Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Populair, maar niet gezonder
Hierdoor zou je kunnen denken dat het product beter is voor de gezondheid dan andere suikers. Deze variant heeft soms inderdaad een lagere glycemische index (suikergehalte in het bloed) omdat er vooral fructose aanwezig is, maar toch is hij 25% zoeter dan gewone suiker.
Agavesiroop is afkomstig uit het blad van de agaveplant en is in elke supermarkt verkrijgbaar. Wil je honing vervangen in een gerecht? Gebruik dan een gelijke hoeveelheid agavesiroop.
De Mexicanen kookten ook het sap (de suikerachtige vloeistof uit de plant) om een zoetstof te produceren die bekend staat als miel de agave ofwel agavenectar (1). Maar de agaveplant wordt nog het meest gebruikt voor de productie van de alcoholische drank tequila, die wordt gemaakt uit de gefermenteerde suikers ervan.
Vloeibare suikers zoals honing en siropen bevatten per 100 g iets minder calorieën omdat ze ook een deel water bevatten. Kristalsuiker bevat 400 kcal per 100 g, honing 321 kcal per 100 g en ahornsiroop 269 kcal per 100 g.
Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de soort zoetstof die je kiest, maar om de hoeveelheid die je ervan consumeert.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Agavesiroop bevat 3,5 kcal per gram en dat is iets minder dan de 4 kcal die een gram suiker bevat. Met betrekking tot calorieën is er dus niet echt een verschil tussen agavesiroop en suiker.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Als je het fijn vindt kan je ook nog een theelepel honing of agave siroop toevoegen om je keel wat extra te verzachten. Voeg deze dan wel pas toe nadat de thee getrokken is, zo heeft het het beste effect. Deze thee tegen verkoudheid werkt goed tegen: Hoesten.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Agavesiroop bestaat namelijk uit 56% fructose en 20% glucose en is vloeibaarder en zoeter dan honing. Qua hoeveelheid energie (calorieën) is agavesiroop te vergelijken met ahornsiroop. Naast de suikers levert agavesiroop vooral water.
Agavesiroop. Ben je dol op suiker in je thee? Dan kun je beter voor een gezonder alternatief gaan om je thee toch lekker zoet te houden: agavesiroop. Deze natuurlijke suiker is zoeter dan normale suiker, dus wees voorzichtig met de dosering.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Ahornsiroop recepten
Ahornsiroop is erg lekker bij pannenkoeken, wentelteefjes en op wafels, maar is ook heerlijk bij spek en kip en om ham te glaceren.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Honing in plaats van suiker
Omdat honing voor 80% uit natuurlijke suikers bestaat, is honing echt een natuurlijke zoetstof. Je kunt honing goed gebruiken in plaats van geraffineerde suikers. In sommige recepten moet je er wel rekening mee houden dat honing vocht bevat. Het bestaat voor ongeveer 17% uit water.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Ook kun je er heerlijke zelfgemaakte granola mee maken of gebruiken als dressing door je salade. Verder kun je de siroop gebruiken als vervanger voor suiker in baksels zoals cakes, taarten en vegan bananenbrood. Een flinke scheut agavesiroop over je gezonde pannenkoeken is trouwens ook een dikke aanrader!
Agavesiroop is afkomstig van de agaveplant. Het is wat dunner dan honing, heel zoet van smaak en goed te gebruiken in bijvoorbeeld yoghurt en baksels. Er is veel kritiek op agavesiroop vanwege het hoge fructosepercentage (55-90%) en de bewerkingsmethode die voor agavesiroop wordt gebruikt.
Agave is zowel de Nederlandse als de botanische naam van een geslacht van succulente planten, die van nature voorkomen in Amerika. Er is weinig of geen overeenstemming over welke planten exact tot dit geslacht horen, of in welke familie het geslacht geplaatst moet worden.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver.