,Zolang de eieren koel worden bewaard staat de ontwikkeling stil.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.