Als je verlangt naar iets zoets, zijn dadels zeker aan te raden – maar wel met mate. Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
Het is dus niet verstandig en gezond om grote hoeveelheden dadel te eten. De suikers in dadels zorgen net als geraffineerde suiker voor pieken in de bloedsuikerspiegel, want ook de suikers in dadels zijn snelle koolhydraten. Dus als je dadels gebruikt, gebruik ze dan gematigd.
Spijsvertering
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree.
De 7 dadels wegen in totaal 70-100 g en bevatten exact voldoende vitamines en mineralen die het lichaam voorziet van de benodigde vitamines en mineralen voor het lichaam. De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Ze bevatten veel calorieën
Toch moet je opletten hoeveel je er eet. Dadels zijn namelijk echte caloriebommetjes met meer dan 300 calorieën per 100 gram. Je eet als snel meer dan je doorhebt, dus ben je ervan bewust dat je niet te veel in één keer moet eten. Zo voorkom je dat je ongemerkt aankomt in gewicht.
Neem wat de natuur je geeft, zei de profeet Mohammed: pak een dadel, eet meloenen tegen de dorst en respecteer de dieren. "Zeker tijdens ramadan, waarin het draait om het beheersen van behoeften en je gulzigheid is het laten staan van vlees juist goed.
Tijdens de vastenmaand ramadan wordt er na zonsondergang een maaltijd genuttigd: de Iftar. Volgens de Islamitische overlevering brak de profeet Mohammed het vasten met een oneven aantal dadels en een glas melk. In de Hadith, overleveringen over het leven van de profeet, worden dadels ook veelvuldig genoemd.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
Verschillen tussen dadels
Dadels die je bij het gedroogde fruit kunt vinden zijn vaak klein en hard en smakeloos (vind ik). Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet.
Verse dadels bestaan voor ruim 30 procent uit suikers. Bij gedroogde dadels loopt dat op tot wel 70 procent. Ter vergelijking: het suikergehalte van bananen ligt op 20 procent, van druiven op 16 procent.
Belangrijke producenten van dadels zijn volgens de FAO: Egypte: 1,100,000 ton (16.2% van de wereldproductie) Iran: 880,000 ton (13.0%) Saoedi-Arabië: 830,000 ton (12.3%)
Er zijn vele verschillende soorten dadels, maar de medjoul behoort tot de beste dadel ter wereld. Medjoul dadels zijn boomvruchten die voornamelijk te vinden zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ze kunnen ook worden gekweekt in een aantal woestijnachtige gebieden op andere plekken op de wereld.
Maar daarnaast is het zo dat gedroogde dadels vaak al ingevroren zijn geweest. Door iets nogmaals in te vriezen en vervolgens wederom te ontdooien, vergroot je de kans significant dat er bacteriën in de dadels kunnen ontstaan. Dergelijke bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je behoorlijk ziek wordt.
Een goede richtlijn is om niet meer dan 6 dadels per dag te eten.
Andere etiquette bij Eid en het Eid gebed
Je zegt bijvoorbeeld: (Allaaho Akbar, Allaaho Akbar, Laa ilaaha illallaah. Allaaho Akbar, Allaaho Akbar Wa lillaahilhamd) . Deze Takbeer eindigt met aanvang van het Eidgebed. Het Eidgebed kun je dit jaar thuis verrichten, gezamenlijk met de rest van het gezin.
Deze maaltijd noemen de moslims iftar. Volgens de overlevering beëindigde Mohammed zijn vastenperiode met een glas water en drie dadels. Deze traditie wordt door veel moslims in ere gehouden, door drie dadels te eten als start van hun iftar.
Dadels bevatten naast suikers ook essentiële koolhydraten en vezels die het lichaam een boost geven en je helpen te herstellen van het vasten. Deze traditie is begonnen nadat de profeet Mohammed elke ochtend dadels at en een glas melk om de honger te onderdrukken.
Verboden vruchten voor moslims: haram
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Als je dadels erg droog zijn of als je geen krachtige blender hebt, zal het weken van de dadels in water helpen. Leg de dadels 30-40 minuten in lauw water om ze zacht te maken.
De voordelen van Ajwa dadels voor de gezondheid zijn onder andere het verhelpen van calciumtekort. De grote hoeveelheden mineralen in deze dadels maken het een superfood voor het versterken van botten en het bestrijden van pijnlijke kwalen.
Medjool Dadels (1 ) bevat 66 calorieën.
Ze zijn lekker sappig en hebben zacht vruchtvlees. Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 stuk (6 gram) verse dadels. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse dadels'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.